Aikuinen ei välttämättä tarvitse välipaloja
Emilii Dove

teekuppi

Kuuluvatko välipalat aikuisen ruokavalioon? Olen aiemmin ollut välipalojen kannalla, mutta nyt mielipiteeni niistä on muuttumassa. Aikuinen ei välttämättä tarvitse ollenkaan välipaloja.

Välipaloissa on se ongelma, että ne ovat usein epäterveellisiä. Erilaiset patukat ovat kovassa suosiossa, mutta monet niistä sisältävät liikaa sokeria ja epäterveellisiä rasvoja. Välipalat voivat siis aiheuttaa enemmän ongelmia kuin hyötyjä painonhallinnassa.

Toki paljon liikkuvan henkilön on hyvä syödä välipaloja. Silloin kannattaa muistaa laatu ja määrä. Toimistotyötä tekevälle naishenkilölle välipalaksi riittää kuppi kahvia tai teetä. Ilman lisukkeita.

Miten välttää välipalat?

Kun aamupalalla syö tarpeeksi proteiinia ja kuitua, hyviä rasvoja unohtamatta, ei ennen lounasta tule nälkä eikä välipalalle ole tarvetta. Sama lounaalla, niin iltaruokaan asti pärjää kahvi- tai teekupposella.

Jos aamupalalla ja lounaalla ei syö riittävästi, nälkä tulee ennen seuraavaa pääateriaa ja sitä nälkää paikataan turhilla välipaloilla.

Lisää esimerkiksi aamupalaan kananmuna tai kaksi ja lounassalaattiin vaikka papuja. Näin proteiinipitoisuus kasvaa ja nälkä pysyy paremmin kurissa. Pavut ovat erinomaisia, koska ne sisältävät sekä proteiinia että kuitua.

Vatsa kiittää

Välipalojen välttämisestä on myös se hyöty, että vatsa saa levätä. Jos syö parin tunnin välein, vatsalaukku ei ehdi tyhjentyä ruokailujen välillä. Tällä saattaa olla vaikutusta mm. vatsan happopitoisuuteen ja siten joidenkin ravintoaineiden imeytymiseen. Myös suoliston bakteeristo voi paremmin, kun sillä on selvät ruokailuajat. Aikuinen pärjää kolmella pääaterialla, jos ne on hyvin suunniteltu. Tästä on myös se iso hyöty, että hampaat ovat koetuksella vain kolme kertaa päivässä.

Lapsilla välipalat ovat tärkeitä, jotta lapset kasvavat. Välipalat auttavat pitämään verensokeritason vakaana, ja nälkä ei pääse kasvamaan liian kovaksi.
Lue tästä 5 terveellistä välipalavinkkiä lapselle

  1. Jos taas haluaa välipaloja, mielestäni vaikka hedelmä (esim. treenin jälkeen banaani) on hyvä vaihtoehto. Kyllä, siinä on sokeria – mutta se ei kuitenkaan ole niin huonoa sokeria kuin vaikka suklaapatukassa.

    1. Kyllä, ehdottomasti välipaloilla on paikkansa, ja ne voivat olla tärkeitä esimerkiksi paljon liikkuville. Hedelmä on hyvä, ja siihen vielä kourallinen pähkinöitä kaveriksi. 🙂

      Tuosta sokerin laadusta taas voidaan olla montaa mieltä, mutta hedelmiä syömällä saa niin paljon hyviä ravintoaineita, että se päihittää sokerin haitat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Aikuisten eväät – oikeesti

Työpaikkaruokailulla on todettu olevan vaikutusta työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin. Se edistää terveellisiä…

Vaihda vaaka mittanauhaan

Tämä juttu on osa 5 kohdan haastetta, jonka tarkoitus on antaa sinulle…

12 tunnin päiväpaasto hillitsee painonnousua

Nyt on mielenkiintoinen tutkimus! Tämä on tehty hiirillä, mutta antaa hyvän kuvan…

Jouluperinteet uusiksi – vältä ähky

Sanonta kuuluu, ettei ole väliä mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä,…