Glutamiinia sisältävä probioottivalmiste voi helpottaa suolisto-oireita

Kommentit (0) Terveys ja hyvinvointi, Tuotteet

Kaupallinen yhteistyö

Kuva iStock

Ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) suositellaan usein probiootteja. Tässä on järkeä, koska IBS voi muuttaa suoliston mikrobiston koostumusta. Lievien suolistovaivojen, kuten turvotuksen ja vatsakipujen esiintyvyys on yhteydessä terveysvaikutteisten bifidobakteerien määrän laskuun.

Suolistomikrobistoa voi huoltaa terveellisellä ruokavaliolla, joka sisältää paljon kuitua. Se lisää hyvien bifidobakteerien määrää. Myös liikunta ja normaali vuorokausirytmi auttavat. Probiooteista voi olla hyötyä. Koska mikrobisto on jokaisella yksilöllinen, ovat probioottien vaikutukset terveyden ylläpitoon myös yksilöllisiä.

Minulla on todettu IBS yli kymmenen vuotta sitten. Se on hyvin kontrollissa ajoittaista turvottelua lukuun ottamatta. Kipua esiintyy, jos syön minulle sopimattomia ruokia.  

Tähän pisteeseen pääseminen ei ole tullut itsestään. Hoidan itseäni ensisijaisesti ruokavaliolla ja liikunnalla. Ruokailurytmi, stressinhallinta ja riittävä uni ovat myös tärkeitä. Piparminttutee tuntuu tepsivän ja rauhoittavan.

Probiootteja olen testaillut vuosien varrella monia erilaisia. En ole pitkässäkään käytössä kokenut, että niistä olisi ollut hyötyä. Jos haluaa pitkäaikaisia vaikutuksia probiooteista, pitää niitä käyttää jatkuvasti. Koska suoli on jo täysin kolonisoitunut alkuperäisillä, pysyvillä probiooteilla, uudet probiootit eivät pysty kolonisoitumaan sinne.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että probioottien käyttö olisi turhaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että myös väliaikaisesti suolen kolonisoivilla probiooteilla on hyödyllinen vaikutus, eikä pysyvää kolonisoitumista välttämättä tarvita. Probiootin käytön tulee siis olla jatkuvaa, koska käytön loputtua mikrobiota palautuu taas alkuperäiseen muotoon.

Sitten kokeilin Bioteekin probiootteja. Ensin käytin purkillisen Probiootti Strong -tuotetta annoksella yksi kapseli päivässä. Se sisältää kahta hyvin tutkittua maitohappobakteerikantaa Lactobacillus acidophilus LA-5 ja Bifidobacterium lactis Bb-12. Yhdessä kapselissa on vähintään 25 miljardia aktiivista bakteeria. Tämä vahva valmiste sopii erityisesti kuurimaiseen käyttöön.

Probiootti-Comp

 

Koska probioottien käytön tulisi olla jatkuvaa, vaihdoin Probiootti Comp -valmisteeseen, taas annoksella 1 kapseli päivässä. Se sisältää neljää tutkittua maitohappobakteerikantaa sekä glutamiinia ja suolen limakalvon hyvinvoinnille tärkeää biotiinia.

Tuotetta kokeillessa en tehnyt samaan aikaan muita muutoksia ruokavalioon, liikuntaan, ruokailurytmeihin tai muuhunkaan. Stressitaso on sekin ollut samalla viivalla. Siitä tiesin, että hyvät muutokset olivat probioottien aikaansaannosta.

Entä mikä oli muutos? Suoliston toiminta. Se on aiemmin vaihdellut enemmän ripulin ja ummetuksen välillä, mutta nyt tulos on tasaisempaa. Suosittelen kaikkia katsomaan sinne pyttyyn, sillä ulosteen koostumus voi kertoa paljon terveyden tilasta ja suoliston toiminnasta. Tämä on tärkeää, erityisesti jos kärsii suolistovaivoista.

Probiootti Comp on auttanut ehkä juuri siksi, että siinä on neljä erilaista maitohappobakteeria, kun monissa tuotteissa on vain yhtä bakteerikantaa. Bakteeriston monimuotoisuus on tärkeää. Valmisteessa on lisäksi glutamiinia, joka voi auttaa suolisto-oireista kärsiviä, koska se edistää suoliston seinämän solujen muodostusta.

Bioteekin Probiootti-tuotesarjaa myydään apteekeissa sekä terveyskaupoista ja luontaistuoteosastoilta. Kasvikapselit sopivat kaikille ja ne voi napata sellaisenaan veden kanssa tai tarvittaessa avata ja sekoittaa viileään ruokaan.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Verman Oy:n kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
HealthBerryn löydät myös Twitteristä ja Facebookista: