Uudenlainen e-pilleri markkinoille Emilii Dove

Markkinoilla on uusi ehkäisypilleri Zoely.
Se on ensimmäinen e-pilleri, jonka sisältämät hormonit ovat samankaltaisia naiskehon tuottamien omien hormonien kanssa.

Kuva MSD

Tähän asti valtaosa yhdistelmäehkäisyvalmisteista on sisältänyt keltarauhashormonina testosteronin johdannaisia sekä naishormoni estradiolin synteettistä johdannaista etinyyliestradiolia. Uuden e-pillerin sisältämä estradioli on identtinen naisen kehon tuottaman estrogeenin kanssa ja progestiini on luonnollisen keltarauhashormonin johdannainen.

Annostelu toimii siten, että saman määrän hormoneja sisältäviä ehkäisypillereitä syödään 24 päivää ja sen jälkeen 4 päivää plasebotabletteja, jotka luovat tauon kuukautisille. Näillä pillereillä myös kuukautisten siirto onnistuu helposti.

– Estradioli tekee naisesta naisen. Esimerkiksi teini-iässä sen vaikutuksesta muodostuvat rinnat ja muutenkin feminiininen vartalon muoto. Naisen vanhetessa estradiolin tuotanto vähenee, mikä voi aiheuttaa vaihdevuosioireita, Turun Äitiyshuollon ja ehkäisyneuvolan vastaava lääkäri, LKT Anneli Kivijärvi kertoo.

Lisätietoja: www.ehkaisy.com

  1. Kiitos hyvästä kommentista!
   Jäänee nähtäväksi, miten Zoelyn käy.
   Minusta on hyvä huomioida myös se, että joskus lääkkeiden haitat tulevat esille vasta myyntiluvan saamisen jälkeen, kun useammat ihmiset alkavat käyttää lääkettä. Näin kävi esimerkiksi laihdutuslääkkeille, jotka vedettiin markkinoilta.
   Kovasti puhutaan e-pillereiden haitoista ja niiden “luonnottomuudesta”. Haittojen esiintyminenkin on niin yksilöllistä. Joskus vain kokeilemalla löytää sen itselleen sopivan vaihtoehdon. Niitä vaihtoehtoja tosiaan on runsaasti ja tässä yksi lisä suureen valikoimaan.

  1. Kiitos linkistä! Mielenkiintoinen tutkimus. Varmasti hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy paljonkin turhia pelkoja. Mutta onhan se ehdottomasti yksi lääketieteen “ihmeistä”.
   Tuo väitöskirja tulee olemaan mielenkiintoinen.

 1. Haluaisin kysyä onko oikein ja moraalinen antaa pillereitä nuorille? Nykyään pillerit annetaan ilmaiseksi kolme kuukauden ajan 17 v nuorille jokaisesta intiimi vaivasta.

  1. Minun mielestäni on. Itse asiassa mielestäni pillerit tulisi antaa ilmaiseksi kaikille alle 18-vuotiaille, eikä vain kolmeksi kuukaudeksi.
   Tytöillä keskimääräinen yhdyntöjen aloittamisikä on juuri noin 17 vuotta.
   Pillerit ovat monelle parempi vaihtoehto kuin raskaus tai abortti teini-iässä.

 2. Olen eri mieltä. Tässä on lainaus, mitä asiantuntija sanoo:
  “Gynekologi Marjatta Aito on pitkään kritisoinut e-pillereiden käyttöä. Hänen mukaansa keinotekoiset aineet sotkevat pahasti munasarjojen toimintaa.
  – Munasarjojen toiminta on paljon muutakin kuin munasolun tuottoa. Se vaikuttaa koko lisääntymisohjelmaan: käyttäytymiseen, parinmuodostukseen, jopa hoivaamiseen, Aito muistuttaa.

  Pahimmillaan oireina on masentuneisuutta ja kyvyttömyyttä sitoutua. Aito näkee yhteyden myös e-pillereiden runsaan käytön ja synnytyksen jälkeisen masennuksen välillä.
  – Näen masennusta aika paljon. Minun luokseni hakeudutaan, kun on tällaisia ongelmia. Koululääkärien ja psykiatrien pitäisi olla enemmän perillä siitä, että masennuksessa voi olla taustalla hormonaalinen ehkäisy, Aito huolehtii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Lääkkeiden Kela-korvaus pienenee

Kelan maksamat lääkkeiden korvausprosentit pienenevät helmikuun 2013 alusta. Peruskorvaus alenee nykyisestä 42…

Biosimilaarit yhtä tehokkaita kuin alkuperäislääkkeet

TNF-α estäjien biosimilaarit ovat yhtä tehokkaita kuin brändätyt alkuperäislääkkeet.  Systemaattisen katsauksen mukaan…

Lääkeaine unohtui

Hurjaa on meno taas. Väärennetyt syöpälääkkeet kulkeutuivat Egyptistä Euroopan kautta Yhdysvaltoihin. Kopioitu…

Uusi lääke levottomien jalkojen hoitoon

Levottomien jalkojen oireyhtymä voi merkittävästi heikentää elämänlaatua, varsinkin jos se aiheuttaa unettomuutta.…