Närästyslääkkeiden käyttö lisää B12-vitamiinin puutteen riskiä Emilii Dove

Paljon käytettyjen närästyslääkkeiden, protonipumpun estäjien (PPI) ja H2-reseptorin salpaajien pitkäaikainen käyttö on yhdistetty lisääntyneeseen B12-vitamiinin puutteen riskiin. Tapaus-kontrollitutkimus tehtiin Yhdysvalloissa. Tutkijoiden mukaan närästyslääkkeiden pitkäaikaista käyttöä tulisi harkita tarkkaan. Jos lääke on kuitenkin tarpeen, olisi hyvä tutkia mahdollista B12-vitamiinin puutetta.

Tutkimustulos on uskottava, sillä mahahappoa tarvitaan vapauttamaan B12-vitamiinia ruoasta. Tarkemmin aiheesta onkin jo kirjoittanut ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Pronutritionist-blogissaan.

B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa pysyviä muistin häiriöitä. Se myös lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun riskiä.

Kirjolohi 2
Kala on hyvä B12-vitamiinin lähde.
Kuva: Pro Kala ry

Normaali ruokavalio sisältää moninkertaisen määrän B12-vitamiinia, jota ihminen tarvitsee hyvin pieniä määriä. Tarkemmin sanottuna 2 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa. B12-vitamiinin tärkeimpiä lähteitä ovat liha-, kala- ja maitotuotteet.

B12-vitamiinin määrä 100 grammassa tuotetta (fineli.fi):

  • Kirjolohifilee: 5 µg
  • Silakkafilee 14,9 µg
  • Jauheliha 1,4 µg
  • Maito 0,4 µg

B12-vitamiinia kannattaa ottaa ravintolisänä, jos noudattaa esim. vegaanista ruokavaliota. Jos B12-vitamiinin puutos on todettu verikokeella ja henkilöllä on imeytymisen häiriö, korjataan puutos B12-vitamiinipistoksina lihakseen. B12-vitamiinista on kirjoittanut myös Maija Haavisto blogissaan Hankala potilas vai hankala sairaus: ”Hydroksikobalamiini on tehokkaampaa kuin syanokobalamiini ja metyylikobalamiini todennäköisesti vieläkin tehokkaampaa.”

Itsehoitolääkkeinä myytäviä protonipumpun estäjiä ovat mm. omepratsoli, lansopratsoli ja pantopratsoli. H2-reseptorin salpaajia ovat famotidiini ja ranitidiini.

    1. Apteekissa työskennellessä olen nähnyt kuinka hirveän paljon näitä lääkkeitä käytetään ja juuri pitkäaikaisesti iäkkäillä. Elämäntapamuutoksilla saataisiin varmasti paljon aikaan, mutta ei silloin jos närästyslääke on vatsan suojalääkkeenä kipulääkityksen takia. Ja näin se siis usein menee.

      Kiitos samoin, Juhana! Tunnelmallista joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Elämäsi helpoin suklaakakku ja pari sanaa ksantaanikumista

Terveellisen elämän aakkosiin kuuluu myös kohtuullinen herkuttelu. Leipominen jo itsessään on kuin…

Jouluperinteet uusiksi – vältä ähky

Sanonta kuuluu, ettei ole väliä mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä,…

Lopeta kehon kuuntelu

Tämä juttu on osa 5 kohdan haastetta, jonka tarkoitus on antaa sinulle…

Puhtaus on puoli ruokaa – mutta mitä se tarkoittaa?

Puhtaus on puoli ruokaa. Vanha sanonta, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Sanonnalla…