Näin ostat lääkkeitä netistä turvallisesti Emilii Dove

Lähtökohtaisesti suosittelen tietenkin ostamaan lääkkeet suomalaisesta apteekista tai verkkoapteekista. Mutta, jos kyseessä on hätätilanne ja lääkkeen kanssa on esimerkiksi saatavuusongelmia, voi näistä vinkeistä olla hyötyä.

Tällä hetkellä esimerkiksi liotyroniini-lääke on loppu sekä apteekeista että tukusta. Joillekin tämä kilpirauhaslääke on aivan välttämätön ja sen ottamatta jättäminen voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Kuva Flickr epsos.de
Kuva Flickr epsos.de

Yksityishenkilö voi tuoda Suomeen lääkevalmisteita henkilökohtaiseen käyttöönsä Euroopan talousalueelta (Eta). Postitse lääkkeitä voi vastaanottaa korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja lääkärinmääräyksen pitää tietenkin olla kunnossa. Lisää tietoa lääkkeiden tuonnin edellytyksistä.

Reseptilääkkeiden tilaaminen verkkoapteekeista voi olla ongelmallista, mutta ei enää kauan. Rajat ylittävä resepti tulee voimaan EU-alueella 25. lokakuuta 2013.

Kun tilaat lääkkeitä Eta-alueella olevasta internetapteekista, varmista, että kyseessä on laillinen, rekisteröity apteekki. Yleensä sivustolla on tietty tunnus tai logo. Tarkista se!

Tässä muutaman maan tunnukset ja listat rekisteröidyistä verkkoapteekeista:

Suomi
logo-fimea
http://www.fimea.fi/laakealan_toimijat/apteekit/verkkopalvelutoiminta/lailliset_apteekin_verkkopalvelut

Iso-Britannia
GB_logo
http://www.pharmacyregulation.org/registers/pharmacy

Saksa
Logo_Versandapotheke

http://www.dimdi.de/static/en/amg/versandhandel/haendler/index.htm

(Vanha linkki http://www.dimdi.de/static/en/amg/var/apotheken/index.htm)

Ranska
Linkki sivustolle: http://www.ordre.pharmacien.fr/
http://www.ordre.pharmacien.fr/Le-patient/Commerce-electronique-de-medicaments

Netistä tilaamalla on suuri vaara saada väärennettyä lääkettä. WHO:n mukaan riski on 50 %. Mutta esimerkiksi liotyroniinin kohdalla pidän riskiä pienenä, koska väärentäjiä tuskin kiinnostaa valmiste, jolla on vain kourallinen käyttäjiä. Toisaalta taas väärentäjät käyttävät tällaisia tilanteita hyväkseen ja iskevät juuri silloin, kun jotain valmistetta ei ole saatavilla. Lääkettä ilman olevat potilaat hätääntyvät ja ostavat hätäpäissään lääkkeen netistä, varmistamatta nettikaupan taustoja.

Tässä ohjeita, joilla varmistat verkkoapteekin laillisuuden oman turvallisuutesi vuoksi:

 • Pysy Euroopan talousalueella.
 • Etsi sivulta virallinen nettiapteekin logo tai linkki.
 • Tarkista, että apteekki on kyseisen valtion virallisessa rekisterissä (onnistuu yleensä klikkaamalla logoa).
 • Etsi sivulta apteekin nimi ja osoite. Nämä pitää voida yhdistää olemassa olevaan ns. kivijalka-apteekkiin.
 • Vältä sivustoja, jotka lupaavat toimittaa reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Kuten jutun alussa sanoin, osta suomalaisesta apteekista aina kun mahdollista. Mutta ota neuvoa näistä ohjeista, jos tulee tarvetta etsiä lääkettä muista maista esimerkiksi saatavuusongelmien takia. Liotyroniinin kohdalla tilanne on tällä hetkellä vaikea, koska lääke ei ole loppu vain Suomesta vaan myös esim. Briteistä. Luultavasti siis muissakin EU-maissa on sama tilanne.

Päivitys 2.7.2014:
Maakohtaiset tunnukset korvataan 2014 alkaen EU:n yhteisellä logolla, mikä helpottaa laillisten verkkoapteekkien tunnistamista. Lue lisää uudesta tunnuksesta tästä linkistä.

Vastuuvapauslauseke
Artikkelin kirjoittaja ei ota vastuuta tilaamistasi lääkkeistä tai mistään muustakaan verkkoapteekin tilaukseesi liittyvästä asiasta.

 1. Kiitos Emilii tästä! Osaatko sanoa, onko Thybon niminen lääke (liothyronin vastine) saatavilla Britanniassa? Jos Liothyroninia ei saa, Thybon on vaihtoehto, kunhan sille on oma resepti. Täytyy todella toivoa, ettei sen metsästämiseen netin kautta tarvitse mennä, mutta JOS….
  Onko teille siellä esitetty myös joitain arvioita, milloin Liothyroninia taas saa?

  1. Eipä kestä!:)

   Täällä Briteissä liotyroniinia on luvattu saatavan vasta kesäkuussa. Tarkempaa tietoa ei ole. Thybonista täällä ei ole tietoakaan.

   Muistuttaisin vielä, että lääkelain §17 pykälän mukaan myös apteekkareilla on lääkkeiden maahantuontilupa apteekin toimintaa varten. Eli jos onnistuu löytämään valmistetta jostain, mutta ei pysty sitä omalla reseptillään ostamaan, niin apteekkari voi ainakin teoriassa pystyä auttamaan.

 2. Moi!
  Sustanon 250 loppu koko Suomen maassa. Onko laillista ja mistä voisi tilata kyseistä lääkettä. Reseptin kirjoitti lääkäri.

  1. Hei Keijo,
   Kyllä onnistuu, mutta tarvitset reseptin, jotta voit ostaa sitä lainmukaisesti. Xanorin tuotenimi esimerkiksi Englannissa on Xanax.
   Kyseessä ei kuitenkaan ole kovin kallis tuote, joten suosittelen ostamaan suomalaisesta apteekista. Lääke voi olla halvempi muissa maissa, mutta kun siihen lasketaan päälle vielä toimituskulut, en usko, että säästöä tulee merkittävästi.

   Jos kuitenkin ostat netistä, varmista, että ostat lääkkeen laillisesti toimivasta apteekista, jotta varmasti saat haluamaasi lääkettä, etkä väärennöstä. Xanor on yksi niistä, joista liikkuu paljon väärennöksiä ja ne eivät ole olleet haitattomia, kuten tästä artikkelista käy ilmi:
   http://www.dailymail.co.uk/health/article-1173735/After-deacons-daughter-killed-medicine-bought-online–chilling-truth-internet-black-market-prescription-drugs.html

   Tästä jutusta löytyvästä logosta tunnistat laillisen verkkoapteekin:
   http://www.healthberry.fi/etsi_verkkoapteekista_logo/

  1. Tilaisin lääkkeitä sieltä, mutta en käyttäisi heidän reseptipalveluaan. En oikein luota heidän systeemiinsä kirjoittaa lääkemääräyksiä. Toivottavasti tästä oli apua.

  1. Näyttäisi olevan brittiläinen apteekki tässäkin takana. Mutta ongelma on sama kuin euroclinixillä, eli sieltä saa myös reseptin. Tätä kannattaa miettiä. Jos resepti ja lääke tulevat samasta paikasta, kuinka hyvin reseptin määräys on perusteltu? Onko kaikki mahdolliset asiat otettu huomioon? Tuottoa tulee lääkkeiden myynnistä, mutta jos ei ole reseptejä ei voida myydä lääkkeitä. Voi käydä niin, että reseptejä määrätään liian heppoisin perustein.

   Käyttäisin ulkomaisia apteekkeja lähinnä siinä tapauksessa, että Suomesta lääke on loppu tai kyseessä on niin kallis lääke, että se on huomattavasti paljon halvempi jossain muussa maassa.

 3. Hei,
  olen tilannut käsikauppalääkkeitä Aporot -nettiapteekista. Nyt kun yritin tilata, ei antanut tilata käsikauppatuotteita.

  Minkään ei ole pitänyt muuttua.

  Osaatko neuvoa?

  Yst.terv,
  Tia

  1. En osaa kyllä sanoa, mutta en löytänyt sivulta logoa, josta voisi tarkistaa, että kyseessä on laillinen apteekki. Itse en siitä syystä ostaisi lääkkeitä kyseisestä kaupasta.

 4. Hei saako mistään enää veralgin nimistä lääkettä ,kun oli aikoinaan ainoa joka auttoi pahaan migreenin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

D-vitamiinin puutos yhteydessä dementiaan

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan alhainen D-vitamiinitaso kaksinkertaistaa riskin sairastua dementiaan. Tutkimuksen mukaan…

Hoitosuositus kosteusvaurioista oireileville ​

Potilaan sairauksien diagnostiikka ja oireiden hoito on tärkeää aloittaa riippumatta siitä, voidaanko…

Elinluovutuskortin voi ladata älypuhelimeen

Elinluovutuskortin voi ladata paperiversion lisäksi nyt myös älypuhelimeen. Sovelluksen kautta oman tahdon…

Lääkkeeni – Uusi mobiilisovellus lääketietojen hakuun

Lääkäreiden kehittämä uusi, ilmainen Lääkkeeni-mobiilisovellus hakee lääkepakkauksen viivakoodin avulla lääkkeen tiedot puhelimen…