Oletko mittauttanut silmänpaineesi? 5 kohtaa glaukoomasta Emilii Dove

Silmänpainetauti eli glaukooma on salakavala tauti, koska se on usein täysin oireeton. Se kuitenkin tuhoaa näköhermoa peruuttamattomasti ja voi lopulta, hoitamattomana, johtaa jopa näön menetykseen. Tarpeeksi ajoissa havaittu glaukooma voidaan onneksi hoitaa tehokkaasti.

iStock_copyright_alvarez_small

Glaukooma taustalla on yleensä kohonnut silmänpaine, mutta ei aina. Toisaalta taas silmänpaine voi olla koholla, mutta se ei välttämättä aina aiheuta vaurioita. Tarkkaa syntymekanismia ei kokonaan tunneta, mutta riskitekijöitä voidaan listata. Näitä ovat kohonnut silmänpaine, likinäköisyys ja suvussa esiintyvä glaukooma.

Glaukooma on yleensä oireeton, mutta äkillisen silmänpainekohtauksen oireita ovat voimakas päänsärky, silmän alueen kipu ja punoitus, oksentelu ja näön hämärtyminen kipeytyneessä silmässä. Tällöin on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

5 faktaa glaukoomasta

Glaukooma on sairaus, jossa näköhermo vaurioituu huomaamatta ja hitaasti ilman, että potilaalla olisi kipuja tai vaivoja. Koska näköhermo välittää näköviestejä aivoihin, vaurioittaa glaukooma vähitellen myös näkökykyä ja voi johtaa jopa näön menetykseen.

Epäilys glaukoomasta voi syntyä silmälääkärin tutkimuksessa, kun silmälääkäri tutkii potilaan silmänpohjan (näköhermonpään). Lisäksi silmälääkäri voi tutkimuksessaan havaita glaukoomalle altistavia rakenteellisia seikkoja tai kohonneen silmänpaineen. Tällöin silmälääkäri voi määrätä lisätutkimuksia selvittääkseen, onko potilaalla glaukooma.

Jos havaitset glaukooman oireita, kuten näkökentän kaventumista, on tauti yleensä edennyt jo pitkälle. Silloin näkökenttä voi olla niin vaurioitunut, että esimerkiksi autolla ajaminen ei ole enää sallittua.

Tarkkaa syytä glaukooman syntyyn ei tiedetä. Glaukooman riski kasvaa selvästi 45 ikävuoden jälkeen, muita riskitekijöitä ovat kohonnut silmänpaine, suvussa esiintyvä glaukooma ja likitaitteisuus.

Vaikka glaukoomalle on useita riskitekijöitä, ainoa tapa hoitaa sitä on laskea silmänpainetta. Silmän-painetta voidaan alentaa silmätipoilla tai hankalimmissa tapauksissa painetta alentavalla leikkauksella tai laserhoidolla. Tuhoutunutta hermokudosta ei kuitenkaan saa hoidolla takaisin ja siksi aikainen diagnoosi ja hoito ovat tärkeitä.

Milloin lääkäriin?

Arvioiden mukaan vain puolet glaukoomaa sairastavista potilaista on saanut diagnoosin. Moni ei siis edes tiedä sairastavansa. Hyvä nyrkkisääntö on, että silmälääkärillä kannattaa käydä viimeistään silloin, kun tarvitsee ensimmäiset lukulasit. Optikon suorittamaan näöntarkastukseen kannattaa mennä viimeistään 40-vuotiaana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Testi lantionpohjan lihaksille

Kirjoitin viime viikolla arvostelun Varpu Tavin Hyppynarukuuri-kirjasta. Innostuin siitä itsekin niin, että…

HPV-testin voi tehdä myös kotona

HPV-testi on ollut Papa-kokeen vaihtoehtona hoitosuosituksessa jo vuodesta 2010 lähtien. Suomen Syöpärekisterin…

Hauraus ei kuulu ikääntymiseen – proteiinista apua

Hyvässäkin ravitsemustilassa olevilla ikääntyneillä proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saanti voi olla heikkoa.…

Tunnetko lääkkeesi?

Minä olen proviisori. Olen helpoiten tavoitettava terveydenhuollon ammattilainen. Olen avain kaikkeen lääkkeistä…