Atooppinen ekseema – osaatko rasvata oikein? Emilii Dove

vauva

Atooppisen ekseeman hoidossa keskeistä on perusvoiteiden säännöllinen käyttö, ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen ja lääkevoiteiden käyttö lääkärin ohjeiden mukaan. Sairaus on tavallinen vaiva, jota esiintyy lapsista noin 10–20 %.

Atooppisen ekseeman Käypä hoito -suositukseen on lisätty ohjeet sairauden omahoidosta aikuisille ja lapsille. Katsomisen arvoisia ovat myös ohjevideot aikuisten ja lasten atooppisen ekseeman paikallishoidosta.

– Selkeät ohjeet ihon rasvauksesta tukevat potilaan sitoutumista hoitoon, kertoo suosituksen laatineen työryhmän jäsen Dos, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Anna Pelkonen.

Oireilua pahentavat tekijät on hyvä oppia tunnistamaan ja välttää niitä mahdollisuuksien mukaan. Ihon päivittäinen pesu ja kuivan ihon rasvaus perusvoitein ovat ihonhoidon perusta.

– Potilailla ja lapsipotilaiden vanhemmilla tulisi olla riittävästi tietoa atooppisesta ekseemasta ja sen hoidosta. Se parantaa hoitotulosta, toteaa Pelkonen.

Atooppinen ekseema on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, jolle tyypillisiä ovat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Sairauden oireet kuten ihottuma ja pahimmillaan unta häiritsevä kutina voivat heikentää elämänlaatua. Suurimmalla osalla sairaus on kuitenkin lievä ja sen ennuste hyvä.

Päivitetty Käypä hoito -suositus on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Diagnosoimaton dementia voi aiheuttaa vaaratilanteita

Dementiadiagnoosin saaminen ajoissa lisää potilaiden turvallisuutta, koska diagnoosin myötä potilaan toimintoja ja…

Näin hypit turvallisesti pihatrampoliinilla

  Suomen Voimisteluliitto muistuttaa trampoliinin perussäännöistä: Hypi yksi kerrallaan keskellä trampoliinia. Näin…

Lastenlääkäri: Ei limsaa sairaalle lapselle

Luulo hiilihappopitoisten ja sokeroitujen juomien hyödyllisyydestä ripuloivalle tai oksentavalle lapselle elää edelleen…

Saunatuoksut ja muut eteeriset öljyt myrkytysriski lapsille

Eteeriset öljyt tuoksuvat hyvälle, mikä voi houkutella lapsia maistamaan niitä. Öljyt maistuvat…