Atooppinen ekseema – osaatko rasvata oikein? Emilii Dove

vauva

Atooppisen ekseeman hoidossa keskeistä on perusvoiteiden säännöllinen käyttö, ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen ja lääkevoiteiden käyttö lääkärin ohjeiden mukaan. Sairaus on tavallinen vaiva, jota esiintyy lapsista noin 10–20 %.

Atooppisen ekseeman Käypä hoito -suositukseen on lisätty ohjeet sairauden omahoidosta aikuisille ja lapsille. Katsomisen arvoisia ovat myös ohjevideot aikuisten ja lasten atooppisen ekseeman paikallishoidosta.

– Selkeät ohjeet ihon rasvauksesta tukevat potilaan sitoutumista hoitoon, kertoo suosituksen laatineen työryhmän jäsen Dos, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Anna Pelkonen.

Oireilua pahentavat tekijät on hyvä oppia tunnistamaan ja välttää niitä mahdollisuuksien mukaan. Ihon päivittäinen pesu ja kuivan ihon rasvaus perusvoitein ovat ihonhoidon perusta.

– Potilailla ja lapsipotilaiden vanhemmilla tulisi olla riittävästi tietoa atooppisesta ekseemasta ja sen hoidosta. Se parantaa hoitotulosta, toteaa Pelkonen.

Atooppinen ekseema on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, jolle tyypillisiä ovat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Sairauden oireet kuten ihottuma ja pahimmillaan unta häiritsevä kutina voivat heikentää elämänlaatua. Suurimmalla osalla sairaus on kuitenkin lievä ja sen ennuste hyvä.

Päivitetty Käypä hoito -suositus on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Raskaudenaikainen jodi-lisä parantaa lapsen älykkyysosamäärää

Jodin tarve raskauden aikana on suurentunut. Jos jodiarvot muutenkin ovat hieman alhaiset,…

Kanelista apu lapsettomuuteen?

Kaneli kuuluu suomalaiseen jouluun. Mitä olisivat riisipuuro ja piparkakut ilman sitä? Mutta…

Elintavoilla välttää verenpainelääkityksen

Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Puolet heistä käyttää verenpainetta…

Lääkkeen hinta ei ole ainoa kustannuserä

Yleinen käsitys lienee, että uudet lääkkeet ovat kalliita. Kalleus riippuu siitä, miltä…