5 vinkkiä työhyvinvointiin Emilii Dove

Jos työt eivät tunnu sujuvan, vika ei välttämättä ole huonossa johtamisessa vaan huonoissa järjestelmissä. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Ruohomäen mukaan työtavat ja työvälineet ovat tärkeässä asemassa työn tuottavuuden ja samalla myös työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisessä.

Täyttyvätkö nämä kriteerit omalla työpaikallasi?

penclic

 1.  Ovatko työvälineesi kunnossa ja osaatko käyttää niitä?
  Jos tietokoneet jumittavat, sähköposti tökkii eikä tarpeellisia ohjelmia ei ole käytössä, ei auta, vaikka työntekijät olisivat kuinka hyviä tahansa. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Ruohomäen mukaan toimivat tietotyövälineet ja myös taito käyttää niitä ovat ehdoton vaatimus, jos halutaan tuloksia aikaan.
 2. Onko sinulla tarpeeksi tietoa työn tekemiseksi?
  Toimivat työvälineet eivät yksin riitä, vaan työntekijällä on oltava myös riittävästi tietoa työn tekemiseen. Tiedon pitäisi olla helposti saatavilla ja hyödynnettävissä, jotta työajalla ei tarvitse kaivella arkistoja tai juosta ympäri toimistoa kyselemässä apua.
 3. Saatko tehdä etätöitä?
  Nykypäivänä tämän pitäisi olla jo monessa työpaikassa itsestäänselvyys. Kaikkea työtä ei tietenkään voi tehdä kotoa käsin, mutta tietokoneen ääressä puurtavilla pitäisi olla mahdollisuus etätyöpäiviin. Vastuullisille työntekijöille etäpäivä ei ole tilaisuus lusmuiluun, vaan töitä tehdään siinä missä toimistollakin. Joskus jopa tehokkaammin.
 4. Jaetaanko työpaikallasi tietoa senioreilta nuoremmille?
  Pisimpään samassa työpaikassa olleilla työntekijöillä on hallussaan valtava määrä vuosien varrella karttunutta tietoa ja osaamista. Kannattaa huolehtia siitä, että tietoa jaetaan myös talossa vähemmän aikaa olleille. On harhakuvittelua, että omaa asemaa saisi pönkitettyä tietoa panttaamalla.
 5. Oletko sanonut ääneen, että joku mättää?
  Työkavereille mariseminen saattaa hetkellisesti helpottaa työahdistusta, mutta pidemmän päälle siitä ei ole apua. Jos työvälineissä tai työtavoissa on mielestäsi parannettavaa, kerro se pomollesi.

Loppuun pieni kevennys. Jos työt eivät maistu, voit kokeilla myös tätä menetelmää.

Kun olet matkalla töistä kotiin, poikkea apteekkiin. Osta rektaalikuumemittari, eli mittari, jolla mitataan kuumetta peräaukosta. Päästyäsi kotiin, lukitse ovet, laske verhot alas ja sulje puhelin, ettei sinua häiritä kesken terapian.
Ota mukava asento ja avaa paketti. Ota kuumemittarin käyttöohjeet esiin ja  huomaat lopussa tekstin: “Jokainen rektaalikuumemittari testataan henkilökohtaisesti tehtaassa.”
Nyt, sulje silmäsi ja lausu ääneen: “Olen niin iloinen, että olen töissä siellä missä olen, eikä minun tarvitse olla rektaalikuumemittareiden laaduntarkastustehtävissä.”

Vähän rankempaa huumoria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kanelista apu lapsettomuuteen?

Kaneli kuuluu suomalaiseen jouluun. Mitä olisivat riisipuuro ja piparkakut ilman sitä? Mutta…

Tunnetko lääkkeesi?

Minä olen proviisori. Olen helpoiten tavoitettava terveydenhuollon ammattilainen. Olen avain kaikkeen lääkkeistä…

Siitepölyallergian takia apteekkiin, ei lääkäriin

Hyvin ohjattu itsehoito riittää suurelle osalle allergisista, sanoo Apteekkarilehden artikkelissa lastentautien ja…

Uudet elvytysohjeet korostavat rintakehän painelua

Uudet Euroopan Elvytysneuvoston (European Resuscitation Council, ERC) suositukset perustuvat ERC:n tekemään kirjallisen…