Syksy on hyvä aika aloittaa siedätyshoito Emilii Dove

Siitepölyallergisen siedätyshoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen seuraavan siitepölykauden alkua. Siedätyshoito tulisi aloittaa viimeistään tammikuussa. Siten hoito voi lievittää oireita jo ensi keväänä. Eläinallergian siedätyksen voi aloittaa milloin tahansa.

Ensi kevääksi helpotusta allergiaan? Aloita siedätyshoito ennen tammikuuta.

Allergisia oireita hoidetaan tyypillisesti antihistamiinivalmisteilla, silmätipoilla ja kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla. Siedätyshoitoa ei sen sijaan hyödynnetä tarpeeksi. Terveystalon allergologi Peter Csonkan mukaan erityisesti työikäiset käyttävät siedätyshoitoa liian vähän, vaikka sillä voitaisiin parantaa sekä elämänlaatua että työtehoa.

– Suomessa siitepölyallergisia on noin miljoona ja vain 6 000 käy siedätyshoidoissa. Työnantajien kannattaisi suhtautua myönteisesti allergioiden hoitoon, sillä allergiat aiheuttavat paljon kustannuksia muun muassa sairauspoissaolojen muodossa, Csonka toteaa.

Csonkan mukaan yhtenä suurimpana esteenä siedätyshoitojen aloittamiselle on todennäköisesti se, että ihmiset mieltävät hoidot ylimääräiseksi kustannukseksi. Sijoitusta hoitoihin kannattaa kuitenkin miettiä lääkärin mielestä pidemmällä aikavälillä.

– Oirelääkkeiden käyttö tulee pitkällä aikavälillä vähintään yhtä kalliiksi kuin siedätyshoito ja auttaa vain tilapäisesti. Siedätyshoitojen vaikutus kestää keskimäärin 7–15 vuotta, joten kyse on pitkäaikaisesta helpotuksesta, Csonka sanoo.

Siedätyshoitoa annetaan yleisimmin pistoksina, mutta pistoshoidon rinnalla on jo käytössä heinäallergian siedätyksessä kielen alle laitettavaa tablettihoito. Koivuallergiaa siedätetään pistoshoidolla ja kielen alle annosteltavalla liuoksella. Koivutabletin tuloa markkinoille odotellaan lähiaikoina. Siedätyshoito lisää merkittävästi elämänlaatua vähentämällä silmä-, nenä- ja keuhko-oireita.

Siedätyshoidolla hoidetaan allergian syytä, eli elimistön puolustusjärjestelmän häiriötä, josta allergia johtuu. Tarkoituksena on kasvattaa asteittain vastustuskykyä immuunijärjestelmässä ja muuttaa allergia sietokyvyksi. Hoidolla voidaan helpottaa esimerkiksi Suomessa yleisten koivun ja heinän sekä eläinpölyistä koiran, kissan, hevosen ja pölypunkin aiheuttamia allergioita. Myös ampiaisen- ja mehiläisenpistoallergiaan siedätyshoito toimii tehokkaana ennaltaehkäisevänä hoitona.

Ennen siedätyshoidon aloittamista erikoislääkärin tulee tehdä siedätyshoitoarvio. Lähetteen erikoislääkärin arvioon saa perusterveyden- tai työterveyshuollon lääkäriltä. Siedätyshoitoarviossa päätetään yhdessä lääkärin kanssa sopivin hoitomuoto.

B12-vitamiini
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Uusi tuote hampaiden kotivalkaisuun

Netissä liikkuu erilaisia reseptejä hampaiden kotivalkaisuun. Eräs tee-se-itse-valkaisuresepti pitää sisällään mm. ruokasoodaa…

Melatoniinia iäkkäille, ei lapsille

Markku Partinen Terveystoimittajien luennolla. Melatoniini saatavana ravintolisänä. Ei kannata antaa lapsien unettomuuteen,…

Kirja: Vinha perä – laihdutuksen myytit ja faktat

Iski ahmimishäiriö – ei ruoan vaan lukemisen suhteen. Olisin voinut lukea ravitsemusasiantuntija…

Psoriasis vaikuttaa elämänlaatuun jopa enemmän kuin syöpä

Psoriasis nähdään usein pelkkänä kosmeettisena haittana. Todellisuudessa kyseessä on elimistöä jatkuvasti rasittava…