Tutkimukset tukevat kurkumiinin käyttöä niveltulehduksen hoidossa Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyödreamstime_xs_74555292

Nivelkivut ja -tulehdukset ovat sen verran yleisiä ja aiheuttavat niin paljon toimintakyvyttömyyttä, että niiden hoitoon tarvittaisiin uusia keinoja. Hoidoilla on myös haittavaikutuksia ja osa niistä on kalliita.

Niveltulehduksen oireita ovat nivelten turvotus ja jäykkyys, kuumotus, punoitus ja kipu. Niveltulehduksia voivat aiheuttaa sairaudet, kuten reuma ja psori mutta myös bakteeri- ja virusinfektiot. Kaikki tulehdukset eivät siis ole pitkäaikaisia, eivätkä siten vaadi pitkäaikaista lääkitystäkään.

Kurkumasta apua?

Kurkuma-mauste on viime aikoina ollut esillä vähän joka puolella. Ja hyvää se onkin, mutta sen ongelma mahdollisen terveysvaikutuksen suhteen on siinä, että kurkuman vaikuttava aine kurkumiini ei imeydy ruoansulatuskanavasta ihan noin vain verenkiertoon ja siten elimistöön. Kurkuman hyväksikäytettävyys on huono, koska se liukenee huonosti veteen ja metaboloituu nopeasti.

Imeytymistä voi toki omassa keittiössä edistää kuumentamalla ja lisäämällä mukaan mustapippuria ja hyviä rasvoja. Näistä syistä kurkumamaidossa onkin ideaa. Mutta kaikille tämä juoma ei välttämättä joka päivä maistu ja onhan siinä myös oma valmistamisensa.

Kurkuman toinen ongelma on siinä, että se sisältää vain vähän kurkumiinia. Tarkemmin sanottuna 3-5 %, joten kurkumaa saisi käyttää aika paljon saadakseen tarpeeksi kurkumiinia.

Näiden tietojen perusteella suosittelen kurkumaa vain keittiöön mausteeksi.

Tutkimuksista tukea kurkumiinin käytölle

Luin muutamia tutkimuksia kurkumiinista. Kävi ilmi, että vuonna 2016 tehty meta-analyysi, jossa oli mukana useita satunnaistettuja kliinisiä tutkimuksia, tukee kurkumiinin käyttöä niveltulehduksen hoidossa.

Miten se sen tekee?

Kurkumiini toimii TNF-estäjänä, joka vähentää tulehdusta. Sen oletetaan siis toimivan samaan tapaan kuin markkinoilla olevat kalliit lääkkeet. Näyttöä tästä vaikutuksesta on jo, mutta vaikutusmekanismia ei ihan vielä kokonaan ymmärretä ja siksi tutkimuksia jatketaan.

Kurkumiinista saattaa olla myös COX-estäjäksi, joka toimii samoin kuin tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni ja naprokseeni. Tätä ominaisuutta myös tutkitaan parhaillaan ja kurkumiini-molekyyliä pyritään myös synteettisesti muokkaamaan tehokkaammaksi cox-estäjäksi.

Kurkumiinia helposti kapselista

Kurkumajauhe saadaan kurkumajuuresta. Sen vaikuttavia aineita kutsutaan kurkuminoideiksi, joista tärkein on kurkumiini.

CurcuDyn-ravintolisässä kurkumiini on misellissä, joka on pallomainen, lipideistä eli rasvoista muodostettu rakenne. Se kuljettaa aineen verenkiertoon ja elimistöön, jolloin hyväksikäytettävyys paranee. Imeytymistä on edistetty myös lisäämällä valmisteeseen mustapippuriuutetta, joka estää kurkumiinin metaboloitumista. CurcuDyn sisältää lisäksi inkivääriä sekä C- ja D-vitamiinia. Inkiväärillä on pitkä historia nivelten hyvinvoinnin edistämisessä.

curcudyn

Sopiva päivittäinen annos kurkumiinia on 200-1000 mg. CurcuDyniä tulisi ohjeiden mukaan ottaa 2-4 kapselia päivässä, mikä vastaa 100-200 mg kurkumiinia.

Valmisteen teho on yksilöllinen, eikä se toimi kaikilla, ihan samoin kuin kaikki lääkkeetkään eivät sovi kaikille. Käyttöä voi joutua jatkamaan muutaman viikon ennen kuin vaikutusta huomaa.

Kaksi kapselia CurcuDyniä sisältää:
Kurkumauutetta 105 mg, josta kurkumiinia 100 mg
Inkivääriuutetta 20 mg
C vitamiinia 16 mg
D vitamiinia 5 µg

Jos olet raskaana, käytät säännöllistä lääkitystä tai jos sinulla on sappikivet tai  joku muu pitkäaikainen sairaus, keskustele ensin hoitavan tahon kanssa valmisteen käytöstä. CurcuDynillä saattaa olla yhteisvaikutuksia verenohennuslääkkeiden, antasidien ja joidenkin diabeteslääkkeiden kanssa. Älä koskaan keskeytä lääkehoitoa omin päin, neuvottelematta ensin hoitavan lääkärin kanssa.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Midsona Oy:n kanssa.

vastustuskyky
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Tarkkana kalsiumlisien kanssa

Tutkimusten mukaan liian runsas kalsiuminsaanti lisää sydänriskejä (1, 2). Nyt veren suuri…

Raakasuklaa

Unohtakaa After Eight, tänä jouluna syödään raakasuklaata. CocoVi lähetti minulle pari levyä…

Aqualan tuotteiden arvonta ja vinkit talviseen ihonhoitoon

Orion antoi blogin lukijoille arvottavaksi viisi Aqualan tuotepakettia. Yhden paketin arvo on…

Uusi tuote hampaiden kotivalkaisuun

Netissä liikkuu erilaisia reseptejä hampaiden kotivalkaisuun. Eräs tee-se-itse-valkaisuresepti pitää sisällään mm. ruokasoodaa…