Avokadon kiveä ja aprikoosin siemeniä ei kannata syödä Emilii Dove

dreamstime_xs_60981696

Siementen ja pähkinöiden syönti on terveellistä ja suositeltavaa. Ihan kaikkien hedelmien siemeniä ei kuitenkaan voi syödä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa aprikoosin siemenistä, joissa piilee syanidimyrkytyksen vaara.

Aprikoosin siemenissä on amygdaliinia, joka muuntuu elimistössä syanidiksi. Jo kahden aprikoosin siemenen syöminen voi ylittää turvallisen syanidisaannin rajan.

Syanidimyrkytyksen oireet ovat pahoinvointi, kuume, päänsärky, unettomuus, janontunne, velttous, hermostuneisuus, nivel- ja lihaskivut sekä verenpaineen lasku.

Syanidin turvalliseksi kertasaannin rajaksi EFSA on määritellyt 20 mikrogrammaa per painokilo, mikä on 25 kertaa pienempi määrä kuin alhaisin raportoitu tappava annos. Aprikoosin siemeniä voi siis kerralla syödä enintään 370 mg, lapsille vastaava annos on 60 mg. Suositus ei koske aprikoosin hedelmälihaa, jota voi turvallisesti syödä.

Aprikoosin siemeniä on myynnissä myös Suomessa. Niitä markkinoidaan mm. syövän hoitoon, vaikka näyttöä tehosta ei ole.

Trendiksi on noussut myös avokadon kivi, jonka käyttöä on opastettu mm. Facebookia kiertäneessä videossa. Voiko sitä todella syödä?

Ei kannata. Kivessä saattaa olla paljon hyödyllisiä antioksidantteja, mutta siinä voi olla muutakin. Olemassa olevat tutkimukset on tehty lähinnä avokadon kivestä tehdyillä uutteilla, mikä ei vastaa kokonaisen kiven syömistä. Californian avokado komissio ei myöskään suosittele avokadon kivien syöntiä, koska sen mukaan avokadon kivi sisältää ihmisille sopimattomia aineita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Uusi suositus: foolihappolisää raskaana oleville

Uusissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa painotetaan entistä vahvemmin ruokakasvatusnäkökulmaa. Niissä on myös muutoksia raskausajan…

Tee jogurtit, rahkat ja juustot kotona uuden kirjan ohjeilla

Uutuuskirja Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot lupaa, että maitotuotteiden valmistaminen kotona on…

Rintamaitoa sairaalasta tai kaverilta – ei netistä

Eräs tutkijaryhmä osti netistä rintamaitoa ja testasi sen. Yli sadan näytteen otoksessa kolme…

Kalalla kolesterolin kimppuun

Syömällä enemmän kalaa, voi lisätä hyvän kolesterolin määrää. Rasvaisen kalan syöminen entistä…