Aloita sinkki-imeskelytablettien käyttö heti flunssan alettua Emilii Dove

Dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta kannustaa flunssapotilaita kokeilemaan sinkki-imeskelytabletteja flunssan hoidossa. Päivittäisestä tablettimäärästä tulisi saada noin 80 mg sinkkiä.

– Imeskelytablettien käyttö kannattaa aloittaa heti flunssan alettua ja sitä voi jatkaa muutamia päiviä tai viikon. Jos sinkin käytön aloittaa useita päiviä flunssan alkamisen jälkeen, ei sinkistä luultavasti ole hyötyä, Hemilä toteaa.

Kuva iStock

Sinkki-imeskelytableteilla voi lyhentää muun muassa flunssaan liittyvien nuhan, yskän ja kurkkuoireiden kestoa. Näin osoittaa Helsingin ja Sydneyn yliopistoissa tehty tutkimus, jossa arvioitiin sinkkiasetaatti-imeskelytablettien vaikutusta flunssan erillisiin oireisiin. Sinkki lyhensi flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 %, nenän tukkoisuutta 37 %, kurkun karheutta 33 %, käheyttä 43 % ja yskää 46 %. Lisäksi sinkki lyhensi flunssaan liittyviä lihaskipuja 54 %. Tutkimus julkaistiin BMC Family Practice-lehdessä.

Hyöty perustuu sinkin paikalliseen vaikutukseen nielualueella. Tutkijoiden mukaan nieltävistä sinkkitableteista ei siis ole hyötyä flunssan hoidossa, vaan sinkin on oltava tabletteina, jotka hitaasti liukenevat suussa.

Lähde: Harri Hemilä and Elizabeth Chalker: The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Family Practice 2015;16:24

1 kommentti
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Energiaa, proteiinia, hiilihydraattia, rasvaa

Aika ajoin näen juttuja, joissa kehotetaan lukemaan elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä. Minäkin kirjoitan nyt…

Arganöljy tekee käsivoiteesta paremman

Kodistani löytyy 11 erilaista käsivoidetta. Niitä on ympäri taloa ja käsilaukkuja. Lähes…

Erektiohäiriölääke Cialikselle halutaan reseptivapaus

Kaksi lääkejättiä, Sanofi ja Lilly, löivät hynttyyt yhteen tuodakseen markkinoille Cialiksesta (tadalafiili)…

Joka kolmas voisi harkita plastiikkakirurgista toimenpidettä

Suomalaiset suhtautuvat positiivisemmin esteettiseen kirurgiaan nyt kuin kymmenen vuotta sitten. Harkinnassa ovat…