Nyt on aika rokottautua influenssaa vastaan Emilii Dove

influenssarokote

Kausi-influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran, joten pian on taas aika ottaa pistos. Rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee noin pari viikkoa.

Influenssarokote kannattaa ottaa heti, kun rokotteita on saatavilla, hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua. Näin rokotteesta saa parhaimman tehon ja se suojaa koko influenssakauden ajan. Rokotteen voi ottaa myös vuoden vaihteen jälkeen, jos epidemia ei ole vielä alkanut.

Suurin vaara sairastua vakavasti on perussairailla, raskaana olevilla sekä pikkulapsilla. Influenssa voi myös pahentaa perussairautta ja aiheuttaa jälkitauteja, joista yleisimpiä ovat keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Siksi jokaisen kannattaisi ottaa rokote.

Raskaana olevien naisten kannattaa rokottautua itsensä, mutta myös vauvan takia. Raskauden aikana otettu influenssarokote suojaa myös vastasyntynyttä lasta kuuden kuukauden ajan. Rokotteen ansiosta odottavan äidin tuottamat vasta-aineet kulkeutuvat istukan kautta myös lapsen verenkiertoon. Vuonna 2017 uusitun WHO:n kannanoton mukaan raskaana olevat naiset ovat influenssarokotuksen tärkein kohderyhmä.

Influenssarokotus ehkäisee sairauden noin 70–80 prosenttisesti. Jos tauti kuitenkin iskee, sen kesto on lyhyempi kuin rokottamattomalla. Kausi-influenssaa vastaan rokottautumisessa on sekin hyvä puoli, että se vähentää turhia antibioottikuureja. Se taas on tärkeää taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan.

Tämän vuoden rokote on nelivalenttinen, eli se suojaa neljää eri viruskantaa vastaan. Riskiryhmille annetaan ilmaiset rokotteet. Näitä ovat:

  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6 kk – 6 vuoden ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Muiden pitää ostaa rokote apteekista lääkärin reseptillä tai sen voi käydä ottamassa yksityisellä lääkäriasemalla noin 30-40 eurolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Lääkkeet lapsen nähden vai salaa?

Vanhempien ei kuulemma pitäisi ottaa lääkkeitään lasten nähden. Näin neuvotaan British Journal…

Näin kansa laihtuu

Maailman terveysjärjestö WHO twiittasi: “Dr Chan: The best way for populations to…

Milloin ja kenelle lääkkeen haittavaikutuksesta tulee ilmoittaa?

Lääkkeen haittavaikutuksesta tulisi kertoa aina hoitavalle lääkärille, joka tekee lääkityksen arvioinnin. Haittavaikutuksesta…

Kannabista tarjolla

Suomessa lääkekannabista on ennen saanut erityisluvalla, mutta nyt näyttää siltä, että valmiste…