Siitepölyallergian takia apteekkiin, ei lääkäriin Emilii Dove

apteekki

Hyvin ohjattu itsehoito riittää suurelle osalle allergisista, sanoo Apteekkarilehden artikkelissa lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, professori Erkka Valovirta.

– Lääkäriin tarvitsee lähtökohtaisesti tulla vain, jos kyseessä on lapsi, raskaana oleva nainen tai monilääkitty tai jos allergiaoireet eivät helpota hyvin ohjatun itsehoidon jälkeenkään, Valovirta sanoo.

Suomessa allergian hoidon lääkevalikoima on kattava ja apteekit tarjoavat itsehoitoon asiantuntijaohjausta. Valovirta arvioi, että nykyisin runsas puolet allergikoista hoitaa itseään, ainakin osittain, itsehoitolääkkeiden ja hyvän ohjauksen avulla.

Euromääräisen vähittäismyynnin perusteella silmätipoista 77 prosenttia, antihistamiineista 53 prosenttia ja nenäsumutteista 11 prosenttia myytiin ilman reseptiä vuonna 2013. Tiedot käyvät ilmi Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimuksesta, jossa allergian ja astman lääkkeiden kulutusta ja kustannuksia selvitettiin lääkemyyntitilastojen avulla.

Antihistamiineista ainakin setiritsiiniä saa nyt myös 100 tabletin pakkauksen ilman reseptiä. Toisaalta kannattaa miettiä, tarvitseeko todella näin suuren määrän lääkettä kerralla, jos allergiakausi kestää vain 1-2 kuukautta. Perhepakkauksena 100 tablettia toki on paikallaan.

 

1 kommentti
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Uudenlainen e-pilleri markkinoille

Markkinoilla on uusi ehkäisypilleri Zoely. Se on ensimmäinen e-pilleri, jonka sisältämät hormonit ovat samankaltaisia…

Mietitkö ympäristöä ja ihmisoikeuksia lääkettä ostaessasi?

Duodecimissa oli Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokosken hyvä kirjoitus otsikolla Mietitkö ympäristöä ja…
aurinkovoide

6 faktaa aurinkovoiteista

Aurinkomatkoilla kannattaa suojautua liialta auringolta. Aurinkovoide antaa hyvän suojan, mutta muitakin vaihtoehtoja…

Pesuainekapseleista voimakkaita myrkytysoireita

Pyykinpesuainekapselit ovat aiheuttaneet voimakkaita myrkytysoireita yksittäisillä pikkulapsilla. Kapselit voivat muistuttaa karkkeja tai…