Autismi linkattu sinkin puutteeseen Emilii Dove

autismi

Tutkijat ovat löytäneet mekanistisen linkin autismiriskiin liittyvien geenien, sinkin ja epänormaalien, autismiin liittyvien hermostoyhteyksien välillä. Tutkimus julkaistiin Frontiers in Molecular Neuroscience -tiedelehdessä. Sen perusteella ei tosin vielä voida sanoa, aiheuttaako sinkin puute autismia.

Autsimi on aikaisemmin yhdistetty tiettyihin geeneihin, jotka muokkaavat hermoston synapseja lapsen aikaisessa kehitysvaiheessa. Nyt julkaistu tutkimus linkittää hermoston sinkkitasot autismin kehittymiseen.

Vielä on liian aikaista suositella sinkkilisää odottaville ja imettäville naisille sekä pikkulapsille, vaikka tutkimuksen tulokset viittaavat siihen suuntaan. Tarvittaisiin uusi, kontrolloitu tutkimus, jonka tavoitteena olisi verrata sinkkilisän vaikutusta autismiriskiin, jotta yleisiä suosituksia voitaisiin antaa.

Jotain vinkkiä voin kuitenkin tähän suuntaan heittää. Olen aiemminkin suositellut odottaville naisille monivitamiinia, ja se suositus pätee edelleen. Lue aiheesta lisää tästä linkistä.

Monivitamiinivalmisteissa on yleensä sinkki mukana, mutta se kannattaa vielä tarkistaa purkin kyljestä. Näiden tuotteiden hyvä puoli on myös siinä, että niissä ei ole vitamiineja ja hivenaineita liian suurina annoksina. Esimerkiksi liiallinen sinkin saanti vähentää raudan imeytymistä. Flunssan ensihoitoon käytettäviä sinkkituotteita ei siis saisi käyttää jatkuvasti eikä varsinkaan sinkin puutteen ehkäisyyn.

Monivitamiinin käyttö ei kuitenkaan korvaa terveellistä, monipuolista ravintoa, jossa on paljon kasviksia ja tarpeeksi proteiinia. Monivitamiini on siis ikään kuin vakuutus, joka otetaan kaiken varalta.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

HOT avuksi painonhallintaan

Laihduttajalla liika kontrollointi saattaa pikemminkin estää kuin edistää painonhallinnan onnistumista. Syömisen, juomisen…
vegaani

Kasvissyöjän ja vegaanin oltava tarkkana lihankorvikkeiden kanssa

Kasvissyöjien ja vegaanien määrä on mukavassa kasvussa. Olen itsekin lisännyt kasvisruokien määrää…

Metsästä mielenrauhaa

Tänään poimimme pojan kanssa litran karhunvatukoita ja menimme marjakipan kanssa pellonreunaan katsomaan…

HELEIN kauneusravintolisät

Kaupallinen yhteistyö Ihonhoito nähdään liian usein vain voiteiden käyttönä, mikä vaikuttaa pelkästään…