Magnesiumlisä voi suojata luunmurtumilta
Emilii Dove

Korkea veren magnesiumtaso voi suojata luunmurtumilta. Miehillä, joilla magnesiumtaso oli matalin, luunmurtumien riski oli 80 prosenttia suurempi ja erityisesti lonkkamurtumien riski yli kaksinkertainen verrattuna niihin, joilla magnesiumtaso oli suurin. Tiedot käyvät ilmi Itä-Suomen ja Bristolin yliopistoissa toteutetusta tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology –lehdessä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös ruokavaliosta saadun magnesiumin yhteyttä murtumariskiin. Ruokavaliosta saadun magnesiumin määrällä ei havaittu yhteyttä seerumin magnesiumtasoon tai murtumariskiin. Syytä ei tiedetä, mutta tutkijoiden mukaan osasyynä voivat olla muiden ravintoaineiden, lääkitysten, sairauksien ja ikääntymisen vaikutukset magnesiumin imeytymiseen ja eritykseen.

– Tulosten perusteella seerumin riittävän magnesiumtason turvaaminen voi auttaa ehkäisemään murtumia. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin mm. siitä, voisiko magnesiumlisän käytöstä joissakin tapauksissa olla hyötyä, toteaa vs. professori Jari Laukkanen Itä-Suomen yliopistosta.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 mg ja naisilla 280 mg. Jos haluaa käyttää magnesiumlisää, kannattaa tutustua vaihtoehtoihin huolella, sillä ei ole ihan sama mitä valmistetta käyttää. Voiteista ja suihkeista saanti jää usein liian vähäiseksi, mutta tablettienkin kohdalla on paljon eroja. Elimistö pystyy hyödyntämään magnesiumsitraattia merkitsevästi paremmin kuin magnesiumoksidia. Varmista siis, että käytät juuri sitraatti-muotoista valmistetta.

Seerumin magnesiumtason yhteyttä myöhempään luunmurtumien riskiin selvitettiin Kuopiossa toteutetun Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen aineistosta. Osallistujat olivat tutkimuksen alkaessa keskimäärin 53-vuotiaita. Tutkimuksen alussa heiltä mitattiin seerumin magnesiumtaso ja kartoitettiin ruokavalio. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, oliko seerumin magnesiumtaso alle viitearvon, viitearvon sisällä eli 1,8–2 mg/dl vai viitearvon ylärajalla eli 2,1 mg/dl tai enemmän. Normaali viitearvo on 1,8–2,3 mg/dl, mutta se ylittyi vain muutamalla miehellä.

Keskimäärin 25 vuotta kestäneen seurannan aikana 2245 miehen joukossa todettiin 123 murtumaa. Seerumin magnesiumtason yhteys murtumariskiin havaittiin nyt ensimmäistä kertaa. Verrattaessa miehiä, joilla oli matalimmat ja korkeimmat seerumin magnesiumtasot, todettiin, että korkeaan magnesiumtasoon liittyi 44 prosenttia pienempi luunmurtumien riski. Miehillä, joilla viitearvo ylittyi, ei ollut lainkaan murtumia. Seerumin magnesiumtason yhteyttä murtumariskiin ei ole aikaisemmin osoitettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Älä unohda rauhoittumista

Sain arvosteltavaksi kirjan Hengähdyshetkiä – Opas stressittömään elämään. Sen avulla voi tunnistaa…

Hae apua ylävatsavaivoihin

Väitöstutkimuksen mukaan ylävatsavaivoihin kannattaa hakea apua. Neljännes väestöstä kärsii ylävatsavaivoista vuosittain. Puolella…

Herajauhe – kylläisyyttä proteiinilisästä

Protaus-kirja innosti minut hankkimaan herajauhetta. Aiemmin olen mieltänyt proteiinijauheet kehonrakennukseen, mutta näinhän…

Contrave – Uusi laihdutuslääke markkinoille

Yhdysvalloissa juuri hyväksytty laihdutuslääke Contrave pyrkii myös Euroopan markkinoille. Euroopan lääkevirastossa EMA:ssa…