Synteettisesti valmistettu voi olla ekologisempi kuin luonnosta eristetty Emilii Dove

kuva iStock

Mentolin valmistus synteettisesti on ekologisempaa kuin sen eristäminen kasveista. Synteettisesti valmistettu mentoli jättää siis pienemmän hiilijalanjäljen kuin kasveista eristetty mentoli.

Elimistöön päätyessään sillä ei ole mitään väliä, onko joku aine eli molekyyli luonnosta eristetty vai synteettisesti valmistettu. Se on ihan sama molekyyli, sillä on ihan sama vaikutus. Liian helposti synteettisesti valmistettuja aineita kuitenkin mollataan.

Kun esimerkiksi kasvikunnasta halutaan eristää jotain tiettyä ainetta, se ei aina ole yksinkertaista. Menetelmä voi olla monimutkainen, vaatia monta vaihetta sekä kuluttaa paljon energiaa ja raaka-aineita. Saman aineen synteettinen valmistus voikin olla yksinkertaista, helppoa ja halpaa. Aineita pitää valmistaa synteettisesti myös siksi, että niiden kysyntä ylittää tarjonnan ns. luonnollisista lähteistä.

Mentoli aktivoi iholla olevia TRPM8-reseptoreita, mikä aiheuttaa kylmän tuntemuksen iholla. Mentolia käytetään mm. kylmägeeleissä, hammastahnoissa ja kauneudenhoitotuotteissa.

Lisää mentolista ja sen synteettisestä valmistuksesta löytyy mm. Wikipediasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Jouluperinteet uusiksi – vältä ähky

Sanonta kuuluu, ettei ole väliä mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä,…

17 miljoonaa tablettia

Halvalla lähtee. Geneeristen lääkkeiden ansiosta lääkkeiden hinnat ovat nykyään todella halpoja. Jos…

Laite, joka poistaa ruokaa vatsalaukusta

Mielipidekirjoitus Yhdysvalloissa on hyväksytty lihavuuden hoitoon laite, jonka avulla vatsalaukusta voi pumpata…

ADHD – liikaa lääkitty vai oikein hoidettu?

Mielipide Kelan tilaston mukaan tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöiden hoitoon tarkoitettujen ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä…