8 vinkkiä siitepölyallergiaan Emilii Dove

flunssa

Siitepölyallergian hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, mielellään jo ennen ensimmäisiä oireita. Oireita on helpompi hallita lääkityksellä, ennen kuin ne alkavat vaivata elämänlaatua häiritsevästi.

Allergian voi hoitaa itse

Allergiaoireista kannattaa ensin keskustella lääkärin kanssa, mutta jatkossa allergiaa voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Valitse lääkevalmiste oireen mukaan. Kaikkia lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä. Allergialääkkeitä voi turvallisesti käyttää pitkiäkin aikoja. Ne eivät menetä tehoaan, vaikka niitä käyttäisi koko siitepölykauden.

Jos antihistamiini väsyttää, ota se illalla

Antihistamiinitablettien, kuten setiritsiinin ja loratadiinin ei pitäisi olla väsyttäviä. Todellinen vaikutus on kuitenkin yksilöllinen. Toisia tabletit väsyttävät niin paljon, että saavutettu hyöty ei ole paljon haittaa suurempi. Silloin lääkkeen voi ottaa illalla, pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jolloin pahin väsyttävä vaikutus osuu yöaikaan. Hyvä vaihtoehto on myös käyttää paikallista hoitoa, kuten silmätippoja ja nenäsuihkeita. Antihistamiinitabletin etu on kuitenkin siinä, että se tehoaa kaikkiin oireisiin.

Paikallislääkitys on täsmälääkitys

Silmätipat ja nenäsuihkeet tehoavat parhaiten, kun niiden käytön aloittaa jo ennaltaehkäisevästi. Kortisonipohjaista nenäsuihketta on käytettävä säännöllisesti, jotta se tehoaisi. Voit käyttää silmätippoja, nenäsuihketta ja tabletteja samaan aikaan, mutta älä käytä kahta antihistamiinitablettia samanaikaisesti. Älä myöskään käytä allergian hoidossa flunssan hoitoon tarkoitettuja nenäsuihkeita tai verisuonia supistavia silmätippoja, jotka auttavat vain tilapäiseen punoitukseen.

Nenähuuhtelukannut esille

Nenähuuhtelusta voi olla hyötyä myös allergiakauden aikana. Allergisiin silmäoireisiin se ei tietenkään auta, mutta vuotavaan ja kutisevaan nenään siitä voi olla apua. Nenäonteloiden huuhtelu nenähuuhtelukannulla vähentää siitepölyn määrää limakalvoilla ja voi helpottaa oloa. Näin muun lääkityksen tarve saattaa vähentyä. Lievässä allergiassa pelkkä nenähuuhtelu saattaa riittää, eikä tabletteja tai nenäsuihkeita tarvita lainkaan. Jos käytät nenäsuihketta, huuhtele ensin nenä ja annostele sitten vasta suihke.

Älä vie vuodevaatteita ulos

Älä tuuleta tai kuivata vuodevaatteita ulkona siitepölyaikaan. Niihin tarttuu siitepölyä, joka sitten nukkuessa voi kulkeutua hengitysteihin. Allergiaperheessä rumpukuivain on hyvä apuri. Siitepölyä tarttuu helposti myös hiuksiin, joten hiukset kannattaa huuhdella iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Siedätyksellä eroon allergiasta

Siitepölyallergisen siedätyshoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen seuraavan siitepölykauden alkua. Siedätyshoito tulisi aloittaa viimeistään tammikuussa. Siten hoito voi lievittää oireita jo ensi keväänä. Tälle keväälle siedätyshoito ei siis enää tepsi, mutta ota siedätys ensi talven suunnitelmiin, jos oireet ovat vaikeita.

Tietoa siitepölytilanteesta netistä

Norkko-siitepölytiedotussivuilta löytyy mm. tietoa niin tämän hetken kuin edellisen kuukaudenkin siitepölytilanteesta. Sivuja ylläpitää Turun yliopiston aerobiologian yksikkö.

Tietoa Facebookista tai mobiilipalvelusta

Norkko-siitepölytiedotuspalvelusta on kehitetty sovellus myös mobiililaitteille. Se löytyy osoitteesta app.norkko.fi. Norkko-mobiilipalvelu hyödyntää paikkatietoa ja kertoo siitepölyennusteen meneillään olevalle sekä kahdelle seuraavalle päivälle. Tietoa löytyy myös Facebookin sivulta Siitepölyä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Hampaan juurihoidon tekeminen kannattaa

Joka neljäs suomalainen aikuinen tarvitsee hampaan juurihoitoa eli tulehtuneen hammasytimen puhdistusta ja…

Helppo suklaakakku ja kuorrute – toinen erä

Kerta kiellon päälle – laitan vielä toisenkin suklaakakun. Tämä on edelliseen suklaakakun ohjeeseen…

Säännöllinen ateriarytmi suojaa nuoria lihomiselta

Säännöllinen ateriarytmi suojaa nuoria lihomiselta. Perinnöllisesti lihomiselle alttiimmillakaan paino ei nouse enempää…

Kyllä lääketutkimuksille!

Jos sairastuisit, olisitko valmis osallistumaan sairauden hoitoon tarkoitetun lääkkeen tutkimukseen? Hienoinen enemmistö…