10 kysymystä hepatiittirokotteista Emilii Dove
Alle 5-vuotiailla hepatiitti A -infektio on yleensä hyvin lievä tai oireeton, eikä heitä välttämättä tarvitse suojata taudilta. Lapset, etenkin vaippaiässä, tartuttavat tautia kuitenkin herkästi eteenpäin. Siksi ainakin päivähoidossa olevat lapset kannattaa suojata rokotteella ennen matkaa. Kuva iStock
Alle 5-vuotiailla hepatiitti A -infektio on yleensä hyvin lievä tai oireeton, eikä heitä välttämättä tarvitse suojata taudilta. Lapset, etenkin vaippaiässä, tartuttavat tautia kuitenkin herkästi eteenpäin. Siksi ainakin päivähoidossa olevat lapset kannattaa suojata rokotteella ennen matkaa. Lähde THL, Kuva iStock
 1. Mikä on hepatiitti?
  Hepatiitti on maksatulehdus, jonka tärkeimmät aiheuttajat suomalaisilla ovat alkoholi ja hepatiittivirukset. Viruksia on viittä eri tyyppiä, A- ja B-viruksia vastaan voi suojautua rokotteella.
 2. Miten virustartunnan voi saada?
  A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan ja juoman kautta. B- ja C-hepatiitti tarttuvat yleensä veriteitse, mutta ne voi saada myös suojaamattomasta seksistä. C-hepatiittia esiintyy Suomessa pääsääntöisesti vain suonensisäisten huumeiden käyttäjillä.
 3. Mistä maista hepatiittitartunnan voi saada?
  Suomalaiset tuovat A- ja B-hepatiittia tuliaisina muun muassa Thaimaan ja Intian lomakohteista. Niinkin läheltä kuin Tallinnasta sen voi saada.
 4. Voiko tartunnan saada myös Suomesta?
  Pakastemarjat ovat aiheuttaneet Suomessa A-hepatiittitartuntoja. Eviran suosituksen mukaan ulkomaisia pakastemarjoja tulisikin käyttää vain kuumennuksen jälkeen.
 5. Mitkä ovat tartunnan oireet?
  Oireina tulee yleensä epämääräisiä vatsavaivoja, pahoinvointia ja pientä lämpöilyä, myöhemmässä vaiheessa voi esiintyä ihon ja silmien keltaisuutta ja virtsa saattaa muuttua tummaksi. Osalla infektio jää oireettomaksi.
 6. Miten tartunta hoidetaan?
  A-hepatiittiin ei ole hoitoa, mutta se paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa jättämättä sen kummempia seuraamuksia. B- ja C-hepatiitti voivat kroonistua. Krooninen hepatiittivirusinfektio on yleensä oireeton, mutta voi vuosien kuluessa hoitamattomana johtaa maksakirroosiin ja maksasyöpään. B- ja C-hepatiittiin on olemassa viruslääkitys.
 7. Kuinka kauan rokotteen suoja kestää?
  Täyden rokotussarjan suoja A-hepatiittia vastaan kestää 40 vuotta. B-hepatiittia vastaan täydellinen rokotussarja antaa elinikäisen suojan.
 8. Antaako rokote täydellisen suojan?
  A-hepatiittia vastaan suoja kehittyy lähes kaikille, mutta B-hepatiitin osalta tiedetään, että noin 10 prosentille rokotetuista ei synny suojaa.
 9. Mitä haittavaikutuksia rokotteella on?
  Rokotteiden tavallisimmat haittavaikutukset ovat pistosalueen paikallisoireet kuten kipu, punoitus ja turvotus. Myös ohimeneviä yleisoireita kuten päänsärkyä, huonovointisuutta ja väsymystä voi esiintyä. Varsinaiset yliherkkyysreaktiot ja vakavammat haittavaikutukset ovat harvinaisia.
 10. Jos otan rokotteen, voinko lomamatkalla sitten syödä riskiruokia eli kylmiä lihoja, leikkeleitä, äyriäisiä, majoneesia ja pakkaamattomia maitotuotteita sekä jääpaloja?
  Vaikka hepatiittirokotukset olisivat kunnossa, lomamatkalla kannattaa silti välttää riskielintarvikkeita, koska matkailijan yleisin infektiosairaus eli turistiripuli voi myös tarttua niiden välityksellä.

Asiantuntijana tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen, Vantaan kaupunki

Lue myös Muista tehosterokotus hepatiittia vastaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kyllä lääketutkimuksille!

Jos sairastuisit, olisitko valmis osallistumaan sairauden hoitoon tarkoitetun lääkkeen tutkimukseen? Hienoinen enemmistö…

Kylvetä kuivaa ihoa

Toisin kuin usein ajatellaan, vesi ei kuivata vaan kosteuttaa ihoa. Allergia- ja…

Pellavansiemenistä apua kipeisiin rintoihin

Eräs lukijani vinkkasi, että hänen kuukautisia edeltävät rintakipunsa ovat kadonneet sen jälkeen,…

Vauvan itku refluksitautiako?

Olen tässä blogissa aiemminkin kirjoittanut samaa aihetta liipaten. Silloin aiheena oli koliikki.…