Tabletinhalkaisija puolittaa tabletit tarkasti Emilii Dove

Tablettien halkaiseminen on tarkkuutta ja taitoa vaativaa puuhaa. Ei ole ihan sama, miten sen tekee. Jos lääkemääräyksen ohjeessa lukee puoli tablettia, pitäisi apteekissa kysyä asiakkaalta, miten hän tablettinsa puolittaa.

Tabletti kannattaa puolittaa joko tabletinhalkaisijalla tai terävällä, puhtaalla veitsellä.

tabletinhalkaisija1

Yleensä tabletissa oleva jakoura helpottaa puolittamista. Se myös kertoo siitä, että tabletin voi yleensäkin puolittaa, sillä on olemassa myös tabletteja, joita ei saa puolittaa niiden erityisominaisuuksien takia.

Erään tutkimuksen mukaan huolellisestikin tehty tabletin puolittaminen aiheuttaa suurta hajontaa lääkeannoksissa. Tutkimuksessa tehtävään koulutettu terveydenhuollon ammattilainen puolitti kolmen eri lääkkeen tabletteja. Tulokset osoittivat, että kaikkien kolmen lääkkeen kohdalla tabletinpuolikkaiden painot olivat sallittujen rajojen ulkopuolella. Tämä todistaa sen, että ei se ihan helppoa ole.

Tabletin puolittamiseen liittyviä riskejä pitäisi pyrkiä vähentämään.

Kumpi sitten on parempi vaihtoehto, veitsi vai tarkoitukseen valmistettu laite? Suosittelen tabletinhalkaisijaa. Sen etu on tarkkuuden ja puhtauden lisäksi myös siinä, että sormet eivät ole työtä tehdessä liian lähellä terää. Vaikka toki laitekin pitää aika ajoin puhdistaa.  Tabletinhalkaisijan käyttö on kuitenkin tekniikkalaji. Laitteella pitää painaa napakasti ja tabletin pitää olla oikein asetettu, jotta lopputulos on tarkka. Tabletinhalkaisijan voi ostaa apteekista.

1 kommentti
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Joulun jämistä tomaattista keittoa

Onko teillä yleensä kinkun jämiä vielä joulupäivän jälkeen? Kun kinkku ei enää voileivän…

Apua yläselälle – 1. harjoite

Jos niska tai yläselkä lapaluiden välistä on kipeä, saattaa tästä harjoitteesta olla…

Uutuus: Bepanthen Anti-Scar arpien hoitoon

Haavan hoitoon kiinnitetään paljon huomiota, kuten pitääkin, mutta myös arpien hoitoon voitaisiin…

Hoitosuositus kosteusvaurioista oireileville ​

Potilaan sairauksien diagnostiikka ja oireiden hoito on tärkeää aloittaa riippumatta siitä, voidaanko…