Lopeta kituuttaminen ja syö tarpeeksi Emilii Dove

Tämä juttu on osa 5 kohdan haastetta, jonka tarkoitus on antaa sinulle työkaluja painonhallintaan sekä muuttaa ajattelutapaasi ruokaa kohtaan.

Linkit sarjan muihin juttuihin:

1. haaste: Vaihda vaaka mittanauhaan
2. haaste: Anna itsellesi selvät ruoka-ajat
4. haaste: Lopeta kehon kuuntelu
5. haaste: Vältä painonhallinnassa näitä virheitä

***

Edellinen työkalu painonhallintaan oli aikarajoitteinen syöminen. Se voi olla tehokas apuri, mutta ei yksinään toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi tämän päivän haaste on tärkeä. Jotta pystyisit noudattamaan uusia ruoka-aikojasi, tulee sinun syödä tarpeeksi päivän aikana ja erityisesti aamulla ja lounaalla.

3. syö tarpeeksi

Yllä olevan kuvan kaava on valitettavan yleinen. Jos aamupalalla ja lounaalla ei saa tarpeeksi kuitua ja proteiinia, mieliteot yllättävät iltaa kohden. Ja kuka pystyy taistelemaan mielitekoja vastaan? Näin syntyy virhekäsitys, että painonhallinta on itsekurista ja tahdonvoimasta kiinni.

Tästä syystä niin monet dieetit epäonnistuvat. Painonhallintaa ja -pudotusta ei voi laskea itsekurin ja tahdonvoiman varaan. Tarvitaan parempia työkaluja.

Jos aamupalalla ja lounaalla panostaa syömiseen ja varmistaa riittävän proteiinin ja kuitujen saannin, vähenevät mieliteot ja siten myös iltanapostelu. Tutkitusti.

Aamupalalla pelkkä veteen tehty puuro ja vähän marjoja ei ole proteiinin saannin kannalta riittävä määrä. Mutta jos puuron tekeekin maitoon ja heittää sekaan kourallisen pähkinöitä, alkaa se kuulostaa ja maistuakin jo paremmalta. Pähkinöistä saa lisäksi hyviä rasvoja. Siihen päälle vielä yksi keitetty kananmuna, niin nälkä ei yllätä ennen lounasaikaa.

Hyvä vaihtoehto aamupalalle on kauralätyt. Meillä niitä tehdään monta kertaa viikossa. Ohje on helppo: 2,5 dl kaurahiutaleita, 2,5 dl maitoa, 3 munaa, 4 rkl mantelijauhoa. Kuumenna kaurahiutaleita ja maitoa mikrossa 30-60 sekuntia ja lisää loput aineet. Surauta sauvasekoittimella sileäksi ja paista. Tästä tulee 4 isoa lättyä. 

Ja taas sama kompastuskivi on edessä lounaalla. Salaatti on erinomainen lounas. Siihen pitää vain saada jostain proteiinia. Pelkällä jäävuorisalaatilla, muutamilla kasviksilla ja raejuustolla ei pärjää. Pavut ovat mitä parhain lisä salaattiin. Tässä linkissä pientä vinkkiä siihen. Myös kana, kala, kananmuna ja pähkinät tuovat hyvän proteiinilisän. On se juustokin hyvä, mutta ei yksin riitä.

Kun syöt riittävästi proteiinia ja kuitua aamupalalla ja lounaalla, vähenee myös välipalojen tarve.

Välipaloista ja niiden tarpeesta voit lukea lisää tästä linkistä.

Entä jos pystyisitkin kituuttamaan vähäisellä ruokamäärällä?
Tässäkään ei ole mitään järkeä, koska silloin luultavasti et saa tarpeeksi kuitua, vitamiineja ja hivenaineita ravinnosta. Lisäksi, elimistö alkaa taistella tällaista dieettiä vastaan. Stressireaktion seurauksena elimistö erittää enemmän kortisolia ja adrenaliinia, jotka osaltaan saavat aikaan sen, että elimistö polttaa lopulta vähemmän kaloreita. Puhutaan säästöliekistä.

Pöperöproffan kirjoitus säästöliekistä selventää asiaa, ja pitkän jutun tiivistys on yksinkertaisuudessaan se, että ei kannata syödä liian vähän.

Haaste sinulle

Panosta aamupalaan ja lounaaseen. Lisää laadukkaan proteiinin määrää ja varmista myös kuidunsaanti.

Kun samalla rajoitat iltasyömistä ja paastoat 12-15 tuntia vuorokaudessa, on aamulla kyllä nälkä ja silloin reippaan aamupalan syöminen onnistuu.

Elimistö rakastaa rutiinia ja ruokarytmiä!

Tykkäsitkö tästä? Haasta myös kaverit mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Appelsiini-jogurttikakku

Tällä viikolla hion jouluaaton ruokalistan kuntoon. Arvaan, että monella on sama homma…

Tee jogurtit, rahkat ja juustot kotona uuden kirjan ohjeilla

Uutuuskirja Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot lupaa, että maitotuotteiden valmistaminen kotona on…

Murtuma on ennuste

Arviolta joka kolmas yli 50-vuotias nainen ja joka viides mies saa osteoporoottisen…

Etsi vaihtoehtoja tunnesyömiselle

Tunteilla on merkittävä rooli syömiskäyttäytymisessä ja painonhallinnassa. Negatiivisten tunteiden säätely syömisen avulla…