Atooppiselle iholle kosteutuksen lisäksi ekstraa Emilii Dove

Kaupallinen yhteistyö

Atooppisen ekseeman hoidossa tulisi ottaa huomioon jokaisen potilaan yksilölliset tarpeet. Koska taudin oireet voivat olla moninaiset, liian tiukkoja hoitosuosituksia ei voida antaa.

Yleisesti voidaan sanoa, että kaikkien atoopikkojen iho tarvitsee kosteutusta ja siinä voiteet tulevat avuksi. Jos kosteusvoiteet eivät riitä, käytetään kortisonia ja reseptillä saatavia valmisteita. Näin sanotaan atooppisen ekseeman päivitetyssä ohjeistuksessa, jonka takana on asiantuntijaorganisaatio European Dermatology Forum (EDF).

Emollient Plus ja aktiiviaineet

Suosituksessa on ensimmäistä kertaa otettu esille uusi voidekategoria nimeltä emollient plus. Se eroaa perusvoiteisiin nähden siten, että emollient plus -voiteissa on käytetty tiettyjä aktiivisia aineita, kuten kauraa. Vähän ekstraa siis pelkän kosteutuksen sijaan.

Näiden aktiiviaineiden on tutkitusti todettu olevan atooppiselle iholle hyödyllisiä ja ne parantavat atooppisen ihon vaurioita ja vaikuttavat positiivisesti iholla eläviin mikrobeihin.

Ohjeistus ihon päivittäiseen puhdistukseen ja hoitoon on entisen kaltainen: Pese iho perusteellisesti mutta hellävaraisesti ja levitä kosteusvoide heti pesun jälkeen, kun iho on vielä hieman kostea.

Mikä on emollient?

Suomessa sanaa emollient ei juuri näe. Sen tilalla käytetään sanaa kosteusvoide. Mutta kosteusvoiteita on paljon erilaisia.

Emollienttien tehtävä on tasoittaa ja pehmittää ihoa. Niitä käytetään juuri atooppisen ihottuman perushoitona, koska ne helpottavat kutinaa ja estävät ihon rikkoutumista. Monelle riittää ihonhoidossa päivittäinen emollienttien käyttö. Niiden oikealla käytöllä voi myös kortisonivoiteiden tarve vähentyä.

Apteekeissa myytävä Ultraveen-sarja kuuluu juuri uuteen emollient plus -ryhmään. Sarjan tuotteissa on emollienttien lisäksi kolloidista kauraa ja kauran lipidiöljyä. Kolloidisen kauran on todettu vähentävän atooppisen ihon oireilua, ja tulehdusta vähentävän vaikutuksen ansiosta kuivan ihon kutina helpottuu. Kauran lipidiöljy taas tehokosteuttaa ihoa. Ultraveen voiteet sisältävät kauran lisäksi ureaa eli karbamidia, jota esiintyy iholla myös luontaisesti. Karbamidin tehtävä iholla on ylläpitää kosteutta.

Ultraveen sopii erinomaisesti juuri atooppiselle iholle, koska sarjan kaikki tuotteet sisältävät aikaisemmin mainitun kauran ja karbamidin lisäksi myös kauran kasviperäisiä fytokeramideja. Atooppisessa ihossa on usein puute keramideista. Keramidivajetta pahentaa lisäksi kuiva ilma talvella. Keramideja sisältävän kosteusvoiteen on todettu auttavan ainakin lievässä ja keskivaikeassa ekseemassa. Keramidit kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa, mutta osana ihon suojamekanismia, ne auttavat myös ihon parantumisessa.

Enää ei siis tarvitse tyytyä pelkkään emollienttiin, kun saatavilla on parempia ja tehokkaampia tuotteita. Emollient hoitaa oireita, mutta keramideilla voidaan lisäksi korjata ihon suojamekanismia.

Ihottuma vaikuttaa elämänlaatuun

Ihosairauksia pidetään helposti vain kosmeettisena haittana, mutta todellisuudessa ne ovat pitkäaikaisia, elämänlaatuun ja moniin valintoihin vaikuttavia sairauksia. Suomalaisista 25–30 prosentilla on jossakin elämänsä vaiheessa atooppisen ihottuman oireita.

Atooppinen ihottuma vaikuttaa itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin ja uravalintoihin. Ihon kutina, hilseily ja rikkoutuminen vaikeuttavat nukkumista, mikä heijastuu mm. työssä jaksamiseen. Atooppisen ihottuman vaikutukset ulottuvat myös seksuaalisuuteen ja perheen perustamiseen.

Tiedot perustuvat atoopikkokyselyyn, johon vastasi lähes tuhat atooppista ihottumaa sairastavaa suomalaista. Kyselyn toteuttivat yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, YouGov sekä Sanofi.

Lue lisää kaurasta ihonhoidossa: Kaura on myös ihon kaveri – Ultraveen uusi ihonhoitosarja

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Medifon Oy:n kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

8 vinkkiä siitepölyallergiaan

Siitepölyallergian hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, mielellään jo ennen ensimmäisiä oireita. Oireita on…

Näin suojaat vatsaa antibioottikuurin aikana

Antibiootit tuhoavat ihmisen suolistosta hyvää bakteerikantaa. Vaikutuksen voi nähdä pitkänkin ajan kuluttua.…

Iän karttuessa verensokerin vaihtelun riski kasvaa – Tarkkaile näitä oireita

Normaaliin vanhenemiseen liittyy monia sokeriaineenvaihdunnan muutoksia, jotka lisäävät diabeteksen kehittymistä. Merkittävin muutos…

Näin saat parhaan hyödyn probiooteista

Kaupallinen yhteistyö Olen usein (tässäkin blogissa) suositellut probioottien käyttöä. Näyttöä on probioottien…