6 vinkkiä: Näin säästät lääkekuluissa Emilii Dove

apteekki

Lääkkeiden hinnat ovat laskeneet, mutta voisiko lääkekuluissa säästää vielä enemmän? Tässä kuusi vinkkiä, miten säästät henkilökohtaisissa lääkekuluissa.

  1. Aina kun mahdollista, osta geneerinen eli vaihtokelpoinen reseptilääke. Lääkkeen vaihto halvempaan onnistuu apteekissa, mutta siitä voi puhua jo lääkärin kanssa lääkemääräystä kirjoitettaessa. Nyt saatavilla on myös biosimilaareja, joiden käyttö kannattaa, sillä nämä lääkkeet ovat kalliita.
  2. Myös geneeristen itsehoitovalmisteiden osto kannattaa. Unohda siis burana, sillä ibuprofeenia saa puolet halvemmalla ja valmisteen teho on alkuperäistä vastaava. Kysy farmaseutilta, jos et löydä oikeaa tuotetta hyllystä. Hyllytila on rajallinen ja osa tuotteista saattaa olla laatikossa.
  3. Osta ensin pieni pakkaus. Jos aloitat uutta lääkitystä, kannattaa ensin ostaa pienin saatavilla oleva pakkaus ja kokeilla valmisteen sopivuutta. Näin säästät rahaa ja lääkejätettä (eli luontoa!), jos lääke joudutaankin vaihtamaan.
    Allergialääkkeitä (ainakin setiritsiiniä) voi nyt ostaa ilman reseptiä 100 tabletin pakkauksessa. Mutta tarvitsetko todella näin paljon, vai riittäisikö vain 10 tai 30 tablettia? Toisaalta 100 tabletin pakkaus voi olla kätevä perhepakkaus, jos samassa taloudessa on useampi allergiasta kärsivä.
  4. Käytätkö paljon kosteusvoiteita? Saattaisit saada perusvoiteista Kela-korvauksen. Apteekissa myytävistä perusvoiteista saa reseptillä toimitettuina korvauksen pitkäaikaisen ihotaudin hoidossa. Kysy lisää apteekista tai lääkäriltäsi.
  5. Onko pakko ostaa? Toisin sanoen, älä osta turhia lääkkeitä. Pitkäaikaissairauksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat tietenkin tarpeen, mutta esimerkiksi antibioottien kohdalla voisi useammin miettiä, tuleeko kuuri tosi tarpeeseen. Korvatulehdus paranee usein itsestään, eikä tavallinen flunssakaan antibiootilla parane. Tätä kohtaa on hyvä pohtia jo lääkärin vastaanotolla.
  6. Pitkäaikaissairauksien hoidossa voidaan myös säästää. Turhan usein lääkitykset jäävät päälle, lääkityksessä on yhteisvaikutuksia tai muuta parannettavaa. Apteekit tekevät lääkehoidon kokonaisarviointeja, joilla lääkitys saadaan kuntoon ja usein tästä syntyy myös säästöjä. Eli vaikka palvelusta joutuisi vähän maksamaan, se tuo kuitenkin säästöjä ajan kanssa.

Kuva Apteekkariliitto, Katja Lösönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kolme vinkkiä juuri synnyttäneille naisille

Kirjoitin jokin aika sitten jutun Vauva mielessä? Kolme vinkkiä raskautta suunnittelevalle. Samaan…

Tarvitseeko koululaisesi näöntarkastuksen?

Jos koulunkäynnin aloittaminen on lapselle hankalaa, kyseessä voi olla näön liiallinen kuormittuminen…

Suojaa silmät ilotulitteilta

Uuden vuoden ilotulitteet aiheuttavat vuosittain kymmeniä silmävaurioita. Muistetaan taas turvallisuus, eikös joo.…

Voiko siitepöly aiheuttaa kurkkukipua?

Viileä kevät on siitepölyallergikon näkökulmasta hyvä asia, vastaavasti lämpöaalto pahentaa tilannetta. Myös…