E-pillerit lisäävät laskimotukoksen riskin 2-4-kertaiseksi Emilii Dove

Kaikkiin yhdistelmäehkäisytabletteihin liittyy lisääntynyt laskimotukoksen eli veritulpan riski. Yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä laskimotukoksen riski on 2-4-kertainen verrattuna naisiin, jotka eivät käytä e-pillereitä. Riskin suuruus riippuu valmisteen etinyyliestradioli-pitoisuudesta ja käytetystä progesteronista eli keltarauhashormonista. Tiedot käyvät ilmi British Medical Journal -tiedeledessä julkaistusta tutkimuksesta.

Kuva MSD
Kuva MSD

Lisääntynyt laskimotukoksen riski on ollut jo pitkään tunnettu yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin liittyvä haittavaikutus. Aihe nousi keväällä uutisiin, kun Ranskan lääkeviranomainen raportoi e-pillereihin liittyneistä haitoista. Kesällä tuli vastaavaa tietoa Kanadasta. Euroopan lääkeviraston (EMA) tekemän arvion mukaan yhdistelmäehkäisyvalmisteiden hyödyt raskauden ehkäisyssä ovat kuitenkin riskejä suuremmat uutisoi Apteekkarilehti.

Suomessa markkinoilla olevien yhdistelmäehkäisytablettien laskimotukoksen suhteellinen riskikerroin

ValmisteLääkeaineetRiskikerroin
Yasmin, Yasminelle, Yaz, Stefaminelle, Tasminettaetinyyliestradioli 30 μg ja drospirenoni3,9
Microgynonetinyyliestradioli 30 μg ja levonorgestreeli2,4
Gestinyl, Gestodilat, Harmonet, Meliane, Mineroetinyyliestradioli 20 μg ja gestodeeni2,2
Femoden, Gestinyl, Gestodilat, Minulet, Modinaetinyyliestradioli 30 μg ja gestodeeni3,7
Mercilonetinyyliestradioli 20 μg ja desogestreeli3,4
Marvelon, Gracialetinyyliestradioli 30 μg ja desogestreeli4,3
Cilestetinyyliestradioli 35 μg ja norgestimaatti2,4
Diane Nova, Cypretyl, Feminil, Vreya, Cypretyletinyyliestradioli 35 μg ja syproteroniasetaatti3,9
Markkinoilla olevat valmisteet, jotka eivät olleet mukana tutkimuksessa: Mirelle, Tri-Femoden, Trikvilar, Qlaira, Zoely, Femilar, Cerazette, MicrolutonTaulukon lähde: BMJ 2013;347:f5298

Yhdistelmäehkäisyvalmisteista tuli vuonna 2012 Fimean haittavaikutusrekisteriin eniten ilmoituksia drospirenoni-etinyyliestradiolivalmisteista (Yaz, Yasmin, Yasminelle; 23 ilmoitusta). Näistä 13 ilmoitusta koski raskautta. Yhdeksässä ilmoituksessa kuvattiin syvä laskimotukos ja/tai keuhkoembolia. Fimean mukaan drospirenoni-etinyyliestradiolivalmisteet ovat käytetyin ehkäisyvalmisteryhmä Suomessa, ja ilmoitusten määrä heijastanee ensisijaisesti tätä sekä ilmoitettujen haittavaikutusten vakavuutta.

Vaihtoehto yhdistelmäehkäisytableteille on muun muassa levonorgestreeliä sisältävä kierukka (Mirena), jonka käytöllä ei ole todettu suurentunutta laskimotukoksen riskiä. Hormonikierukan etu on myös se, että sen käyttöä ei voi unohtaa. Haittoja tosin esiintyy ja Mirena olikin vuonna 2012 Fimean haittavaikutusrekisterin ykkössijalla.

Mirenan 53 ilmoituksesta lähes puolet (25) koski erilaista vuotoa yksin tai muiden haittavaikutusten kanssa. Mirenan myyntiluvan haltija Bayer on vuodesta 2011 luokitellut kaikki vuodot, myös tiputteluvuodon, vakaviksi haittavaikutuksiksi. Toinen yleinen Mirenaa koskeva ilmoitus olivat raskaudet (14).

Lue lisää erilaisista raskaudenehkäisymenetelmistä.

Päivitys: Lisätty tieto EMA:n tekemästä arviosta ja linkki Apteekkarilehden uutiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kanelista apu lapsettomuuteen?

Kaneli kuuluu suomalaiseen jouluun. Mitä olisivat riisipuuro ja piparkakut ilman sitä? Mutta…

D-vitamiinin vasteessa suurta yksilöllistä vaihtelua

Elimistön D-vitamiinitilannetta kuvastaa parhaiten kalsidiolin eli 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuus. Mutta ei välttämättä kaikilla.…

Malariarokotteelle haetaan myyntilupaa

GSK on jättänyt Euroopan lääkevirasto EMA:lle myyntilupahakemuksen malariarokotteesta. EMA arvioi hakemuksen yhdessä…

Kylmähoito on tehokasta, turvallista ja lääkkeetöntä kivunhoitoa

Kaupallinen yhteistyö KKK eli kylmä, koho, kompressio toimii monen tapaturman ensiapuna, mutta…