Autismi linkattu sinkin puutteeseen Emilii Dove

autismi

Tutkijat ovat löytäneet mekanistisen linkin autismiriskiin liittyvien geenien, sinkin ja epänormaalien, autismiin liittyvien hermostoyhteyksien välillä. Tutkimus julkaistiin Frontiers in Molecular Neuroscience -tiedelehdessä. Sen perusteella ei tosin vielä voida sanoa, aiheuttaako sinkin puute autismia.

Autsimi on aikaisemmin yhdistetty tiettyihin geeneihin, jotka muokkaavat hermoston synapseja lapsen aikaisessa kehitysvaiheessa. Nyt julkaistu tutkimus linkittää hermoston sinkkitasot autismin kehittymiseen.

Vielä on liian aikaista suositella sinkkilisää odottaville ja imettäville naisille sekä pikkulapsille, vaikka tutkimuksen tulokset viittaavat siihen suuntaan. Tarvittaisiin uusi, kontrolloitu tutkimus, jonka tavoitteena olisi verrata sinkkilisän vaikutusta autismiriskiin, jotta yleisiä suosituksia voitaisiin antaa.

Jotain vinkkiä voin kuitenkin tähän suuntaan heittää. Olen aiemminkin suositellut odottaville naisille monivitamiinia, ja se suositus pätee edelleen. Lue aiheesta lisää tästä linkistä.

Monivitamiinivalmisteissa on yleensä sinkki mukana, mutta se kannattaa vielä tarkistaa purkin kyljestä. Näiden tuotteiden hyvä puoli on myös siinä, että niissä ei ole vitamiineja ja hivenaineita liian suurina annoksina. Esimerkiksi liiallinen sinkin saanti vähentää raudan imeytymistä. Flunssan ensihoitoon käytettäviä sinkkituotteita ei siis saisi käyttää jatkuvasti eikä varsinkaan sinkin puutteen ehkäisyyn.

Monivitamiinin käyttö ei kuitenkaan korvaa terveellistä, monipuolista ravintoa, jossa on paljon kasviksia ja tarpeeksi proteiinia. Monivitamiini on siis ikään kuin vakuutus, joka otetaan kaiken varalta.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Statiineista haittoja? Ei hätää, uuden sukupolven kolesterolilääkkeet tulevat

Kolesterolia alentavat statiinit ovat jatkuva uutisaihe. Osa puolustaa, osa pitää niitä täysin…

Hauraus ei kuulu ikääntymiseen – proteiinista apua

Hyvässäkin ravitsemustilassa olevilla ikääntyneillä proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saanti voi olla heikkoa.…

Pillimuki lapselle – nokkamukista äännevikoja

Nokkamuki ei edistä vauvan syömistaitoja, se itse asiassa haittaa niitä. Näin sanoo…

Otatko lääkkeesi lääkärin määräyksen mukaisesti?

Vain puolet potilaista ottaa lääkkeensä lääkärin määräyksen mukaisesti. Monet lopettavat lääkityksen omin…