Erkaantuneet vatsalihakset aiheuttavat pömppövatsan Emilii Dove

Diastasis recti eli vatsalihasten erkaantuma on lähinnä synnyttäneitä naisia koskeva ongelma, jonka vaikutuksesta vatsa pömpöttää. Ongelma voi aiheutua myös ylipainon seurauksena, mutta se ei välttämättä ole vain kosmeettinen. Pömppövatsan lisäksi erkaantuneet vatsalihakset voivat aiheuttaa mm. selkäkipuja. Itse pömppö kuitenkin haittaa monia, eikä tässä tapauksessa syynä aina ole ylipaino.

Hyvä uutinen on, että treenaamalla ongelman saa korjattua. Pitää vain tehdä oikeita liikkeitä, sillä rako voi myös pahentua entisestään, jos treenaa vääriä tai liian raskaita harjoituksia.

raskaus
Tämän kuvan ottamisesta meni vielä melkein 3 kk synnytykseen. Vatsa oli loppuraskaudessa todella iso, eikä siis ihme, että toipuminenkin kestää normaalia pidempään.

Kävin itse juuri fysioterapeutilla. Synnytyksestä on aikaa kahdeksan viikkoa ja vatsalihasten välissä on käden mentävä aukko. Tarkemmin sanottuna lihakset ovat seitsemän sormenleveyttä erillään. Tämä määritellään vakavaksi erkaantumaksi. Fysioterapeuttini mukaan normaalina voidaan pitää 1-2 sormenleveyttä, vaikka sekin lasketaan vielä erkaantumaksi.

Yleensä vatsa palautuu normaaliksi synnytyksen jälkeen itsestään. Ei kuitenkaan aina. Lohtua tuo se, että viiden viikon ahkeralla treenaamisella raon voi saada normaaleihin mittoihin. Toisaalta, jos synnytyksestä on kulunut jo puoli vuotta tai enemmän, ei rako enää itsellään umpeudu.

Tärkeimpänä harjoituksena sain tämän alla olevalla videolla näytettävän liikkeen, joka tehdään pyyhkeen tai tukevan huivin avulla. Liike alkaa videossa ajalla 4:25. Sitä pitäisi tehdä kaksi kertaa päivässä, viisi kertaa viiden sekunnin toistoina. Kahden päivän treenin jälkeen vatsalihakset ovat hellinä, mutta vyö menee jo nyt yhtä koloa kireämmälle!

Ennen muun vatsatreenin aloittamista suosittelen fysioterapeutilla käymistä. Erkaantuman suuruutta voi olla vaikea itse määrittää ja fysioterapeutti osaa antaa juuri sinulle sopivat liikkeet. Tämä pyyhetreeni kuitenkin sopii alkuun kaikille. Fysioterapeutilta saamieni liikkeiden lisäksi kaikki muu liikunta on toistaiseksi kielletty. Kevyillä kävelyillä voi toki käydä.

Harjoituksia vatsalihasraon pienentämiseen löytyy netistä paljonkin, mutta niitä kaikkia ei kannata omin päin tehdä, varsinkin jos erkaantuma on vakava. Esimerkiksi muuten niin ihanassa Kalastajan Vaimon blogissa neuvotaan tekemään lankkua ja kiertoliikkeitä, mitkä ainakin minulta ehdottomasti kiellettiin. Kovempia harjoituksia voi alkaa tehdä vasta sitten, kun erkaantuma on merkittävästi pienentynyt. Muuten rako voi pahimmassa tapauksessa kasvaa entisestään.

Mielestäni vatsalihasten välinen rako pitäisi jokaiselta naiselta tarkastaa kuuden viikon jälkitarkastuksen yhteydessä. Jos rakoa on, lähete fysioterapeutille. Viimeisenä vaihtoehtona on leikkaus, mutta sitä ei kannata tehdä, ennen kuin treeniä on yritetty tosissaan ja uusia raskauksia ei enää suunnitella.

Lue myös:
Näillä liikkeillä aktivoit syvät vatsalihakset ja kavennat vyötäröä
Unohda abdominoplastia – treenaa vatsa kuntoon

 1. Tähän aiheeseen aika tarkasti perehtyneenä suosittelen kirjaa Loose your mummy tummy! Itsellä kolmannen lapsen jälkeen erkaantuma oli “vain” 3 – 4 sormea, mutta vuosi meni, ennen kuin päästiin alle sormen leveyteen. Hirveän aktiivisesti en kirjan ohjeiden mukaan treenannut, lähinnä kiinnostivat juurikin ne kielletyt liikkeet. Aiheeseen olisi syytä perehtyä jo raskausaikana, mutta neuvoloissa ei taideta puhua vatsalihaksista halaistua sanaa…

  1. Kiitos Hanna kommentista ja kirjavinkistä!
   Leikkaus ei tosiaan houkuttele, joten taidan tutustua opukseen. Olen myös varautunut siihen, että aikaa tämä projekti tulee viemään.
   Kyllä tuo 3-4 sormenleveyttä on ihan merkittävä erkaantuma ja näkyy varmasti vatsan muodossa.
   Toivottavasti asia alkaa saada enemmän huomiota. Uskon, että monen elämänlaatu paranisi tämän asian korjaamalla. Ja on ihan turhaa mittailla vyötärönympärystä esim. diabetesriskin arviointia varten, jos kärsii erkaantumasta.

 2. Hei! Suosittelen ehdottomasti tutustumaan http://mutusystem.com/ ja
  http://www.katysays.com/ – lähestyvät diastaasia tosi kokonaisvaltaisesti ja mielestäni (aihealuetta kovasti surffanneena voin sanoa että) erittäin asiantuntevasti. Itse en tekisi videolla olevaa liikettä, transversus abdominiksen aktivointiin on muita paljon turvallisempia liikeitä noin alkuvaiheessa. Tsemppiä sinulle projektiin, hienoa että olet herännyt asiaan jo tuossa vaiheessa. Itselläni 5 vuotta edellisestä synnytyksestä ja mutu-treenit käynnissä.. Distaasista pitäsi ehdottomasti puhua enemmän raskaana oleville ja synnyttäneille!

  1. Kiitos Tiina kommentista ja linkeistä!
   Noilla sivuilla on tullut tosiaan käytyä, mutta ajattelin luottaa toistaiseksi fysioterapeuttini ohjeisiin. Melkein viikko treeniä takana ja näkyvää muutosta on jo tapahtunut. Treeni-intoa sinullekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vinkkejä perusvoiteen käyttöön

Perusvoidetta voi käyttää moneen, myös kasvoilla päivä- tai yövoiteena. Se ei kuitenkaan…

Punkit, nuo pikku pirut

Punkit ovat kuulemma vallanneet Amerikankin. Etelä-Suomessahan punkkeja tunnetusti on, ja täällä Englannissakin…

Kotimainen, hormoniton vaihtoehto intiimikuivuuteen

Kaupallinen yhteistyö Jopa puolet vaihdevuosi-ikäisistä suomalaisnaisista ei hae hoitoa oireisiin. Vaihdevuosioireita kannattaa…

Uusi mobiilipalvelu avuksi tupakoinnin lopettamiseen

Stumppari on Hengitysliiton Stumppi-neuvontapalvelun uusi mobiilipalvelu, joka auttaa tupakoinnin lopettajia onnistumaan tavoitteessaan.…