10 kysymystä lasten korvatulehduksesta Emilii Dove

laakariliitto-lapsi

Mikä aiheuttaa välikorvatulehduksen?

Pienen lapsen immuniteetti ei ole vielä ehtinyt kypsyä, joten hengitystieinfektiot tarttuvat helposti. Se taas altistaa välikorvatulehduksille, joka syntyvät useimmiten flunssan jälkitautina.

– Tärykalvon taakse ilmaa vievä korvatorvi ei pienellä lapsella avaudu kovin hyvin ja tukkeutuu nuhassa herkästi. Tukkeutunut korvatorvi kerää limaa välikorvaan, mikä aiheuttaa tulehduksen, tiivistää korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta.

Minkä ikäisenä riski on suurin?

Suurin korvatulehdusriski on kuuden kuukauden iästä kahteen vuoteen saakka. 5-vuotiailla riski on jo aikuisen tasolla.

Miten tunnistaa oireet?

Isompi lapsi osaa jo itse valittaa kipua, mutta imeväisikäisellä korvatulehduksesta voi kertoa vaikeutunut yöuni, yleinen levottomuus ja kiukkuisuus tai ruokahaluttomuus sekä korvien harominen. Jos oireisiin yhdistyy paksua limaneritystä tai silmätulehdus, kannattaa lähteä lääkäriin.

Mitä hoidoksi?

Ensiavuksi on hyvä antaa kipulääkettä ja se usein riittää hoidoksi. Ensisijaisena kipulääkkeenä lapsilla käytetään parasetamolia, mutta korvatulehduksessa ibuprofeeni voi toimia paremmin.  

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin ei tarvitse lähteä keskellä yötä. Tulehdus voi aiheuttaa tärykalvon punoitusta, joka on voimakkaimmillaan ensimmäisten 6–12 tunnin aikana. Se rauhoittuu yleensä hieman jo vuorokaudessa, joten kun lääkäriin hakeudutaan vähän myöhemmin, antibioottikuurin tarve on helpompi tunnistaa.

– Vastaanotolle ei tarvitse tulla välittömästi kivun ilmaannuttua esimerkiksi keskellä yötä, vaikka aiemmin niin suositeltiin. Korvat on hyvä tarkistuttaa päivän kahden sisällä, Saloranta ohjeistaa.

Milloin tarvitaan antibioottia?

Antibiootteja ei automaattisesti tarvita, sillä korvatulehdus paranee usein itsestään.

– On esitetty arvioita, että jopa 80 prosenttia korvatulehduksista paranee itsestään ja särkylääke riittää kivunlievitykseen, Saloranta sanoo.

Mitä jos tärykalvo puhkeaa?

Pelko tärykalvon puhkeamisen haitallisuudesta on turha, sillä se on kehon oma keino poistaa paine välikorvasta. Erikoislääkärin tekemiä tärykalvopistoja tehdään enää harvoin, yleensä vain jos lapsi on särkylääkkeestä huolimatta kivulias, pienellä lapsella on voimakkaita oireita tai tarvitaan bakteeriviljely. Nykyään toimenpide tehdään aina puudutuksessa.

Miten tulehdusta voi ehkäistä?

Välikorvatulehdusten ehkäisyyn ei itse voi vaikuttaa oikeastaan muuten kuin hyvällä käsihygienialla erityisesti infektioaikaan.

– Välikorvatulehdusta ei voi aiheuttaa esimerkiksi lapsen korvaan työntämä esine tai vaikun puhdistaminen pumpulipuikolla. Se johtuu aina nenänielun kautta leviävästä bakteerista, painottaa Saloranta.

Putkitus auttaa estämään korvatulehdukset noin 70–80 prosentilla potilaista ja säästää toistuvilta antibioottikuureilta. Keskimäärin putket pysyvät korvissa noin kahdeksan kuukauden ajan, ja vain noin 20–30 prosentilla on tarvetta uusia niitä.

Milloin korvien putkitus kannattaa?

Jos välikorvatulehdus iskee joka flunssan yhteydessä, korvien putkitus voi katkaista kierteen. Käypä hoito -suositusten mukaan putkitusta harkitaan, jos korvatulehduksia on yli kolme puolen vuoden sisällä tai vuoden aikana yli neljä. Arvio putkituksen tarpeesta tehdään aina yksilöllisesti.

Miten putkitus toimii?

Läpimitaltaan 2–3 millimetrin putket asennetaan mikroskoopin alla lyhyessä nukutuksessa. Ne takaavat, että ilma pääsee esteettä välikorvaan, jolloin sinne ei kerry nestettä vaikka nenä olisikin tukossa.

Kuva: Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Mitä lapsesi tietää lääkkeistä?

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ylläpitää koululaisille suunnatua Lääkekasvatus-verkkosivustoa, jonka avulla lapset…

Näin seuraat helposti lapsen kasvua ja rokotuksia

  Vanhemmat voivat Kasvuseula-palvelun avulla kätevästi seurata lastensa kasvua. Nyt palveluun on…

Suojaa silmät ilotulitteilta

Uuden vuoden ilotulitteet aiheuttavat vuosittain kymmeniä silmävaurioita. Muistetaan taas turvallisuus, eikös joo.…

Lastenlääkäri: Ei limsaa sairaalle lapselle

Luulo hiilihappopitoisten ja sokeroitujen juomien hyödyllisyydestä ripuloivalle tai oksentavalle lapselle elää edelleen…