Vinkit kuivan suun hoitoon

Kommentit (0) Terveys ja hyvinvointi, Tuotteet

Kaupallinen yhteistyö

dreamstime_xs_50964143

Lääkkeiden käyttö on yksi yleisimmistä syistä suun kuivumiselle. Suun kuivuus on kuvattu haittavaikutuksena noin 1000 lääkkeelle. Kymmenestä eniten käytetystä lääkkeestä kahdeksan vähentää syljeneritystä. Kun päivittäisessä käytössä on enemmän kuin neljä lääkettä, syljen eritys vähenee merkittävästi.

Sairauksista mm. Sjögrenin syndrooma ja diabetes voivat pahentaa suun kuivuutta. Lisäksi pään ja kaulan alueen sädehoidot voivat vaurioittaa sylkirauhasten toimintaa.

Syljen puute on epämukavaa ja altistaa suusairauksille

Terveet limakalvot muodostavat tehokkaan suojan monessa kehon osassa: silmissä, suussa, nenässä, hengitysteissä, ruoansulatuskanavassa, virtsateissä ja intiimialueilla. Liukkaat ja ehjät limakalvot saavat ulkoisten taudinaiheuttajien otteen lipsumaan ja pysymään loitolla.

Suussa sylki huuhtoo ja voitelee limakalvoja, estää mikrobien kasvua ja auttaa hammaskiilteen korjaantumisessa. Jos syljeneritys heikkenee huomattavasti, suun tasapaino järkkyy ja suusairaudet voivat lisääntyä nopeasti. Karies, sieni-infektiot ja iensairaudet leviävät kuivassa suussa nopeammin kuin terveessä.

Syljen puutteessa nieleminen ja puhuminen vaikeutuvat sekä makuaistin toiminta heikkenee. Kuiva suu voi vaikuttaa myös unen määrään ja laatuun. Elämänlaatua heikentävä ongelma siis monellakin tavalla.

Hoida sisältä päin

Kuivan suun hoitoon on monta kikkaa, mutta apua voi saada myös sisäisesti käytetystä tyrniöljystä. Omega7-tyrniöljykapselit sisältävät alkuperäistä kaksoistyrniöljyä (SBA24), joka koostuu sekä hedelmälihan että siementen öljystä. Se edistää suun limakalvojen hyvinvointia sekä lievittää kuivien limakalvojen ärsytystä ja tulehdusta.

 

Omega7

Tyrniöljy ei lisää syljen eritystä, vaan sen vaikutukset perustuvat rasva-aineenvaihdunnan positiivisiin muutoksiin, joiden myötä limakalvojen uudelleen rakentuminen tehostuu. Kyseessä ei ole välittömästi vaikuttava tuote, vaan seuraukset ovat havaittavissa säännöllisessä käytössä noin parin viikon kuluttua. Vaikutus tehostuu vielä 1–2 kuukauden viiveellä. Yksilölliset erot ovat tietysti suuria.

Tyrniöljystä apua myös vaihdevuosiin

Turun yliopistolla tehtyjen tutkimusten mukaan tyrniöljy voisi olla avuksi myös kuivasilmäisyyteen sekä lievittämään vaihdevuosien kuivuusoireita. Öljylisän nauttiminen ei vaikuta elimistön estrogeenireseptoreihin, joten tyrniöljy sopii myös niille naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenivalmisteita intiimialueiden limakalvojen vahvistamiseen. Tyrniöljystä on todettu olevan hyötyä myös Sjögrenin syndroomasta kärsiville.

Tyrniöljykapselit ovat 100 % kasviperäisiä. Ne eivät sisällä gluteenia, hiivaa, laktoosia eikä eläinperäisiä aineosia. Suositeltu annos on 2-4 kapselia päivässä aterian yhteydessä. Annostusta voi vähentää, kun limakalvojen ja ihon tila on palautunut miellyttäväksi. Tyrniöljyn käytöllä ei ole todettu sivuvaikutuksia, mutta se voi aiheuttaa oireita herkille tyrniallergikoille.

 

Keinot syljenerityksen tehostamiseen ja kuivan suun hoitoon

  • Syö paljon pureskelua vaativia ruokia.
  • Pureskele ksylitolipurukumia.
  • Juo riittävästi vettä.
  • Sivele suun limakalvoja ruokaöljyllä.
  • Vältä alkoholia ja kahvia, sillä ne kuivattavat.
  • Käy säännöllisesti suun ja hampaiden tarkastuksessa suunhoidon ammattilaisella.
  • Pese hampaat kuivan suun hoitoon tarkoitetulla hammastahnalla.
  • Käytä apteekista saatavia suun kostutustuotteita, kuten geelejä, voiteita, suuvesiä, suihkeita ja imeskelytabletteja.

 

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Oy Valioravinto Ab:n kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
HealthBerryn löydät myös Twitteristä ja Facebookista: