Mikä tehoaa yskään? Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

dreamstime_xs_86603084

Yskän hoito on liian pitkään junnannut samoilla raiteilla. Uusia hoitokeinoja tulee liian vähän ja vanhoilla taas ei ole toivottua tehoa. Yskän itsehoito ei ole helppoa, mutta jotain on sentään tehtävissä.

Flunssa kestää noin viikon, mutta flunssan jälkeinen yskä voi jatkua useammankin viikon. Yleensä yskän kestoa aliarvioidaan. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että yskä kestää noin 18 päivää. Yskä on pitkittynyt vasta neljän viikon jälkeen. Lääkäriin ei siis ole heti kiire.

Perinteisiä yskänlääkkeitä en tällaiseen kuivaan köhään suosittele. Ilman reseptiä myytävien yskänlääkkeiden tehosta ei ole luotettavaa näyttöä. Miksi siis käyttää niitä. Antibiootti ei auta sekään, koska flunssan aiheuttaa virus, eikä bakteeri.

Ärsytysyskään kannattaa mieluummin käyttää hunajaa. Hunajalla on useissa tutkimuksissa osoitettu olevan tehoa yskänoireiden lievittäjänä.  

Yskänärsytykseen ei varsinkaan lapsille tulisi antaa yskänlääkettä. Lapsilla hunaja on todettu tehokkaammaksi yskänärsytyksen hillitsijäksi kuin esimerkiksi dekstrometorfaani. Hunajaa ei tosin pidä antaa alle yksivuotiaille. Hunajan käyttöä yskään suositellaan myös Käypä hoito -suosituksessa.

Limaa irrottavasta yskänlääkkeestä sen sijaan voi olla apua, jos selvästi yskii limaa. Lääke muuttaa sitkeän liman juoksevammaksi, jolloin se on helpompi yskiä pois. Pitkään jatkunut limainen yskä saattaa tosin olla esimerkiksi tupakoinnin syytä, jolloin lääkkeen sijaan auttaa kyllä jokin ihan muu. 

fluacute-yska

Apteekin hyllylle on ilmestynyt uusi yskän hoitoon tarkoitettu suusuihke. FluAcute Yskä on helposti annosteltava, kuivan ärsytysyskän helpotus. Valmiste sisältää juurikin hunajaa. Se muodostaa nieluun ohuen kalvon, joka hoitaa ja suojaa nielun limakalvoa ja vähentää kurkkuärsytystä.

Suihkeen sisältämä kosteuttava viikunaopuntianvarsiuute saa yhdessä hunajan kanssa aikaan antitussiivisen vaikutuksen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että suihke lievittää yskänärsytystä, käheyttä ja nielun ärtyneisyyttä sekä kipua niellessä.

FluAcute Yskä on tarkoitettu aikuisille ja yli 5-vuotiaille lapsille. Tuotetta voi käyttää tarvittaessa 1–4 suihkausta 2–3 tunnin välein, kuitenkin enintään 6 kertaa päivässä.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Medifon Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kookosöljyä kaappiin

Ostin purkin paljon puhuttua kookosöljyä. Viimeisen sysäyksen ostoon sain Raakel Lignelliltä. Hän laittoi blogiinsa…

Kolme vinkkiä juuri synnyttäneille naisille

Kirjoitin jokin aika sitten jutun Vauva mielessä? Kolme vinkkiä raskautta suunnittelevalle. Samaan…

Apua alaselälle – 1. harjoite

Laitoin blogiin kolme harjoitetta yläselälle, minkä ansioista tuli pyyntö myös alaselän harjoitteille.…

Testaa kykysi nähdä värejä

Tällä netistä löytyvällä testillä voit testata, kuinka hyvin näet värejä. Testissä klikkaa…