Raskausajan ravintolisät – muista jodi

Kommentit (2) Ruokavalio, Tuotteet, Vitamiinit ja ravintolisät

Minulta on kysytty hyvää monivitamiinivalmistetta raskauden ajaksi. Otsikon sanoilla päädytään myös säännöllisesti tälle sivustolle hakukoneiden kautta. Asia tuli itsellenikin tammikuussa ajankohtaiseksi, kun raskaustesti näytti plussaa.

Kuva iStock

Aiemmin olin käyttänyt muutamaa eri valmistetta: D-vitamiinia, seleeniä, sinkkiä ja kelp-tabletteja, joissa on jodia. Minulla ei ole todettu kilpirauhasen toimintahäiriötä, veriarvot ovat testeissä olleet normaalit. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että toimintahäiriöön viittaavia oireita ei olisi ollut. Siksi käytössäni on ollut kyseiset ravintolisät.

Ja niistä oli kyllä hyötyä. Huomasin itse oireiden vähentyneen, mutta myös kilpirauhasen toiminnasta kertovissa veriarvoissa (TSH ja T4v) tapahtui selvä muutos. Itse uskon, että suurin vaikutus oli kelpillä eli jodi-lisällä.

Tultuani raskaaksi kelp-tablettien käyttö piti lopettaa, koska niitä ei suositella raskaana oleville. Kelp on tehty merilevästä, joten siinä voi olla mukana raskasmetalleja. Älä siis käytä kelp-valmisteita raskauden tai imetyksen aikana!

Jodin saantiin tulisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota, sillä suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten jodin saanti on puutteellista.

Suosittelen jodia raskaana oleville, sillä jodin tarve on raskauden aikana suurentunut. Sikiö tarvitsee jodia erityisesti keskushermoston kehitykseen. Raskaana oleville jodin saantisuositus on 175 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Minisun

Jodia piti siis minunkin saada, koska en käytä suolaa, johon jodia olisi lisätty. Onnekseni kaapista löytyi Verman Oy:n aiemmin testattavakseni lähettämä purkki. Minisun Multivitamin Puressa on juuri jodia, D-vitamiinia, seleeniä ja sinkkiä, monen muun vitamiinin ja hivenaineen lisäksi. Annostusta nostin suositellusta yhdestä tabletista kahteen vuorokaudessa. Vuorokausiannokset eivät tästä vielä mene yli turvallisten suositusrajojen.

Minisun-perheestä löytyy tosin toinenkin hyvä vaihtoehto: Minisun Mama, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville. Maman etuna on se, että siinä on lisäksi rautaa. Kummassakaan valmisteessa ei ole A-vitamiinia, jonka käyttöä ravintolisänä ei suositella raskauden aikana.

Molemmissa valmisteissa on foolihappoa, jonka tärkeydestä olen kirjoittanut jo aiemmin. Jo raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa 400 mikrogrammaa foolihappoa vuorokaudessa. Sitä on saatavilla myös yksinään Foliren-nimisenä valmisteena.

Valmistevertailu

Vitamiinit ja hivenaineet Minisun Pure
2 tablettia
Minisun Mama
1 tabletti
D3-vitamiini 20 µg 10 µg
E-vitamiini 24 mg 10 mg
C-vitamiini 160 mg 120 mg
Tiamiini (B1) 2,2 mg 3 mg
Riboflaviini (B2) 2,8 mg 2 mg
Niasiini (B3) 32 mg 20 mg
B6-vitamiini 4,4 mg 5 mg
Foolihappo 400 µg 400 µg
B12-vitamiini 5 µg 3 µg
Biotiini 60 µg 60 µg
Pantoteenihappo 12 mg 5 mg
Sinkki 20 mg 15 mg
Seleeni 110 µg 30 µg
Jodi 200 µg 140 µg
Mangaani 4 mg
Kupari 1 mg
Rauta 14 mg
Magnesium 150 mg

Tykkään näistä valmisteista ja suosittelen niitä muillekin, koska niissä on kaikki tarvittava samassa tuotteessa ja Pure-tabletit voi siis nimensä mukaisesti myös pureskella. Lisäksi valmisteet ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja hiivattomia.

*Artikkeli on tehty yhteistyössä Verman Oy:n kanssa.

2 kommenttia

  1. Anonymous says:

    Onnea :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
HealthBerryn löydät myös Twitteristä ja Facebookista: