Anna itsellesi selvät ruoka-ajat Emilii Dove

Tämä juttu on osa 5 kohdan haastetta, jonka tarkoitus on antaa sinulle työkaluja painonhallintaan sekä muuttaa ajattelutapaasi ruokaa kohtaan.

Linkit sarjan muihin juttuihin:

1. haaste: Vaihda vaaka mittanauhaan
3. haaste: Lopeta kituuttaminen ja syö tarpeeksi
4. haaste: Lopeta kehon kuuntelu
5. haaste: Vältä painonhallinnassa näitä virheitä

***

Toki sillä on merkitystä, mitä syö, mutta yllättävän paljon on myös merkitystä sillä, milloin syö. Tästä aihepiiristä on tullut mielenkiintoista tutkimustietoa viime aikoina. Näyttää siltä, että iltapainotteinen syöminen ei ole painonhallinnan kannalta hyväksi. Vähintään 12 tunnin päivittäinen paastoaminen sen sijaan edesauttaa painonhallintaa.

2. TRE

Tykkään kutsua tätä päiväpaastoksi, ja olen kirjoittanut aiheesta ennenkin (tässä linkki). Idea on se, että joka päivä paastotaan 12-15 tuntia. Toisin sanoen, jos syöt aamupalaa yleensä klo 7, tulisi sinun lopettaa iltaisin syöminen viimeistään klo 19.

Tämä työkalu auttoi minua laihtumaan raskauden jälkeen ja nyt käytän sitä painonhallinnassa. Minulla se toimii erityisen hyvin, koska illalla päivällisen jälkeen en syönyt mitään järkevää. Jos jotain suuhuni pistin, oli se yleensä suklaata, jäätelöä tai muuta sokerihöttöä. Kuulostaako tutulta?

Suoliston mikrobisto eli mikrobiota tykkää myös päiväpaastosta, koska kuten monet muutkin elimistön toiminnot, mikrobiotalla on oma vuorokausirytminsä. Nekin tarvitsevat lepoa.

Mutta tuleeko illalla nälkä?

Mitä sitten jos vähän tuleekin. Miksi ei saisi tulla?

Tätä meille on toitotettu jo pitkään. “Tällä dieetillä sinun ei tule nälkä.” Mutta mitä pahaa pienessä näläntunteessa on? Se on vain ihan tervettä se. Jos päivän mittaan saat ruokaa kuvun alle ja tiedät, että aamulla on taas aamupalaa tiedossa, et ole varsinaisesti nääntymässä. Tästä aiheesta jatkamme hieman lisää haasteen 4. päivänä.

Jotta onnistut päiväpaastossa, anna itsellesi selvät ruoka-ajat. Aamupala, lounas ja päivällinen. Ole varautunut syömiseen. Jos kova nälkä yllättää, eikä mitään terveellistä ole valmiina saatavilla, tartutaan usein helppoon, nopeaan ja epäterveelliseen vaihtoehtoon. Suunnittele ja varaudu valmiiksi, niin teet parempia valintoja.

Päiväpaasto ei yksin välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi seuraava haaste on tärkeä. Sen avulla saat päiväpaastosta tehot irti. Mutta nyt tämän päivän haasteeseen.

Nyt on sinun vuorosi

Millaiset ruoka-ajat sinulla on? Kuinka myöhään illalla syöt? Montako tuntia vuorokaudesta olet syömättä?

Anna itsellesi uudet ruoka-ajat:

Aamupala klo _____

Lounas klo _____

Päivällinen klo _____ eikä sitten mitään sen jälkeen.

Tee päiväpaastoa mahdollisimman monta kertaa viikossa. Aloita 12 tunnilla ja pidennä paastoa siitä pikkuhiljaa. Naisilla 14-15 tuntia on hyvä maksimi, miehet pystyvät helpommin pidempäänkin paastoon.

Vatsan tyhjenemiseen kuluu noin pari tuntia, eli syöminen kannattaa aina lopettaa vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa. Veikkaan, että sinäkin nukut paremmin tyhjällä vatsalla.

Mielelläni kuulisin, miten haaste sujuu? Jätä kommentti alle tai laita sähköpostia emilii.dove(at)fimnet.fi.

P.S. Elimistö ei tarvitse pitkää paastoa puhdistumiseen. Lue lisää detoxista tästä linkistä.

 1. No nyt on niin että tätä haasteen osaa en ota vastaan. Olen opetellut syömään vähän ja usein, se toimii minulla. Kun ei koskasn ole nälkä, pysyy annoskoot maltillisina. Syön rutiinin omaisesti. Ruuan laatu ja sisältö on tarkkaan mietitty. Arkena helppo toteuttaa, viikonloppuna pikkusen lipsuu

  1. Joillain tosiaan toimii tuo vähän ja usein menetelmä.
   Mutta jos toteuttaa sitä eikä kropassa tapahdu mitään muutoksia yrityksestä huolimatta, kannattaa kyseenalaistaa vanhat tavat.
   Mutta kuten sanottu, tämä on yksilöllistä. Mikä toimii yhdellä ei aina toimi toisella.

   Ruoansulatuselimistö ei kuitenkaan tykkää siitä että ruokaa tulee vähän koko ajan tuubista sisään. Esim. mahan tulisi olla hapan, mutta jos parin tunnin välein syö, mahalaukku ehtii vain juuri ja juuri tyhjentyä ruokailujen välillä.

 2. Monet suosittelevat kuntosalitreenin jälkeen palautusjuomaa/-ateriaa. Onko se mielestäsi tarpeetonta? Lihaskasvun kannalta naisten taitaa olla vaikea saada tarpeeksi proteenia, jos syö vain kolme ateriaa päivässä.

  1. Hei Tanja,

   Nyt en muista mistä luin tutkimuksesta, mutta sen mukaan miesten kannattaa treenata ennen aamupalaa tyhjällä vatsalla ja naisten vasta ruokailun jälkeen. Näin saavutettiin treenistä parempi teho lihasten kasvun ja rasvanpolton kannalta.

   Kysymyksesi palautusjuomasta on kovin yksilöllinen. Sanoisin, että sen tarve riippuu tavoitteista ja siitä, kuinka rankkaa treeniä vedetään. Jos haluat kasvaa lihaskimpuksi, silloin ruokavalio täytyy olla tarkkaan suunniteltu. Jos taas haluat hyvää oloa, hieman lihasten kasvua ja rasvanpolttoa, kuten suurin osa meistä, ei palautusjuomaa tarvita. Maitotuotteet ovat muuten erinomaisia, joten rahaa ei tarvitse tuhlata sen kummempiin valmiseisiin.

   Entä saako tarpeeksi proteiinia vain kolmesta ateriasta? Kyllä saa, mutta se tarkoittaa sitä, että jokaisella aterialla pitää sitä proteiinia sitten olla. Aamulla kananmuna tai kaksi, lounaalla kalaa tai vaikka papuja ja illemmalla esim. kanaa. Se riittää normaaliin lihaskasvuun kyllä. Muista, että proteiinia on myös kaikissa kasvikunnan tuotteissa, joten kaurapuurosta, leivästä ja vihanneksista saa myös proteiinia. Kasvissyöjäkin pystyy siis kasvattamaan lihaksia.

   Erään tutkimuksen mukaan lihaskasvu ei ollut merkittävästi suurempaa sillä tutkimusryhmällä, joka söi runsaasti ylimäärin proteiinia. Mutta kuten sanoin, jos haluaa treenata vaikka fitness-kisoihin, pitää ruokavaliota miettiä vähän enemmän.

   Toivottavasti tästä oli apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Valmistaja: teollisesti valmistetussa sitruunahapossa voi olla homejäämiä

Sitruunahappo on viime viikkoina noussut otsikoihin, koska sen epäillään aiheuttavan oireita. Erään…

Helpot kvinoa-kauravohvelit

Meillä on tehty kauralättyjä ja kauravohveleita jo useampi vuosi. Halusin vähän vaihtelua…

Jodia ravinnosta tai monivitamiineista, ei joditableteista

Fimean Sic!-julkaisussa TAYSin osastonylilääkäri Saara Metso muistuttaa, että liiallinen jodin nauttiminen saattaa…

Kirja: Nälkäinen sydän – Parane bulimiasta

Bulimian itsehoito-opas auttaa ymmärtämään tunteita syömishäiriön taustalla. Suomalaisten syömishäiriöasiantuntijoiden kirjoittama itsehoito-opas Nälkäinen…