Valmistaja: teollisesti valmistetussa sitruunahapossa voi olla homejäämiä Emilii Dove

Sitruunahappo on viime viikkoina noussut otsikoihin, koska sen epäillään aiheuttavan oireita. Erään valmistajan mukaan teollisesti valmistettu sitruunahappo E330 saattaa sisältää homejäämiä tai homeen tuottamia toksiineja.

sitruunahappo

Aiheeseen törmäsin ensimmäisen kerran Turun Sanomien Tervey&Tiede -blogissa, jossa eräs henkilö kommenttiosiossa kertoi, kuinka hänen lapsensa saa astmaoireita E330:sta, mutta ei sitrushedelmien sitruunahaposta. Kommentti sai aikaan paljon keskustelua.

Teoriaksi väitetään, että teollisesti valmistettu sitruunahappo sisältäisi homejäämiä tai toksiineja valmistuksessa käytetystä Aspergillus niger -kasvustosta. Sittemmin aiheesta ovat kirjoittaneet ainakin Kemikaalitutka ja Kemikaalikimara. Myös Allergia- ja astmaliiton sivustolla on asiasta käyty lyhyt keskustelu ja lisää löytyy Facebookin ruotsinkielisestä ryhmästä Fri från allergi genom att undvika E330 – Citronsyra. Ryhmään kuuluu yli 6 000 käyttäjää, voivatko he kaikki olla väärässä?

Sitruunahapon molekyyli on täysin sama, tuli se sitten sitruunasta tai E330:sta

Tehdään nyt täysin selväksi se, että teollisesti valmistettu sitruunahappo, E330 on täysin sama aine eli sama molekyyli kuin sitruunassa luontaisesti esiintyvä sitruunahappo. Piste. Elimistö ei pysty tunnistamaan, mistä sitruunahappomolekyyli on peräisin, luonnosta vai teollisuudesta.

E330:n puhtaus on, tai pitäisi olla, lähes 100%-luokkaa, vaikka joitakin epäpuhtauksia valmisteessa toki on. Nuo epäpuhtaudet ovat, tai pitäisi olla, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, vettä, raskasmetalleja (≤0.0005% eli ei merkitsevä määrä) ja liuotinjäämiä. Joidenkin tuotteiden spesifikaatioissa mainitaan myös ”Yeasts and moulds <100 cfu/g” riippuen tuotteen laadusta ja analyysin kattavuudesta.

E330 ei ole steriili valmiste. Sieniä, hiivaa, homeita ja bakteereita esiintyy luontaisesti kaikkialla, joten on ihan normaalia, että analysoitaessa tuotetta, siitä jotain häviävän pieniä määriä löydetään. Valmistuksessa käytettyä hometta tai homeen tuottamia toksiineja siinä ei kuitenkaan saisi olla.

Termit selväksi
Allergia
Sitrusallergiaa aiheuttaa sitrushedelmissä oleva proteiini, ei sitruunahappo. Allergiassa proteiini laukaisee immuunijärjestelmän ja allergiaoireet voivat olla henkeä uhkaavia. Ei ole todisteita siitä, että sitruunahappo aiheuttaisi allergiaa.

Intoleranssi
Sitruunahapolle voi herkistyä, kuten melkein mille tahansa aineelle. Intoleranssi ei vaikuta immuunijärjestelmään kuten allergia. Myös sitruunahappointoleranssi voi aiheuttaa esimerkiksi ekseemaa.

Allergiaa vai intoleranssia?

Sitruunahappo ei voi aiheuttaa allergisia reaktioita, koska se on muodoltaan happo, ei proteiini. Intoleranssia eli herkkyyttä jollekin aineelle sen sijaan voi esiintyä. Esimerkkinä mainittakoon laktoosi-intoleranssi, jossa maidon sokeri eli laktoosi aiheuttaa oireita. Sitruunahapollekin voi siis herkistyä.

Päivitys 26.2.2016 Allergian aiheuttajat ovat pääsääntöisesti proteiineja, mutta on myös muutamia poikkeustapauksia, kuten nikkeli.  

Miten sitten on mahdollista, että E330 aiheuttaa oireita, mutta tavallinen sitruuna ei? Tässä kohtaa mielenkiintoni heräsi ja aloin tutkia asiaa tarkemmin.

Miksi ja miten E330:ssa voi olla homejäämiä?

Sitruunahapon valmistuksessa käytetään Aspergillus niger -nimistä sienikasvustoa, joka voi muodostaa mustaa hometta esimerkiksi ruokiin ja kosteusvaurion myötä rakennuksiin. Home taas voi tuottaa toksiineja, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittoja ja aiheuttaa erityisesti hengitysteiden oireilua.

Sitruunahapon valmistukseen erikoistunut, euroopassa toimiva yritys Citrique Belge sanoi kommentissaan, että kyllä, he käyttävät Aspergillus nigeriä sitruunahapon valmistuksessa, mutta ei, lopullisessa tuotteessa ei ole home- tai toksiinijäämiä. Sama koskee E330:n lisäksi myös heidän valmistamiaan sitraatteja, jotka esiintyvät esim. e-numerolla E331.

Valmistaja sanoo käyttävänsä sellaista Aspergillus niger -kantaa, joka ei tuota toksiineja lainkaan. Näin ollen toksiineja ei voi päätyä lopputuotteeseenkaan. Toisekseen heidän käyttämänsä puhdistusmenetelmät ovat niin tehokkaita, että kaikki mahdolliset homejäämät ja muut epäpuhtaudet poistetaan valmistusprosessin aikana. Ja jos jotain epäpuhtauksia tuotteeseen jää, ne tulevat ilmi lopputuotteelle tehtävässä analyysissä, jolloin tuote ei tietenkään pääse markkinoille.

Sitruunahappo lääkevalmisteissa puhtainta mahdollista

E330 on käytössä myös joissakin lääkevalmisteissa. Jos joku saa oireita lääkevalmisteissa olevasta sitruunahaposta, veikkaan, että kyseessä on intoleranssi sitruunahapolle tai jonkun muun, valmisteessa olevan aineen sopimattomuus. Miksi? Koska lääkevalmisteissa käytetään puhtainta mahdollista raaka-ainetta ja koska lääkeyritykset testaavat raaka-aineet myös itse, ennen niiden käyttöönottoa. Esimerkiksi näin: uuden toimittajan raaka-aine testataan kolmesta ensimmäisestä erästä ja jos se läpäisee testit, tehdään pistokokeita kymmenen toimituksen välein.

Esimerkiksi Citrique Belgen valmistama E330 on Euroopan pharmakopean ja monen muun virallisen luokituksen mukainen tuote. Sitä voi käyttää lääkevalmisteita myöten ihan kaikessa. Mutta jos valmistetaan elintarvikkeita, ei tarvitse käyttää lääkevalmisteisiin soveltuvaa laatua, vaan hiukan heikompikin käy.

Laadun takaa…

Citrique Belge ei tietenkään ole maailman ainoa sitruunahapon valmistaja. Heiltä saamani kommentin mukaan onkin mahdollista, että teollisesti valmistetussa sitruunahapossa on homejäämiä tai homeen tuottamia toksiineja epäpuhtauksina.Jotkut valmistajat käyttävät sitruunahapon valmistuksessa myös vehnää tai maissia, jotka voivat myös epäpuhtauksina aiheuttaa oireita.

Minulla ei ole tilastotietoa, mutta veikkaan, että suurin osa sitruunahapon valmistuksesta tapahtuu Aasiassa. Siellä laatu ei välttämättä vastaa kaikkia eurooppalaisia standardeja.

Kuka tietää, millaista Aspergillus niger -kantaa esimerkiksi kiinalaiset käyttävät? Tuottaako se toksiineja? Millainen ja kuinka tehokas on heidän puhdistusmenetelmänsä? Entä kuinka tarkkaan lopputuote analysoidaan epäpuhtaksien osalta?

Jos voisin toivoa, ehdottaisin, että analysoitaisiin raaka-aineena käytetty sitruunahappo sellaisesta tuotteesta, joka on useammille aiheuttanut oireilua. Silloin saataisiin selville lopullinen totuus. Aiheuttaako oireilun home- tai toksiinijäämät vai onko kansa alkanut massoittain herkistyä sitruunahapolle samoin kuin laktoosille?

 

Kirjoittajasta

Emilii_DTerveystoimittaja Emilii Dove valmistui vuonna 2004 proviisoriksi Helsingin yliopistosta farmaseuttisen kemian osastolta. Terveystoimittajan työstä hänelle on kertynyt yli 10 vuoden kokemus ja hän on Terveystoimittajat ry:n ja Suomen tiedetoimittajain liiton jäsen.

 1. ” Koska sitruunahappo ei ole proteiini, se ei voi aiheuttaa allergista reaktiota.” Tämähän ei ole totta. Allergiaa voivat aiheuttaa myös muut kuin proteiinit, kuten nikkeli, etanoli (äärimmäisen harvoin, yleensähän alkoholiyliherkkyys johtuu ihan muusta), mannitoli tai nisäkkäiden lihan alfa-gal-sokeri. Kyse on silloin ilmeisesti siitä, että aine sitoutuu elimistön omiin proteiineihin.

  Jotkut ovat herkkiä sekä lisäaine- että luontaiselle sitruunahapolle. On epäselvää, onko kyseessä allergia ja on ehdotettu (ei tieteellisessä julkaisussa), että tämäkin yliherkkyys jakautuisi kahteen alatyyppiin. Sitruunahappoa syntyy jatkuvasti ihmisen metaboliassa, joten siinä mielessä toki allergia tuntuisi hieman hassulta.

  1. Näiden mainitsemiesi aineiden kohdalla pitäisikin puhua yliherkkyydestä tai intoleranssista, ei allergiasta. Vertaa vaikka laktoosi-intoleranssiin. Kuten jutussa mainitsen, allergia ja intoleranssi ovat kaksi eri asiaa, mutta voivat tosiaan aiheuttaa hyvin samankaltaisia oireita.

   1. Ei. Nämä aineet aiheuttavat ihan aitoa allergiaa ja kaikista (nikkelistä en ole varma, mutta kaikista muista) on aiheutunut myös lääketieteellisessä kirjallisuudessa kuvattuja anafylaktisia reaktioita. Katso esim. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15479277 jahttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=alpha-gal+anaphylaxis Eikö alfa-gal-allergiakaan ole sinulle tuttu?

    1. Tämä keskustelu lähtee nyt vähän omille raiteilleen, joten palaan sitruunahappoon, josta ei siis ole todisteita, että se aiheuttaisi allergiaa. Mekanismeja voi olla moniakin, joilla elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu. Mikä on allergiaa ja mikä intoleranssia ja miten ne erotellaan, se on sitten ihan oma juttunsa.

     1. Sitruunahaposta ei ole todisteita, että se aiheuttaa IgE-välitteistä tai muuta allergiaa (muitakin allergioita on kuin IgE-välitteinen, katso esim. http://www.worldallergy.org/professional/allergic_diseases_center/nomenclature/english.php ). Useista muista ei-proteiineista on osoitettu, että ne voivat aiheuttaa nimenomaan IgE-välitteistä allergiaa (kuten sinulle linkkasinkin), eikä ole sellaista allergian määritelmää johon IgE-välitteinen allergia ei mahtuisi.

      Joten blogipostauksessasi on virhe riippumatta siitä, voiko sitruunahappo aiheuttaa allergiaa vai ei. Toivon, että voisit korjata sen.

      1. Hei Maija! Vaikutat fiksulta ja todella kiva lukea kommenttisi täältä. Kunpa blogin pitäjäki olisi osannut ottaa ne hyödyllisinä, rakentavina palautteina, eikä olisi pyrkinyt heti sivuuttamaan koko virhettään. Kiitos Sulle! 🙂

       1. Hei Jasmin,
        Et varmaankaan huomannut, että olen tehnyt juttuun juuri Maijan kommenttien jälkeen päivityksen, joka korjaa virheen. Löytyy kappaleesta ‘allergiaa vai intoleranssia’.

 2. Kiinnostava kirjoitus, Aspergillus nigerin toinen sana kirjoitetaan pienellä, kuten muidenkin lajien nimet.

 3. Oli kyllä mielenkiintoista ja avartavaa luettavaa tähän “sitruuna soppaan” Kiitos 🙂

 4. Täyttä paskaa ja E330 puolustamista. Tämähän tunnetusti aiheuttaa syöpää, ihottumaa ja intoleranssia.

  1. En tykkää tällaisista negatiivisista kommenteista, joissa ei perustella väitteitä mitenkään. Siistimpää kieltä ja perustelut mukaan kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kipulääke naprokseenia saa nyt ilman reseptiä LVI-lääkkeenä

Apteekkien rooli terveydenhuollossa kasvaa, kun lääkkeitä siirtyy reseptiltä LVI-luokkaan eli lisäneuvontaa vaativiksi…

Tarkkana kalsiumlisien kanssa

Tutkimusten mukaan liian runsas kalsiuminsaanti lisää sydänriskejä (1, 2). Nyt veren suuri…

Voivatko lääkkeet aiheuttaa unihäiriöitä?

Joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksena mainitaan unihäiriöt. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että tällaiset lääkkeet…

Unettomuus vaikuttaa suoliston bakteeristoon ja siten mahdollisesti ylipainoon

Jo kaksi huonosti nukuttua yötä voi vaikuttaa suoliston bakteeristoon eli mikrobiotaan. Sehän…