Vaihda vaaka mittanauhaan
Ota osaa 5 kohdan haasteeseen! Se antaa sinulle työkaluja painonhallintaan sekä muuttaa ajattelutapaasi ruokaa kohtaan. Tässä linkki sarjan ensimmäiseen osaan.
Emilii Dove

Tämä juttu on osa 5 kohdan haastetta, jonka tarkoitus on antaa sinulle työkaluja painonhallintaan sekä muuttaa ajattelutapaasi ruokaa kohtaan.

Linkit sarjan muihin juttuihin:

2. haaste: Anna itsellesi selvät ruoka-ajat
3. haaste: Lopeta kituuttaminen ja syö tarpeeksi
4. haaste: Lopeta kehon kuuntelu
5. haaste: Vältä painonhallinnassa näitä virheitä

***

Kuinka usein punnitset itsesi? Onko sinulla mielessä tietty paino, jonka haluaisit saavuttaa?

Paino kertoo oikeastaan aika vähän. Liian vähän, jotta yksin siihen voisi luottaa.
Miksi? Koska pelkkä paino ei kerro sitä, mikä on rasvan ja mikä lihasten osuus. Normaalipainoisellakin voi siis olla korkea rasvaprosentti.

1. paino (2)

Aloin vuosien tauon jälkeen käydä taas kuntosalilla ja sain paljon kehuja siitä, että olenpas laihtunut paljon. Todellisuudessa paino ei ollut muuttunut juuri lainkaan. Se ei tarkoita sitä, että muutosta ei olisi tapahtunut. Siitä olivat todisteena juuri nuo huomautukset, mutta myös vaatekoon pienentyminen ja vyön kiristyminen.

Rasvaprosentti pieneni ja lihakset kasvoivat. Paino pysyi samana, mutta voin paremmin, luultavasti koska kehoni toimii tehokkaammin. Tämä on osoitus siitä, että painoa ei kannata tuijottaa.

Entäpä vaaka, joka kertoo rasvaprosentin? Tässä on jo vähän enemmän ideaa, mutta tarkkaa lukemaa ei tällaisella vaa’alla saa. Tulos perustuu tilastoihin ja siihen, kuinka paljon vettä on kehossa. Jos sinulla on tällainen vaaka, käytä sitä aina samaan aikaan päivästä, mielellään aamulla aamupisun jälkeen, niin saat tarkimman mahdollisen tuloksen. Kertakäytössä luvuilla ei ole mitään merkitystä, mutta vaakaa voi käyttää oman kehityksen seuraamiseen. Naisten kannattaa punnita vain kerran kuukaudessa, aina samaan aikaan kuukautiskiertoa, koska kuukautiset voivat aiheuttaa turvotusta ja siten vaikuttaa vaa’an lukemaan.

Mittanauha ja vaatteet kertovat totuuden

Jos vaakaa ei saa käyttää, niin mitä sitten? Mittanauhaa.

Mittaa vyötärö pari senttiä navan yläpuolelta. Mittaa aina samasta kohtaa.

Naisilla vyötärön tulisi olla enintään 80 senttiä  ja miehillä 90 senttiä.

Liian usein ei kannata mittanauhaakaan käyttää, kerran kuukaudessa on sopiva tahti. Naisten kannattaa mitata aina samaan aikaan kuukautiskiertoa.

Vyötärön ympärysmitta on tärkeä työkalu, koska se on merkki elinten ympärillä olevasta rasvasta (viskeraalinen rasvakudos). Ihonalainen rasva ei ole terveydelle yhtä haitallista kuin viskeraalinen, siksi reisissä ja pepussa olevasta rasvasta ei tarvitse olla yhtä huolissaan.

Haaste sinulle

Otatko haasteen vastaan ja alat käyttää mittanauhaa? Vaaka joutaa varastoon tai parhaimmassa tapauksessa kierrätykseen.

Tavoitepainon sijaan tavoittele pienempää vyötärönympärystä ja hyvää oloa.

Bonushaasteeksi saat vielä lihaskunnon harjoittamisen, sillä se on avain hyvään terveyteen ja parempaan ikääntymiseen. Salille ei tarvitse mennä, eikä lihaskimpuksi muuttua. Lihaksia voi harjoittaa myös kotona siten, että siitä on terveydelle hyötyä.

Jos sinulla on kysyttävää, jätä kommentti tähän alle, niin vastaan mielelläni. Voit myös kirjoittaa sähköpostia osoitteeseen emilii.dove(at)fimnet.fi.

Tykkäsitkö tästä? Haasta myös kaverit mukaan!

P.S. Asetatko itsellesi myös ajallisia tavoitteita? Niistäkin kannattaa hankkiutua eroon. Muutosten tulisi olla pysyviä, ei aikarajoitteisia. Mitä jos et saavutakaan tavoitettasi juuri sinä tiettynä päivänä? Pettymys ja luovutus siitä vain useimmiten seuraa.

  1. Painoindeksi on myös huono mittari, koska sen laskukaava perustuu painoon. Se ei kerro rasvaprosentin osuutta. Paino ja painoideksi ovat vanhanaikaisia mittareita, joista voitaisiin luopua melkein kokonaan. Toki esim. lasten kasvun seuraaminen painon avulla on suositeltavaa.

   Rasvaprosentin mittaaminen tarkasti on vaikeaa eikä onnistu kotioloissa. Mittanauha ja vyötärönympärys sen sijaan ovat yksinkertainen keino mitata ylipainoa.

   Painoindeksin voi siis myös unohtaa.

 1. Jotenkin sitä mieltää että jos vaa’an lukemat ei putoa niin ei ole laihtunutkaan vaikka vaatekoko on pienentynyt yhdellä koolla ja on saanut positiivisia kommentteja.

  Nyt lopetan vaa’alla hyppäämisen ja tartun mittanauhaan

  1. Näinhän se on. Paino mittarina on niin iskostunut mieliimme, että tämän asian muuttaminen ei ole ihan helppoa, vaikka hyvin yksinkertaisesta asiasta onkin kyse.

   Hyvä Paula! Mittanauha käteen vaan. 🙂

 2. Olen miettinyt tuota 80cm rajaa, kun meitä naisiakin on niin eri kokoisia. Itse olen mennyt tuon yli, mutten koe itseäni lihavaksi tai huonokuntoiseksi. Olen 175cm pitkä, enkä muutenkaan pienimmästä päästä naisia. Olen jo todella hoikassa kunnossa, jos vyötäröni on esim 76cm. Tällä hetkellä on hieman ylimääräistä vyötäröllä, joten voisin koittaa palautua tuohon 80cm mittaan. 🙂

  1. 80 cm on annettu rajaksi, mutta laskukaavana voi käyttää myös pituuden suhdetta vyötäröön. Eli vyötärönympärys jaettuna pituudella, minkä tuloksena terve lukema on alle 0,5.
   175 senttiä pitkän vyötärö tulisi siis olla alle 87,5 cm.

   Tämän laskukaavan on tutkimustiedon perusteella sanottu olevan painoindeksiä parempi terveyden mittari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Marjajauheita talven varalle

Oletteko jo kokeilleet marjajauheita? Marjajauhe kaapissa voisi olla erinomainen hätävara varsinkin talvella,…

Jatkuva ripuli – herkkä vatsa vai allergiaa?

Ripuli on aina oire jostakin. Aikuisella pitkään jatkunut ripuli voidaan diagnosoida ärtyvän…

Kalan syönti hyödyllistä aivojen terveydelle

Uuden tutkimuksen mukaan suuri pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen määrä verenkierrossa suojaa ikääntymiseen liittyviltä aivomuutoksilta…

Näin hoidat ummetuksen helposti ja nopeasti

Kaupallinen yhteistyö Ruokavalio on aina ensisijainen keino suoliston kunnossapitoon ja hoitoon, mutta…