6 faktaa aurinkovoiteista Emilii Dove

aurinkovoide

Aurinkomatkoilla kannattaa suojautua liialta auringolta. Aurinkovoide antaa hyvän suojan, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

SPF 30-50

Valitse voide, jonka SPF on vähintään 30, mieluusti 50. Miksi? Koska kaikkien aurinkosuojavoiteiden ilmoitettu suojakerroin eli SPF ei pidä paikkaansa. Yleisesti voidaan sanoa, että voiteiden SPF on alhaisempi kuin mitä purkin kyljessä lukee. Tämä on sinänsä ihan laillista touhua, koska kyseessä ei ole lääke, jonka pitäisi täyttää tietyt laatuvaatimukset. Asia on kuitenkin hyvä tiedostaa ja sitä kannattaa hyödyntää voiteen ostossa.

UVA ja UVB

SPF ilmoittaa suojakertoimen UVB-säteitä vastaan. UVA aiheuttaa ikääntymistä ja ryppyjä (A=aging) ja UVB ihon palamista (B=burning). Kannattaa siis valita voide, joka suojaa molemmilta. 90 % ihovaurioista, joita luullaan ikääntymisen aiheuttamiksi, saattaakin johtua liiallisesta auringolle altistumisesta. Tästä pääsemmekin sujuvasti seuraavaan kohtaan.

Ei ryppyjä, kiitos!

Aurinkosuojan käyttö suojaa palamisen lisäksi rypyiltä. Tai ainakin vähentää ryppyjen ilmaantumista. Tämä fakta on myös tieteellisesti todistettu. Koska monissa silmänympärysvoiteissa ei ole lainkaan aurinkosuojaa, kannattaa kasvoja suojata myös hatulla ja/tai aurinkolaseilla. Silmänympärysiho on kasvoista juuri se kohta, johon rypyt ensimmäiseksi tulevat.

Vedenkestävä?

Lukeeko purkin kyljessä vedenkestävä? Se on huijausta se. Täysin vedenkestävää suojaa ei olekaan. Uinti puolittaa voiteen tehon, joten voidetta pitäisi lisätä aina uinnin jälkeen. Tämä voi olla hieman ongelmallista, jos viettää suurimman osan ajasta uima-altaassa tai meressä. Helppo ratkaisu löytyy kohdasta 5.

UV-suojavaate

Voiteen sijaan, valitse UV-suojavaate. Näitä näkee yleensä lasten päällä, mutta paitoja, tunikoita ja mekkoja valmistetaan myös aikuisille. Etsi netistä esim. hakusanoilla ‘UV top’ tai ‘rash vest’. Itse käytän nykyään vallan tällaista paitaa rantalomilla. Uintikaan ei vähennä tämän suojan tehoa.

Turvallinen?

Fysikaalisen suoja antavat aurinkovoiteet eivät imeydy ihon läpi elimistöön. Näin todetaan Journal of Investigative Dermatology -tiedelehdessä. Tällaista huhua on levitetty joidenkin eläinkokeiden tulosten perusteella, mutta ihmisillä siis esimerkiksi sinkkioksidia sisältävät voiteet eivät imeydy ihon läpi vaan jäävät ihon pinnalle suojaamaan ihoa auringon säteiltä.

P.S. Muista, että ruskettuminen ei suojaa palamiselta. Siten esim. solariumin käyttö ei estä ihon palamista. Rusketuksen hankkiminen solariumista ei ole sen turvallisempaa kuin auringonotto. Solariumissa iho altistuu auringonvaloa selvästi enemmän UVA-säteilylle ja ruskettuu nopeasti. UVB-säteilyn ihoa paksuntava vaikutus puuttuu kuitenkin kokonaan ja siten syntynyt ohut rusketus suojaa selvästi huonommin kuin luonnollinen rusketus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Voiko siitepöly aiheuttaa kurkkukipua?

Viileä kevät on siitepölyallergikon näkökulmasta hyvä asia, vastaavasti lämpöaalto pahentaa tilannetta. Myös…

Vauvan itku refluksitautiako?

Olen tässä blogissa aiemminkin kirjoittanut samaa aihetta liipaten. Silloin aiheena oli koliikki.…

Sokerin lisääminen pakastemarjoihin on vanhanaikaista

Vanha neuvo kuuluu, että pakastemarjoihin lisätään sokeria 0,5-1 desilitraa marjalitraa kohti. Mutta…

Siitepölyallergian takia apteekkiin, ei lääkäriin

Hyvin ohjattu itsehoito riittää suurelle osalle allergisista, sanoo Apteekkarilehden artikkelissa lastentautien ja…