10 faktaa päätäiden häätämisestä Emilii Dove

dreamstime_xs_66426548

On aika päivittää tiedot päätäiden häätämisestä. Pikkulasten vanhempien omassa lapsuudessa täit häädettiin myrkyin. Täit ovat niistä ajoista muuttuneet, mutta onneksi ovat myös täiden häätöön tarkoitetut tuotteet. Enää ei tarvitse, eikä kannata myrkkyjä käyttää.

Päätäit tarttuvat suorassa kontaktissa, jossa päät koskettavat toisiaan. Täit eivät osaa hypätä. Perhepeti on siis omiaan tartuttamaan täitä. Kun koulusta tai tarhasta tulee täitiedote, kannattaa sanoa lapsille, ettei leikeissä saa panna päätä kaverin päähän kiinni. Tärkeintä on kuitenkin tehdä täitarkastus koko perheelle ja ryhtyä toimiin, jos se on tarpeen.

  1. Päätäi löytyy paremmin kosteaa tukkaa kampaamalla kuin kuivista hiuksista. Eräässä tutkimuksessa elävät täit löytyivät paremmin märkänä kampaamalla (91 %) kuin kuivasta tukasta (29 %). Kampaamista voi helpottaa vaikka hiuksiin jätettävällä hoitoaineella. Se tekee täistä liikuntakyvyttömän, mikä helpottaa täiden löytymistä.
  2. Päätäistä on vuosien mittaan tullut paljon käytetyille torjunta-aineille vastustuskykyisiä. Yhdysvalloissa jopa 98 % päätäistä on resistenttejä eli vastustuskykyisiä. Tämä on tärkein syy siihen, miksi torjunta-aineita (permetriini ja malationi) ei kannata käyttää. Toinen syy on turha altistuminen aineille, jotka imeytyvät pää­nahan lä­pi. Permetriini ja malationi ovat hermo­myrk­kyjä, jot­ka kemiallisesti halvaan­nut­tavat ja tap­pavat pää­täit.
  3. Netistä löytyy vielä paljon sivustoja, joilla torjunta-aineiden käyttöä suositellaan. Tämä on kuitenkin vanhentunutta tietoa, jota ei kannata noudattaa. Useissa tuoreissa tutkimuksissa sanotaan, että dimetikonin pitäisi nykyään olla täiden häädössä ensisijainen hoitoaine.
  4. Dimetikoni eli polydimetyylisiloksaani on silikonien ryhmään kuuluva yhdiste. Täysin synteettinen siis, mutta harmiton eikä se imeydy ihon läpi elimistöön. Sitä käytetään paljon ihon- ja hiustenhoitotuotteissa, koska se muodostaa ihon tai hiuksen pinnalle kalvon. Näin ollen se muodostaa kalvon myös täin ympärille tukahduttaen sen. Tutkimuksen mukaan dimetikoni on päätäiden häädössä permetriiniin verrattuna ylivoimainen.
  5. Dimetikonin hyvä puoli on myös siinä, että täit eivät voi kehittyä sille vastustuskykyisiksi, koska vaikutusmekanismi on fyysinen, eikä kemiallinen kuten torjunta-aineilla.
  6. Kaikkia samassa taloudessa asuvia ei tarvitse hoitaa automaattisesti, vaan ainoastaan ne, joilla on todettu tartunta. Jos kuitenkaan esimerkiksi lapsen päätä ei saa tarpeeksi hyvin tarkastettua ja perheessä on todettu tartunta, on parempi hoitaa kuin jättää hoitamatta.
  7. Saivareiden eli täin munien kuoret jäävät paikalleen. Niin tiukasti ne kiinnittyvät hiukseen. Siten niitä voi näkyä vielä pitkään täiden häädön jälkeenkin. Jos kampauksen tuloksena ei näy eläviä täitä, ei häätöä tarvitse tehdä uudestaan.
  8. Kodin siivoaminen täitartunnan ehkäisemiseksi ei ole nykytiedon mukaan tarpeellista, koska täit eivät yleensä pääse pinnoilta takaisin päähän. Tyynyliinat voi vaihtaa, mutta täiden leviäminen pipojen ja hiusharjojen välityksellä on epätodennäköistä.
  9. Lasten päätäitartunta on hyvä ilmoittaa päiväkotiin, kouluun tai kavereiden vanhemmille. Niille, joiden kanssa lapsi on ollut läheisessä kontaktissa ja tartunta on ollut mahdollinen. Ei kannata häpeillä, vaan ajatella, että nopealla tiedottamisella tulevat tartunnat voidaan ehkäistä.
  10. Lapsen tulisi olla pois koulusta tai päivähoidosta, kunnes ensimmäinen hoitokäsittely on tehty. Välittömästi sen jälkeen lapsi voi mennä normaalisti kouluun tai hoitoon.

Lue myös Häädä päätäit ilman myrkkyjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vaihtelua ja vinkkejä vauvan soseisiin ja sormiruokiin

Sosetta vai sormiruokaa? Montako kertaa päivässä? Hedelmää vai vihannesta? Koska viljoja? Kun vauva…

Hoitosuositus kosteusvaurioista oireileville ​

Potilaan sairauksien diagnostiikka ja oireiden hoito on tärkeää aloittaa riippumatta siitä, voidaanko…

Tupakkariippuvuden hoidosta saa pian Kela-korvausta

Varenikliinia sisältävä Champix-valmiste on lääkkeiden hintalautakunnan päätöksen mukaan 1.6.2014 alkaen rajoitetusti peruskorvattava.…

Voiko siitepöly aiheuttaa kurkkukipua?

Viileä kevät on siitepölyallergikon näkökulmasta hyvä asia, vastaavasti lämpöaalto pahentaa tilannetta. Myös…