10 vinkkiä: Jalat kesäkuntoon Emilii Dove

Viimeistään nyt kannattaa aloittaa jalkojen kesähuolto, varsinkin jos talvella rasvailu on jäänyt vähemmälle. Pesu, kuorinta, kuivaus ja rasvaus auttavat saamaan jalat kesäkuntoon. Hyvällä hoidolla saa jo viikossa näkyviä tuloksia.

kuva iStock

  1. Jalkojen hoito lähtee säännöllisestä pesusta vedellä ja miedolla saippualla. Jalkapohjat voi pestä myös kosteusvoiteella, sillä se ei kuivata ihoa yhtä paljon kuin saippua.
  2. Pesun jälkeen jalat on kuivattava huolellisesti. Erityisesti varvasvälien kuivaaminen on tärkeää, sillä varpaiden väliin jäädessään vesi voi hautoa ihon rikki ja altistaa jalkasienitartunnalle.
  3. Jalat on syytä rasvata vähintään jokaisen pesun jälkeen, mutta varpaanväleihin rasvaa ei tarvitse laittaa. Kosteusvoide sopii jalkojen rasvaukseen, mutta kuivat, ja varsinkin halkeilevat jalat kannattaa rasvata paksummalla voiteella. Tehohoitona jalat voi rasvauksen jälkeen kääriä talouskelmuun ja peittää sukilla yön ajaksi.
  4. Muista rasvata myös polvet! Niillä kun on myös taipumus kuivua helposti.
  5. Jos jalkoja tarvitsee raspata, se kannattaa tehdä heti pesun jälkeen, koska silloin kovettumat ovat pehmentyneet. Raspaa tai käytä kuorintavoidetta kerran viikossa. Kun kantapäät ovat pehmeät ja kunnossa, tämän vaiheen voi jättää väliin.
  6. Kynnet tulisi pitää lyhyinä, etteivät ne tartu sukkiin ja painaudu kengän kärkeä vasten. Muuten kynnet saattavat alkaa kasvaa ihon sisään tai nousevat irti kynsipedistä.
  7. Jalkojen säännöllinen tutkiminen kovettumien, ihorikkojen ja haavaumien varalta kuuluu myös jalkojen hoitoon.
  8. Jalkajumppaa olisi hyvä harrastaa päivittäin. Tehokasta jalkajumppaa on esimerkiksi erilaisten esineiden nostelu varpailla, pienen pallon pyörittely jalkapohjan alla, nilkkojen liikuttelu ja pyörittely sekä varpaiden harottaminen yhteen ja erilleen.
  9. Jopa joka toinen pitää liian pieniä kenkiä. Valitse kesällä hengittävät jalkineet. Kengän kärjessä on oltava 0,5–1 cm käyntivara. Kevyet varvassandaalit eivät ole jatkuvassa käytössä tarpeeksi tukevat ja voivat aiheuttaa alaselän ongelmia.
  10. Rakkolaastarit voivat pelastaa päivän, mutta istuvat ja tukevat jalkineet – sekä valitettavasti sukat – ehkäisevät rakkojen ja hiertymien syntymisen parhaiten.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

10 faktaa päätäiden häätämisestä

On aika päivittää tiedot päätäiden häätämisestä. Pikkulasten vanhempien omassa lapsuudessa täit häädettiin…

Sairaus ei estä matkustamista, mutta riskit pitää kartoittaa

Jos matkaan lähtiessään ei ole täysin terve, ottaa sekä lääketieteellisiä että taloudellisia…

Tehokkaat antibiootit uhkaavat loppua

Joidenkin asioiden arvon huomaa vasta, kun sen tärkeän jutun menettää. Toivottavasti näin…

Miksi lääkkeitä tulisi myydä vain apteekeista?

Suomalaisten tietämys lääkkeistä vaihtelee. Naisten tiedot lääkkeistä ovat paremmat kuin miehillä. Selvä…