Älä käytä antibiootteja omin päin Emilii Dove

Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida, tarvitaanko oireiden hoitoon antibioottia. Suomessa antibiootteja saavat määrätä lääkärien lisäksi sairaanhoitajat, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.

antibiootti

Euroopan antibioottipäivää vietetään joka vuosi marraskuun 18. päivänä. Tänä vuonna teemana on itselääkitys. Antibioottipäivän keskeisiä viestejä väestölle ovat:

  • Älä koskaan yritä ostaa antibiootteja ilman lääkemääräystä.
  • Älä koskaan säästä tai käytä aiemmista hoidoista yli jääneitä antibiootteja. Ylimääräiset antibiootit viedään apteekkiin hävitettäviksi.
  • Älä koskaan anna yli jääneitä antibiootteja muille.

Antibioottien epäasianmukainen käyttö lisää antibioottiresistenssiä. Se on maailman pahimpia terveysuhkia, sillä antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit johtavat vaikeasti hoidettaviin infektioihin.

Ei antibioottia flunssaan

Fimea muistuttaa, että antibiootit tehoavat ainoastaan bakteeri-infektioihin, eikä niistä ole apua flunssaa tai muita virustauteja sairastaville. Suurin osa talvisaikaan esiintyvistä hengitystieinfektioista on virusten aiheuttamia. Ne paranevat itsestään tai oireenmukaisella hoidolla viimeistään parin viikon kuluessa.
Jos hengitystieinfektion oireet jatkuvat, pahenevat tai huolestuttavat, on tärkeää mennä lääkäriin. Antibiootteja tarvitaan, jos kyseessä on vakava infektio, kuten bakteerin aiheuttama keuhkokuume.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Migreenipotilaat saavat sumatriptaania nyt ilman reseptiä

Päivitetty 16.2.2016 Migreenilääke sumatriptaania saa apteekeista nyt ilman reseptiä. Lääke kuuluu uuteen…

HPV-rokotteiden turvallisuudesta lisää tietoa

Euroopan lääkevirasto EMA julkaisi tieteellisen katsauksen, jonka mukaan HPV-rokote ei aiheuta monimuotoista…

Elintavoilla välttää verenpainelääkityksen

Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Puolet heistä käyttää verenpainetta…

D-vitamiinia astmaatikoille

D-vitamiinilisä saattaa parantaa hengitettävän kortikosteroidin tehoa. Tuore tutkimus osoitti, että astmaattiset lapset,…