Päivitä lääkekaappi kesäksi Emilii Dove

Mökille, mummolaan, matkalle tai muuten vaan – kesällä sattuu ja tapahtuu. Päivittämällä lääkekaapin varmistat, että ensiapu on lähellä.

Lääkekaappi kannattaa varustaa muutamilla perustuotteilla. Samalla on hyvä tarkistaa päiväykset ja viedä vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Näillä ohjeilla päivität lääkekaapin.

 • Laastareita rakoille ja pienille haavoille
 • Sidetaitoksia ja apuvälineitä haavojen ensiapuhoitoon
  Joustavat sideharsot ja kuitukangastaitokset sopivat haavan puhdistamiseen ja suojaamiseen sekä haavasidokseksi. Imukykyiset haavataitokset käyvät erityyppisten haavojen tarpeisiin tai haavainfektioiden ennaltaehkäisyyn.
 • Desinfiointiainetta haavoille
  Antiseptinen liuos sopii pienten haavojen ja ihovammojen puhdistukseen.
 • Kylmäpakkaus ja tukiside
  Kylmähoito on tehokas lisä kivun ja vammojen itsehoitoon. Vamman ensiapuna kannattaa muistaa kolmen koon sääntö: kylmä, koho ja kompressio eli kylmäpakkaus, tukiside ja kohoasento.
 • Kuumemittari ja pinsetit
 • Särky- ja kuumelääkettä
  Esimerkiksi parasetamolia ja ibuprofeenia ja pienille lapsille oma parasetamoli-valmiste.
 • Antihistamiini
  Allergialääkkeiden pääasiallinen käyttötarkoitus on kausittaisten allergiaoireiden hoito, mutta ne auttavat myös muihin allergiareaktioihin, kuten hyttysten pistojen aiheuttamaan kutinaan.
 • Suojaa auringolta
  Valitse aurinkosuojavoide, jossa on riittävä suojakerroin ja UVA- sekä UVB-suoja.
 • Helpotusta ripuliin
  Kuumeiseen turistiripuliin tarvitaan lääkärin määräämää antibioottia, mutta lievemmät vaivat hoituvat usein itsestään tai apteekin itsehoitolääkkeillä, esimerkiksi loperamidilla. Loperamidilla voi hoitaa aikuisen kuumeetonta ripulia lyhytaikaisesti parin päivän ajan. Akuuttiin vatsatautiin sairastuneen tärkein hoito on neste- ja suolatasapainon korjaaminen. Kuivumista voi ehkäistä ja hoitaa ripulijuomilla, jotka sopivat sekä lapsille että aikuisille. Muista lapsille oma lääke!
 • Lääkehiili
  Lääkehiilirakeita käytetään ensisijaisesti akuuttien myrkytysten hoitoon, mutta valmistetta voi käyttää myös ripulin hoitoon. Aktiivihiili sitoo tehokkaasti lääkeaineita ja myrkkyjä, joten se estää suolistoon joutuneiden aineiden imeytymistä elimistöön. Lääkehiiltä ei saa kaikissa myrkytystapauksissa antaa, joten tarkista asia ensin esimerkiksi Myrkytystietokeskuksesta.
 • Hydrokortisonivoide
  1 % hydrokortisonivoide sopii erilaisten ihottumien tilapäiseen hoitoon. Kortisoni rauhoittaa myös auringossa palaneen ihon turvotusta ja kuumotusta sekä hyönteisten pistojen kutinaa ja turvotusta.
 • Kyypakkaus
  Kyypakkaus on hyvä ensiapu käärmeenpuremaan sekä mehiläisen ja ampiaisen pistoon. Kyynpureman yhteydessä tulee aina hakeutua lääkärin hoitoon. Kyypakkaus on vain ensiapu, jonka tarkoitus on helpottaa potilaan oloa.
 • Aspiriinia
  Sydäninfarktin ensiavussa potilaalle voidaan antaa 250 mg asetyylisalisyylihappoa, eli puolikas aspiriinitabletti, jos potilas ei ole allerginen lääkkeelle. Lääke tulee ottaa pureskellen, jolloin se imeytyy suun limakalvolta. Aspiriini estää verihiutaleiden toisiinsa sitoutumista ja estää vaurion pahenemista.
 • Punkkien poistoon sopiva väline
 • Ensiapuohjeet paperilla tai tarrana seinässä
  Puhelinnumerot:
  Hätänumero 112
  Myrkytystietokeskus (09) 471 977
  Paikallisen terveysaseman yhteystiedot

Muista myös lukko lääkekaapin ovessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Maitoa dementian ehkäisyyn

“Kannattaisiko minun ottaa B12-vitamiinilisää dementian ehkäisemiseksi?” Ihan tätä samaa kysymystä olen viime…

Tarkempia diagnooseja, vähemmän antibiootteja

Antibioottiresistenssi alkaa olla jo tunnettu aihe, mutta siitä riittää vielä paljon puhuttavaa.…

Proteiinia aamupalaan

Proteiinia, proteiinia, proteiinia. Se on nyt kaikkien huulilla. Se auttaa laihtumaan ja…

Tehokkaat antibiootit uhkaavat loppua

Joidenkin asioiden arvon huomaa vasta, kun sen tärkeän jutun menettää. Toivottavasti näin…