Välimeren ruokavalion ja ADHD:n välillä selvä yhteys

Kommentit (0) Lapset, Ruokavalio, Uutiset

dreamstime_xs_60981696

Välimeren ruokavalion ja ADHD:n välillä on havaittu mielenkiintoinen yhteys. Tutkimus ei todista syy-seuraussuhdetta, mutta välimeren ruokavaliota noudattavilla havaittiin vähemmän tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöitä.

ADHD on ennenkin yhdistetty joidenkin ravintoaineiden puutostiloihin sekä epäterveelliseen ravintoon, mutta tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tarkasteltiin välimeren ruokavalion ja ADHD:n yhteyttä. Tutkimukseen osallistui 120 lasta ja nuorta, joista 60 oli hiljattain diagnosoitu ADHD

Vähäinen hedelmien, kasvisten, pastan, riisin ja rasvaisen kalan syönti, aamupalan syömättä jättäminen sekä pikaruokaloissa syöminen olivat kaikki merkitsevästi yhteydessä korkeampaan ADHD:n esiintyvyyteen. Vielä suurempi merkitys oli runsaan sokerin, makeisten, cola-juomien sekä muiden virvoitusjuomien käytöllä.

Vaikka syy-seuraussuhdetta ei ole todistettu, herättää tämä tutkimus paljon mielenkiintoisia lisäkysymyksiä. Voisiko välimeren ruokavalio suojata ADHD:ltä? Entä voisiko jo raskauden aikainen ruokavalio antaa suojaa? Näitä vastauksia odotellessa on sillä välin helppo suositella välimeren ruokavaliota pikaruokaloiden ja sokerin mättämisen sijaan.

Lähde:
Pediatrics Vol. 139 No. 2
doi: 10.1542/peds.2016-2027

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
HealthBerryn löydät myös Twitteristä ja Facebookista: