Aikuinen ei välttämättä tarvitse välipaloja Emilii Dove

teekuppi

Kuuluvatko välipalat aikuisen ruokavalioon? Olen aiemmin ollut välipalojen kannalla, mutta nyt mielipiteeni niistä on muuttumassa. Aikuinen ei välttämättä tarvitse ollenkaan välipaloja.

Välipaloissa on se ongelma, että ne ovat usein epäterveellisiä. Erilaiset patukat ovat kovassa suosiossa, mutta monet niistä sisältävät liikaa sokeria ja epäterveellisiä rasvoja. Välipalat voivat siis aiheuttaa enemmän ongelmia kuin hyötyjä painonhallinnassa.

Toki paljon liikkuvan henkilön on hyvä syödä välipaloja. Silloin kannattaa muistaa laatu ja määrä. Toimistotyötä tekevälle naishenkilölle välipalaksi riittää kuppi kahvia tai teetä. Ilman lisukkeita.

Miten välttää välipalat?

Kun aamupalalla syö tarpeeksi proteiinia ja kuitua, hyviä rasvoja unohtamatta, ei ennen lounasta tule nälkä eikä välipalalle ole tarvetta. Sama lounaalla, niin iltaruokaan asti pärjää kahvi- tai teekupposella.

Jos aamupalalla ja lounaalla ei syö riittävästi, nälkä tulee ennen seuraavaa pääateriaa ja sitä nälkää paikataan turhilla välipaloilla.

Lisää esimerkiksi aamupalaan kananmuna tai kaksi ja lounassalaattiin vaikka papuja. Näin proteiinipitoisuus kasvaa ja nälkä pysyy paremmin kurissa. Pavut ovat erinomaisia, koska ne sisältävät sekä proteiinia että kuitua.

Vatsa kiittää

Välipalojen välttämisestä on myös se hyöty, että vatsa saa levätä. Jos syö parin tunnin välein, vatsalaukku ei ehdi tyhjentyä ruokailujen välillä. Tällä saattaa olla vaikutusta mm. vatsan happopitoisuuteen ja siten joidenkin ravintoaineiden imeytymiseen. Myös suoliston bakteeristo voi paremmin, kun sillä on selvät ruokailuajat. Aikuinen pärjää kolmella pääaterialla, jos ne on hyvin suunniteltu. Tästä on myös se iso hyöty, että hampaat ovat koetuksella vain kolme kertaa päivässä.

Lapsilla välipalat ovat tärkeitä, jotta lapset kasvavat. Välipalat auttavat pitämään verensokeritason vakaana, ja nälkä ei pääse kasvamaan liian kovaksi.
Lue tästä 5 terveellistä välipalavinkkiä lapselle

  1. Jos taas haluaa välipaloja, mielestäni vaikka hedelmä (esim. treenin jälkeen banaani) on hyvä vaihtoehto. Kyllä, siinä on sokeria – mutta se ei kuitenkaan ole niin huonoa sokeria kuin vaikka suklaapatukassa.

    1. Kyllä, ehdottomasti välipaloilla on paikkansa, ja ne voivat olla tärkeitä esimerkiksi paljon liikkuville. Hedelmä on hyvä, ja siihen vielä kourallinen pähkinöitä kaveriksi. 🙂

      Tuosta sokerin laadusta taas voidaan olla montaa mieltä, mutta hedelmiä syömällä saa niin paljon hyviä ravintoaineita, että se päihittää sokerin haitat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Pehmeiden rasvojen käyttö suojaa dementialta

Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi vähentää myöhäisiän dementian riskiä. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö…

Millainen on paras välipala lapselle?

Välipalat kuuluvat olennaisena osana ruokavalioon, mutta niiden valinnassa kannattaa muistaa laatu ja…

Ahmintahäiriön hoitoa lääkkein

Yhdysvalloissa FDA hyväksyi ensimmäisen lääkkeen ahmintahäiriön hoitoon. Lisdeksamfetamiini (Elvanse) ei ole uusi lääke,…

Raskaana? Vältä listerian riskielintarvikkeita!

“Mitä ruokia raskauden aikana pitääkään välttää? Entä mitä vitamiineja kannattaisi ottaa?” Hyvä…