10 vinkkiä: Näin tehdään detox Emilii Dove

Detoxin ympärillä pyörii paljon rahaa ja harhakäsityksiä. Kannattaako kehon sisäinen puhdistus ja tarvitaanko siihen tuotteita? Tässä 10 vinkkiä.

  1. Detox on hyvä idea. Kehon puhdistus voi olla kannattavaa esimerkiksi joulun tai loman jälkeen. Tarpeet ovat kuitenkin yksilölliset ja jokaisen tulisikin miettiä omaa syömistään ja juomistaan ja tehdä toimenpiteitä sen perusteella.
  2. Unohda tuotteet. Detox-sanaa käytetään paljon markkinoinnissa ja sehän on kannattavaa firmojen kannalta, sillä kyseessä on miljoonabisnes. Tieteellistä näyttöä tuotteiden tehosta ei ole.
  3. On olemassa hyödyllisiä ravintolisiä, mutta mitä detoxiin tulee, ravintolisistä ei ole iloa, jos ruokavalio ei ole kunnossa. Ja jos ruokavalio on kunnossa, ei ravintolisiä tarvita. Säästä siis rahasi ja käytä ne vaikka liikuntaharrastukseen, uusiin lenkkareihin tai kasviksiin.
  4. Panosta ruokavalioon. Erityisesti kuidun lisääminen on kannattavaa, sillä kuitu edistää suolen toimintaa ja ulosteen kulkua suolessa. Luonnon oma detox siis. Suosittelen kokojyvätuotteita, kauraa, papuja ja linssejä, kasviksia ja hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä. Kuidut toimivat myös prebiootteina eli probioottien ruokana. Enemmän kuitua on yhtä kuin enemmän hyviä bakteereita suolessa.
  5. Muista probiootit. Suolen normaalin toiminnan kannalta tärkeitä ovat probiootit eli maitohappobakteerit. Niitä saa ravintolisistä, mutta myös ruoasta, esimerkiksi jogurteista ja kefiiristä. Palaa myös kohtaan 4: probioottien määrää voi lisätä lisäämällä kuidun määrää ruokavaliossa.
  6. Sano ei suolihuuhtelulle. Tiukan ja pitkän paaston sijaan suosittelen aikarajoitteista syömistä eli ns. päiväpaastoa. Suolta ei myöskään tarvitse huuhdella, sillä samalla huuhdellaan pois hyvät, tuiki tarpeelliset bakteerit.
  7. Kokeile kasvisruokaa. Aloita pitämällä yksi kasvisruokapäivä viikossa. Vaihda punainen liha kasviksiin, kuten papuihin tai linsseihin. Netti on reseptejä pullollaan eikä mausta tarvitse tinkiä. Erityisesti prosessoidun lihan käyttöä kannattaa vähentää, sillä se lisää suolistosyövän riskiä. Myös punainen liha luokitellaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. Punaista lihaa ovat naudan-, lampaan-, porsaan-, vuohen- ja hevosenliha.
  8. Pidä alkoholittomia päiviä. Jos ongelmana on liiallinen alkoholin käyttö, kannattaa pitää kokonaan alkoholittomia päiviä tai vaikka kokonainen kuukausi. Tipaton tammikuu on hyvä idea. Vaikka juominen ei varsinaisesti olisi ongelma, kannattaa lasia silti kallistaa vähemmän, sillä maksa kiittää. Painonhallinnankin kannalta tämä on tärkeää, sillä maksa ei voi polttaa rasvaa, kun sen pitää polttaa alkoholia. Ja taas, detox-tuotteista ei ole mitään hyötyä, jos samalla juo alkoholipitoisia juomia.
  9. Vähennä sokeria. Sokerin saantia kannattaa vähentää monestakin syystä, ei pelkästään painonhallinan takia. Paras detox keholle on erityisesti valkoisen sokerin välttäminen. Tipattoman tammikuun sijaan voikin pitää sokerittoman tammikuun.
  10. Lisää liikuntaa. Liikuntaa alentaa verenpainetta, parantaa insuliiniherkkyyttä, vähentää stressiä ja auttaa painonhallinnassa. Hikoilu ei ole välttämätöntä, vaan kävelykin on hyödyllistä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Herajauhe – kylläisyyttä proteiinilisästä

Protaus-kirja innosti minut hankkimaan herajauhetta. Aiemmin olen mieltänyt proteiinijauheet kehonrakennukseen, mutta näinhän…

Iän karttuessa verensokerin vaihtelun riski kasvaa – Tarkkaile näitä oireita

Normaaliin vanhenemiseen liittyy monia sokeriaineenvaihdunnan muutoksia, jotka lisäävät diabeteksen kehittymistä. Merkittävin muutos…

Tästä logosta tunnistat laillisen verkkoapteekin

Eurooppalaiset ostavat lääkkeitä internetin kautta kasvavassa määrin. Jotta välttyisi väärennöksiltä, tulisi varmistaa,…

6 vinkkiä: Näin säästät lääkekuluissa

Lääkkeiden hinnat ovat laskeneet, mutta voisiko lääkekuluissa säästää vielä enemmän? Tässä kuusi…