Anna äänesi ja vaikuta! Ympärivuorokautisessa hoidossa oleville on saatava lakisääteinen oikeus ulkoiluun Emilii Dove

Päivittäistä ulkoiluoikeutta vaaditaan kirjattavaksi tekeillä olevaan itsemääräämislakiin. Ympärivuorokautisessa hoidossa oleville on saatava lakisääteinen oikeus ulkoiluunkansalaisaloite on saanut jo yli 8 500 allekirjoitusta. Jotta kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, on kannatusilmoituksia saatava 50 000 kappaletta. Pyydän siis allekirjoittamaan aloitteen. Sen voi tehdä verkossa esim. pankkitunnuksilla osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/625.

THL:n julkaiseman tilaston mukaan keskimäärin hieman alle puolet palvelutalojen ympärivuorokautisessa hoidossa olevista asukkaista ei pääse ulos asuinrakennuksestaan edes yhtä kertaa kuukaudessa. Ulkoilu on perusoikeus, jolla on merkittäviä hyvinvointia edistäviä ja terveydellisiä vaikutuksia.

Kyse on samasta asiasta, josta kirjoitin viime viikolla: Mattoja ulkoilutetaan enemmän kuin mummoja. Silloin oli esillä performanssi, mutta nyt ihan jokainen voi vaikuttaa allekirjoittamalla aloitteen. Ikäihmiset ovat merkittävä osa aloitteen kohdejoukkoa, mutta se koskee muitakin väestöryhmiä kuin vanhuksia.

Kansalaisaloitteen ympärivuorokautisessa hoidossa olevien oikeudesta ulkoiluun voi allekirjoittaa sähköisesti 13.5.2014 asti osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/625.

Allekirjoituksen voi tehdä myös tulostettavalle lomakkeelle, jonka voi tulostaa täältä. Lomake palautetaan postitse Ikäinstituuttiin osoitteeseen: Ikäinstituutti, Asemapäällikönkatu 7, 00520 Helsinki. Kuoreen merkintä “Kansalaisaloite”. Ikäinstituutista voi myös tilata lomakkeita esimerkiksi tapahtumissa jaettavaksi. Myös eläkeläisyhdistykset keräävät allekirjoituksia eri puolella Suomea.

Kansalaisaloitetta tukevat Ikäinstituutti, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto, Kuurojen Liitto, Muistiliitto, Hengitysliitto, Eläkeläiset ry, Eläkeliitto, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry, Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry, Suomen Setlementtiliitto sekä Valtaa vanhuus -liike.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä
D-vitamiini

Iäkkäät tarvitsevat enemmän proteiinia

Sekä kotona että pitkäaikaishoidossa olevien vanhusten ruokavalio on usein huonolaatuinen. Myös hyvässä…

Probiooteista apua painonhallintaan

Probiootit voivat auttaa laskemaan painoa ja painoindeksiä. Meta-analyysin tulokset julkaistiin International Journal…

Joka kuudes raskaana oleva tupakoi

Äidin raskaudenaikainen tupakointi altistaa sikiön tuhansille terveyttä haittaaville kemikaaleille. Sikiöaikainen altistuminen tupakoinnille…

Ahmintahäiriön hoitoa lääkkein

Yhdysvalloissa FDA hyväksyi ensimmäisen lääkkeen ahmintahäiriön hoitoon. Lisdeksamfetamiini (Elvanse) ei ole uusi lääke,…