Älä anna lapselle karkin näköisiä vitamiinivalmisteita Emilii Dove

En ole koskaan ymmärtänyt, miksi lasten vitamiinivalmisteista pitää tehdä karkkeja tai karkin näköisiä. Suomenkin markkinoille näitä tuotteita on tullut. En kuitenkaan suosittele käyttämään niitä.

nallekarkki
Kourallinen karkkeja vai yliannostus vitamiineja?
CC Kuva Flickr by allison.hare

Esimerkiksi nallekarkin muotoinen vitamiinivalmiste on aivan kuin karkki. Niitä ei erota toisistaan millään. Tabletteja on muutenkin vaikea joskus erottaa makeisista, mutta nallekarkkivitamiineissa on tarkoituksella tehty ravintovalmisteesta karkin näköinen.

Tästä tulee se ongelma, että lapsi voi alkaa virheellisesti yhdistää vitamiinit ja karkit. Voi syntyä ajatus, että karkista saa vitamiineja tai että karkit ovat terveellisiä.

Vai miten sinä selittäisit lapselle, että tämä nallekarkki on hyvä ja terveellinen, täynnä vitamiineja, mutta tämä toinen, aivan samannäköinen nalle onkin vain karkki, epäterveellinen sokerimössö? Ja miksi sitten niitä terveellisiä nallekarkkeja saa aina vain yhden tai kaksi, mutta epäterveellisiä kourallisen tai jopa pussillisen?

Samalla menetetään oiva tilaisuus opettaa lapselle, mitä vitamiinit ja lääkkeet ovat ja miten niitä käytetään oikein. Lääkekasvatuksesta voi lukea lisää Fimean sivuilta.

Eräs tuotemarkkinoija väittää, että ”miellyttävän makuinen ja hyvän suutuntuman omaava ravintolisä on helppo muistaa ottaa säännöllisesti”. Väitän, ettei se maku siihen muistamiseen auta. Hyvänmakuisia, lapsille tarkoitettuja vitamiinivalmisteita löytyy myös purutabletteina. Eikä se nyt niin vaarallista ole, vaikka joku aamu vitamiinit jäisivätkin ottamatta. Ravinnostahan ne pitäisi ensisijaisesti saada.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

HIITilates – uutta kotijumppaa

Kun kotijumppaohjelmasi alkaa puuduttaa, kokeile HIITilatesta. Siinä yhdistyvät HIIT (high intensity interval…

Näillä ravintoaineilla torjut flunssaa

Jos haluaa parantaa vastustuskykyään flunssaa vastaan, olisi hyvä ensin tietää, mitkä tekijät…

Uusi apu tupakoinnin lopettamiseen – filtterillä lopetat asteittain

Kaupallinen yhteistyö Harva onnistuu lopettamisessa ilman apukeinoja. Uudenlaisessa menetelmässä tupakointi lopetetaan asteittain…

Annetaan surulle aikaa – ei lääkkeitä

Milloin suru voidaan luokitella masennukseksi? Näin kysyy lauantaina julkaistu tiedelehti Lancet. Yhdysvaltojen psykiatriyhdistys…