Itsensä mittaamisen seuraava askel: EKG-käyrä

Kommentit (0) Terveys ja hyvinvointi, Tuotteet

Itsensä mittaaminen on nouseva trendi. Palveluiden ja sovellusten määrä kasvaa koko ajan, eikä homma ole edes kovin vaikeaa. Quantified self -ilmiöstä voi lukea lisää mm. Teemu Arinan blogista.

Mutta mikä voisi olla kiinnostavampaa kuin oman sydämensä toiminnan mittaaminen? Sain SuperECG:ltä testattavaksi uuden, sydämen rytmin tutkimiseksi tarkoitetun HeartBug-laitteen. Sen avulla voi itse tehdä tutkimuksen, joka muuten vaatii käynnin erikoislääkärin vastaanotolla.

heartbug

HeartBug-laite tallentaa sydämen sähkökäyrää 24 tunnin ajan. Sen jälkeen laite kytketään tietokoneeseen ja lähetetään tiedot laitteesta netin kautta palveluun, joka muodostaa raportin. Raportin avulla voi itse päätellä sydämensä kunnon. Raportti mm. esittää rytmihäiriölöydökset ja näyttää urheilun vaikutuksen sydämen toimintaan. Mielenkiintoista olikin nähdä vuorokauden aikainen sykkeen vaihtelu.

Pieni ja piilossa

HeartBug oli tarpeeksi yksinkertainen käyttää. Vaikka myönnän, että ensin elektrodit meinasivatkin mennä väärin päin rintaan, kun lapsi roikkui puntissa ja halusi myös mitata omaa sydäntään. Pumpum pumpum, kolmevuotiaskin jo tietää, että siellä se sydän on rinnassa ja pumppaa.

Itse laite on erittäin kevyt ja jää hyvin piiloon paidan alle. Eikä se tosiaan päivän aikana juuri menoa haitannut. Yölläkään en ainakaan laitteen takia herännyt turhaan. Kolmevuotias saattoi tosin astua kuvioon tässäkin kohtaa.

Elektrodit oli helppo myös poistaa, mutta jäljethän niistä jäi, erityisesti rinnan alle. Kyseessä ei ollut allerginen reaktio liimalle tai geelille, mikä sekin on toki mahdollista, vaan iholle tuli pieniä rakkoja. Ilmeisesti se johtui ihon venymisestä elektrodien ja rinnan painon takia. Kutiavien, ympyräisten jälkien lähtö kesti noin viikon, ja pysyviä jälkiä niistä ei jäänyt. Tämän pienen haitan takia en olisi kuitenkaan jättänyt testiä tekemättä.

Rytmihäiriöt raportista

Päivän aikana kirjoitin ylös liikkumiset ja syömiset. Esimerkiksi pieni pyörälenkki näkyikin selvästi sykekäyrässä. Rekisteröinnin aikana kannattaa pitää päiväkirjaa, johon kirjataan vähintään aktiviteetti- ja lepovaiheet, mahdolliset oireet ja tuntemukset rinnassa, käytetyt lääkkeet ja kellonajat. Näin raporttia ja päiväkirjaa voi verrata toisiinsa.

sinustauko_26ef110c-1140-4b7b-908a-5247395b694c

HeartBug-raportin esimerkkikuvassa pulssi on aluksi normaali, mutta sitten sydän lopettaa hetkeksi lyömisen ja aloittaa sen jälkeen taas normaalin työskentelyn. Normaalia pidempää taukoa lyöntien välissä kutsutaan sinustauoksi (merkitty punaisella ympyrällä). Laskennallinen pulssi laskee huomattavasti, vain 18 lyöntiin minuutissa. Tässä esimerkkitapauksessa tutkimus johti lääkärissä käyntiin ja myöhemmin tahdistinhoidon aloituksen harkintaan.

Raportin lukua helpottaa se, että löydöksiä voi verrata palvelun infopankissa oleviin esimerkkiraportteihin. Minun raportissani oli 10 lyöntiä, jotka eivät tosin vastanneet tietopankin esimerkkejä. Palvelua kuitenkin kehitetään koko ajan, esimerkkitapausten määrää lisätään ja sivuston käyttömukavuutta parannetaan erilaisia hakumahdollisuuksia lisäämällä.

Huoli pois, vaarallisia rytmihäiriöitä ei löytynyt, vain normaalia sydämen toimintaa. Lähes kaikilla ihmisillä ilmenee jonkinasteisia rytmihäiriöitä ja ne tulevat raporttiin siksi, että ne täyttävät rytmihäiriön määritelmän. Ne eivät kuitenkaan ole vaarallisia eivätkä anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Merkittävät rytmihäiriöt selviävät automaattianalyysissä varmuudella, lievissä tapauksissa automatiikka saattaa poimia mukaan myös sellaisia tapahtumia, jotka täyttävät rytmihäiriöiden määritelmän mutta jotka eivät ole merkittäviä, kertoo SuperECG:n toimitusjohtaja Timo Hakkarainen.

Onkin parempi, että laite poimii riittävällä herkkyydellä kaikki mahdolliset rytmihäiriöt kuin säätää herkkyyttä pienemmäksi ja siten jättää mahdollisia tapahtumia esittämättä.

HeartBugista lääkekaapin vakiovaruste?

SuperECG:n mukaan HeartBug-palvelu sopii erityisesti henkilöille, jotka kuuluvat rytmihäiriöriskiryhmään tai jotka kärsivät rytmihäiriöistä ja haluavat varmistaa, että hoito vaikuttaa. Itse koen, että tulevaisuudessa laite saattaa kuulua joka kodin lääkekaapin vakiovarusteisiin, kuten kuumemittari.

Uusimmassa Terve potilas -lehdessä oli juttu Kirsi Marja Alatalosta, jonka sydäninfarkti pysäytti 45-vuotiaana. Hän sai ensimmäiset sydänoireensa jo kolmekymppisenä. Rintakipu vaivasi pahimmillaan jo pienessä rasituksessa ja mittavat rytmihäiriöt levossakin. Perusteellisissa tutkimuksissa mitään vikaa ei kuitenkaan löytynyt. Mietin, olisiko Kirsi Marja mahtanut aikanaan saada apua jo aiemmin käyttämällä HeartBugia. On helppo jossitella, mutta ehkä sydäninfarkti olisi voitu ehkäistä. Ehkä.

HeartBug-laitteen voi ostaaSuperECG.com -sivulta tästä linkistä hintaan 195 euroa + postituskulut. Mielestäni hinta ei ole kallis, kun ajattelee, että laitetta voi käyttää yhä uudestaan ja myös useampi kuin vain yksi käyttäjä.

Kaikki eivät koe rintakipua sydänkohtauksessa

Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset kokevat miehiä harvemmin rintakipua sydänkohtauksen aikana. Rintakipu on sydänkohtauksen yleisin oire sekä miehillä että naisilla, mutta kaikille sitä ei siis tule. Muita oireita ovat heikotus, kuumotus, hengenahdistus, kylmä hiki ja kipu vasemmassa kädessä tai olkapäässä.

Sydäninfarktin ensiapu:

  • Laita potilas lepoasentoon makuulle.
  • Anna nitroja, jos potilaalla on omat nitrot.
  • Jos potilaalla ei ole allergiaa asetyylisalisyylihapolle (Aspirin), voidaan antaa 250 mg, eli puolikas aspirin tabletti, pureskellen, jolloin lääke imeytyy suun limakalvolta. Asetyylisalisyylihappo estää verihiutaleiden toisiinsa sitoutumista ja estää vaurion pahenemista.
  • SOITA numeroon 112.

Kuvat SuperECG.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
HealthBerryn löydät myös Twitteristä ja Facebookista: