Näin suojaat vatsaa antibioottikuurin aikana Emilii Dove

lääkekaappi

Antibiootit tuhoavat ihmisen suolistosta hyvää bakteerikantaa. Vaikutuksen voi nähdä pitkänkin ajan kuluttua. Lapsilla antibiootit voivat aiheuttaa ripulia tai ihoreaktioita. Lastentautien dosentti Jukka Vakkilan mukaan tilannetta voi pyrkiä parantamaan ottamalla maitohappobakteereja lääkekuurin aikana.

Probiootin käyttö antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen on suositeltavaa, koska antibioottiripulin riski puolittuu ja suoliston mikrobiota ei kärsi yhtä paljon. Probioottia kannattaa ottaa niin lasten kuin aikuistenkin.

Lactobacillus rhamnosus GG on se probiootti, jota tulisi käyttää antibioottikuurin aikana. Varmista, että nimen mukana on GG, sillä kaikilla Lactobacillus rhamnosus-bakteereilla ei välttämättä ole samaa vaikutusta, eivätkä kaikki Lactobacillus-bakteerit ole edes probiootteja.

Huomioitavaa on se, että antibioottia ja probioottia ei saa ottaa samanaikaisesti. Niiden välillä pitää olla kaksi tuntia.

Eli jos antibiootti otetaan esimerkiksi kolme kertaa päivässä, klo 7, 15 ja 23, silloin probiootin voi ottaa kaksi tuntia minkä tahansa antibioottiannoksen jälkeen, esim. klo 9. Yleensä probioottien annostus on vain kerran päivässä.

Probiootin käyttöä kannattaa jatkaa ainakin pari viikkoa antibiootin loppumisen jälkeen.

Närästyslääkettä sen sijaan ei tarvitse ottaa. Apteekkarilehden tekemän kyselyn mukaan tällainen käsitys on kuitenkin yleinen ja apteekista ostetaan virheellisesti närästyslääkettä antibioottiripuliin. On siis hyvä, että apteekeissa kysellään, mihin niitä lääkkeitä käytetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Unikoulu ja itkut ok

Unikoulun ja itkun vaikutuksia on taas tutkittu. Tulos: pikku itkut eivät haittaa.…

Gynekologille kerran vuodessa, tai ei sittenkään

Nainen, käytkö gynekologin vastaanotolla? Veikkaan kyllä. Gynekologisessa tarkastuksessa käy säännöllisesti 40 % naisista.…

Pellavansiemenistä apua kipeisiin rintoihin

Eräs lukijani vinkkasi, että hänen kuukautisia edeltävät rintakipunsa ovat kadonneet sen jälkeen,…

Uusi mobiilipalvelu avuksi tupakoinnin lopettamiseen

Stumppari on Hengitysliiton Stumppi-neuvontapalvelun uusi mobiilipalvelu, joka auttaa tupakoinnin lopettajia onnistumaan tavoitteessaan.…