7 vinkkiä lapsen vastustuskyvyn parantamiseen Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

“Lapsi ei paljoa tarvitse” ja “vähempi on parempi” -sanonnat pätevät myös lääkkeissä ja ravintolisissä. Monipuolinen, paljon kasviksia sisältävä ravinto kantaa pitkälle. Perusterve lapsi ei paljon muuta tarvitse. Vastustuskykyä voi kuitenkin yrittää parantaa esimerkiksi D-vitamiinilla ja maitohappobakteereilla. Hyvä vastustuskyky taas voisi tarkoittaa flunssan määrien vähentymistä.

Flunssan hoidoksi paljon nestettä ja yskään hunajaa.

Kasviksia lautaselle

Monipuolinen, terveellinen ruokavalio riittää takaamaan tarvittavien ravintoaineiden saannin. Se tarkoittaa vastustuskyvyn kannalta lähinnä sitä, että kasvisten suositeltu viisi annosta päivässä tulee täyteen. Siis vähintään viisi. Näin elimistö saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita.

D-vitamiinia ympäri vuoden

D-vitamiini on ainoa vitamiini, jota suositellaan ravintolisänä kaikille lapsille. Sitä kun ei saa ruoasta tarpeeksi ja talvella auringonvalo on vähissä. D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen ja elimistön kalsiumin aineenvaihduntaan sekä luuston ja hampaiden rakentumisessa. D-vitamiini myös ylläpitää vastustuskykyä ja vaikuttaa lihasten toimintaan.

D-vitamiinivalmistetta suositellaan lapsilla käytettäväksi ympäri vuoden. Yli yksivuotiaille lapsille 10 µg D3-vitamiinia on sopiva annos. Sen saa yhdestä D-Max Kids purutabletista. D-Max Kids on päärynän makuinen D3-vitamiinipurutabletti. Hammasystävällisen ksylitolitabletin voi imeskellä tai pureskella.

Pese pöpöt pois

Lapset eivät aina itse muista pestä käsiä, joten muistutus on usein paikallaan. Opeta lapsi pesemään käsiä vedellä ja saippualla vähintään 15 sekunnin ajan. Käsidesistä sen sijaan ei ole apua. Miksi? Koska, käsidesit tappavat bakteereita, eivät viruksia.

Lenkille ja liikkumaan

Pyri saamaan lapset liikkumaan joka päivä ja mielellään ulkona. Liikunta kasvattaa kuntoa ja hyvä yleiskunto taas parantaa vastustuskykyä. Liikkumisen ei myöskään aina tarvitse olla niin kovin ohjattua ja järjestettyä.

Avuksi maitohappobakteereja

Maitohappobakteerit tunnetaan ja niitä usein käytetään lomalla ja antibioottihoidon aikana. Ne sopivat myös päivittäin käytettynä vastustuskyvyn parantamiseen. Suoliston maitohappobakteerit edistävät terveyttä ja vaikuttavat vastustuskykyyn.  Maitohappobakteerit tukevat suoliston bakteeritasapainoa niin, että taudinaiheuttajat saadaan tehokkaammin torjuttua. Immuunijärjestelmän soluista yli 65 % sijaitsee suolistossa.

Lacto Seven Kids sisältää seitsemän eri maitohappobakteerikannan lisäksi myös hammasystävällistä ksylitolia ja D-vitamiinia. Valmisteen luonnolliset maitohappobakteerit ovat päällystettyjä, joten ne kestävät hyvin mahan happamuutta ja matkaavat näin suolistoon asti.

Riittävästi unta

Uni on meille kaikille tärkeää. Uni mahdollistaa uuden oppimisen, edistää luovuutta sekä vaikuttaa mielialaan. Väsymys taas heikentää vastustuskykyä. Senkin takia riittävät yöunet ovat lapsilla tärkeät.
Riittävästä unesta kertoo se, että lapsi herää aamulla virkeänä ja hyväntuulisena. Katso tästä linkistä, kuinka monta tuntia unta lapsesi tarvitsee.

Hoida oikein – Yskään ei yskänlääkettä vaan hunajaa

Flunssa iskee toisinaan, vaikka olisi kuinka hyvä vastustuskyky. Silloin parasetamolin kanssa hoidoksi sopii hunaja. Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten yskänlääkkeet eivät helpota oireita lasten akuutissa virusinfektioon liittyvässä yskässä eikä niitä siten suositella käytettäväksi. Suosituksen mukaan hunaja sen sijaan saattaa helpottaa oireita yli 1-vuotiaiden lasten öisen yskän lyhytaikaisessa hoidossa.

Hot Honey Kids -juomajauhe on hyvä vaihtoehto flunssaiselle lapselle. Lapsilla on monta flunssaa vuodessa, mikä voi vanhemmista tuntua yhtäjaksoiselta sairastamiselta. Flunssaan liittyy usein nuhaa ja yskää. Nuha ei niin usein lapsia vaivaa, mutta yskä haittaa lapsen nukkumista, syömistä ja leikkimistä. Se myös valvottaa yöllä vanhempia.
Riittävä juominen on erittäin tärkeää flunssaiselle lapselle. Lämmin juotava helpottaa tukkoista oloa ja takaa sen, että nestetasapaino ja limakalvot pysyvät kunnossa. Hunajan lisäksi Hot Honey Kids -juomajauheeseen on lisätty lapsille sopiva määrä C-vitamiinia ja sinkkiä lisäämään vastustuskykyä, sillä C-vitamiini ja sinkki edistävät normaalia immuunijärjestelmän toimintaa.
Juomaa kannattaa antaa lapselle viimeiseksi illalla noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Lämmin juoma helpottaa oloa, ja lapsi nukkuu rauhallisemmin.

Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Vitabalans Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Tarvitsetko B12-vitamiinia purkista?

Kaupallinen yhteistyö Hyvin koostettu sekaruokavalio sisältää moninkertaisen määrän B12-vitamiinia, jota ihminen tarvitsee…

EFSA: aspartaami on turvallista

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n lausunnon mukaan aspartaamin käyttö on turvallista. EFSA kävi perusteellisesti…

ADHD – liikaa lääkitty vai oikein hoidettu?

Mielipide Kelan tilaston mukaan tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöiden hoitoon tarkoitettujen ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä…

Lapsen unikoulu rauhoittaa koko perheen yön

Tassutus ei olekaan ainoa vaihtoehto, jos tulee unikoulu tarpeeseen. Lääkäri Anna Keski-Rahkosen ja…