Allergian siedätyshoito voi vähentää lasten riskiä sairastua astmaan Emilii Dove

kuva iStock cc stevecoleimages

Allergian kielenalussiedätyshoito ehkäisi astmaoireiden kehittymistä lapsilla, joilla oli heinän siitepölyn aiheuttama allerginen nuha ja allergisia silmäoireita. Kolme vuotta kestävän hoidon todettiin lievittävän allergiaoireita myös kahden hoidon jälkeisen vuoden aikana. ALK:n Grazax Astma Prevention (GAP) -tutkimuksen tulokset julkaistiin European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) kongressissa Wienissä.

Tutkimuksessa Grazax-valmisteen tehoa verrattiin lumelääkkeen tehoon kolmen hoitovuoden ja kahden vuoden seurantajakson ajan. Tutkimukseen osallistui yhteensä 812 lasta, jotka olivat iältään 5-12 vuotta. Tutkimuksen päätavoite oli astmadiagnoosin tekemisen ajankohta keuhkojen toimintakokeella. Tätä päätavoitetta ei kuitenkaan saavutettu.

– Grazaxin avulla voidaan hoitaa lapsia, joiden heinäallergiaa ei saada hallintaan perinteisillä allergisen nuhan hoitomuodoilla. Näemme ensimmäistä kertaa myös sen, kuinka lapsipotilaiden aikaisin aloitetulla kielenalussiedätyshoidolla voimme puuttua heidän allergisen sairautensa luonnolliseen kulkuun, kertoo GAP-tutkimuksen kansainvälinen päätutkija, professori Erkka Valovirta.

Grazax on allergiaoireiden siedätyshoitomuoto kielenalustablettina. Valmiste on hyväksytty heinänuhan allergiaoireiden hoitoon viidestä ikävuodesta alkaen. Tabletti laitetaan kielen alle, jolloin se imeytyy elimistöön nopeasti. Grazax vaikuttaa tuottamalla hoitavan vasta-ainereaktion ja sietokyvyn potilaan elimistöön, joka ehkäisee tai jopa pysäyttää allergisen reaktion heinän siitepölylle. Valmisteen sivuvaikutukset ilmenevät useimmiten lievänä tai kohtuullisena mutta ohimenevänä kutinana suussa ja/tai korvissa sekä kurkun ärsytyksenä. Ensimmäinen tabletti on otettava hoitohenkilökunnan valvonnassa, jonka jälkeen hoitoa voidaan jatkaa kotona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Masennuslääkkeiden käyttö yleistyy jo 9 vuotta ennen Alzheimerin diagnoosia

Ennustaako masennus Alzheimerin tautia vai onko se riskitekijä? Siihen ei suomalaisessa tutkimuksessa…

Näin hypit turvallisesti trampoliinilla

Trampalla sattuu helposti vahinkoja. Muutamalla perussäännöllä voi onnettomuuksien riskiä vähentää: Yksi kerrallaan…

Rintamaitoa sairaalasta tai kaverilta – ei netistä

Eräs tutkijaryhmä osti netistä rintamaitoa ja testasi sen. Yli sadan näytteen otoksessa kolme…

Vauvoille yksilöllisesti D-vitamiinia

Vauvojen D-vitamiinisuositus on päivitetty. Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen…