Älä kokeile aspiriininaamiota Emilii Dove

Iltasanomat julkaisi sivullaan jutun, jossa aspiriinia neuvotaan käyttämään väärin ja mahdollisesti vaarallisesti ihon kautta. Jutussa neuvotaan aspiriininaamion teko. Roskatiede-blogi kommentoi Iltasanomien juttua asiallisesti ja huomautti, että lääkkeitä saa käyttää vain pakkausselosteessa mainittuihin käyttötarkoituksiin tai lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkärit voivat tosiaan määrätä lääkkeitä ns. off-label eli vastoin myyntiluvassa mainittuja käyttötarkoituksia. Mutta kuka lääkäri määräisi asetyylisalisyylihappoa akneen tai yleensäkin iholle? Ei kukaan.

Iltasanomien jutussa on siis myös se virhe, että aspiriini ei suinkaan sisällä salisyylihappoa vaan asetyylisalisyylihappoa. Nämä ovat kaksi eri lääkeainetta.

Kuten jutussa mainitaan, on totta, että salisyylihappoa käytetään kosmetiikassa. Esimerkiksi Widmerin Wicnelact liuos sisältää salisyylihappoa, ja se on tarkoitettu juuri aknen hoitoon. Käyttäkää siis mieluummin vaikka tätä suht edullista tuotetta, älkää tehkö omaa sekoitusta särkylääkkeestä.

Wicnelat maksaa apteekeissa noin 8 euroa.
Wicnelat maksaa apteekeissa noin 8 euroa.

Roskatiede-blogin kirjoittaja Tiina huomautti myös erittäin tärkeästä asiasta:

Asetyylisalisyylihappovalmisteita ei suositella nuorille, koska ne saattavat lisätä vakavan Reyen oireyhtymän vaaraa. Nuorilla on paljon aknea.

Tiina kehotti Iltasanomia poistamaan kirjoituksen heti netistä. Yhdyin tähän vaatimukseen Twitterissä. Kirjoitusta ei poistettu, mutta sitä muokattiin lääkärin kommenteilla. Minä olen ainakin edelleen sitä mieltä, että kirjoituksen virheet tulisi korjata tai poistaa juttu kokonaan netistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Tupakkariippuvuuden hoidolle pitäisi saada Kela-korvaus

Savuton Suomi 2040 -verkosto on ottanut kantaa nikotiiniriippuvuuden hoidon korvattavuuteen. Verkoston tupakkapolitiikan…
D-vitamiini

Iäkkäät tarvitsevat enemmän proteiinia

Sekä kotona että pitkäaikaishoidossa olevien vanhusten ruokavalio on usein huonolaatuinen. Myös hyvässä…

Kotimainen, hormoniton vaihtoehto intiimikuivuuteen

Kaupallinen yhteistyö Jopa puolet vaihdevuosi-ikäisistä suomalaisnaisista ei hae hoitoa oireisiin. Vaihdevuosioireita kannattaa…

Lääkehiili tepsii vatsan turvotukseen

FODMAP, probiootit ja piparminttukapselit ovat jo tuttuja, mutta eivät välttämättä tuo vatsan…