Dementiaan sairastumisen riski tunnistettavissa Emilii Dove

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-elderly-lady-preparing-breakfast-cereal-happy-pouring-milk-looking-camera-image40569636

Tutkijoiden kehittämä uusi työkalu auttaa tunnistamaan oireettomien ikääntyvien joukosta ne, joilla on kohonnut riski sairastua myöhemmin dementiaan. Työkalu esittää yksilöllisen riskiprofiilin helposti tulkittavana kuvana. Uusi menetelmä esiteltiin Journal of Alzheimer’s Disease -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Elämäntapamuutoksilla, kuten ruokavaliolla, on mahdollista ehkäistä tiedollisten toimintojen heikentymistä ja dementiaa. Haasteena on tunnistaa ajoissa ne henkilöt, joilla on suurin riski sairastua, ja valita heille sopivimmat ehkäisytoimet.

Viime vuosina tutkimus- ja potilasaineistoja on alettu koota laajoihin kansainvälisiin tietokantoihin. Tutkijoiden ulottuvilla on valtavia tietomääriä, joiden analysoimiseen tarvitaan uusia ratkaisuja. Yhden mahdollisuuden tarjoaa koneoppiminen, jossa tietokonemalleja opetetaan laajoilla aineistoilla, niin että ne pystyvät arvioimaan sairastumisriskiä yhä tarkemmin. Dementian ennakointiin ja ehkäisyyn koneoppimisen keinoja on alettu soveltaa vasta hiljattain.

Nyt julkaistussa suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa lääkäreistä ja tekniikan alan asiantuntijoista koostuva tutkijatiimi kehitti koneoppimiseen perustuvan työkalun, jolla voidaan arvioida yksittäisten potilaiden dementiariskiä ja sitä, mihin riskitekijöihin juuri heillä tulisi puuttua.

Dementiariski selville 10 vuotta ennen sairastumista

Tutkijoiden kehittämä työkalu, dementiariski-indeksi, pystyi ennakoimaan dementian parhaimmillaan kymmenen vuotta ennen sairastumista. Tärkeimmät dementiaa ennustavat tekijät olivat kognitiiviset kyvyt, verisuoniterveys, ikä, itse raportoidut muistamisvaikeudet ja apolipoproteiini E (APOE) -genotyyppi.

Tutkijoiden mukaan riski-indeksiä käyttämällä voidaan tunnistaa iäkkäiden henkilöiden joukosta ne, joilla dementiaan sairastumisen riski on suurin ja joille ehkäisytoimista voi olla eniten hyötyä. Työkalua ei kuitenkaan ole tarkoitettu diagnoosin välineeksi, vaan tueksi päätettäessä esimerkiksi kenelle ja mihin riskitekijöihin dementian ehkäisytoimet tulisi erityisesti suunnata.

Jokainen voi itse vaikuttaa valinnoillaan

Lääkäreiden käytössä tätä työkalua ei vielä ole, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yksilöllisiä toimenpiteitä ei voisi tehdä. Jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa omaan terveyteensä. Erityisesti kannattaa panostaa ruokavalioon ja verisuoniterveyteen. Pidä huolta B12- ja D-vitamiinien saannista, vaihda kovia rasvoja pehmeisiin, huolehdi suun terveydestä ja tasaa verensokeria. Verenpaine kannattaa tarkistuttaa. Korkeaa verenpainetta voi alentaa ruokavaliolla, liikunnalla ja tarvittaessa lääkkeillä.

Näihin elämäntapamuutoksiin ei lääkäriä tarvita, vain motivaatiota. Uusi työkalu saattaakin tuoda apua juuri motivoinnin muodossa, kun oman riskinsä näkee kuvitettuna. Mutta kannattaako siihen asti odottaa?      

Tutkimuksen toteuttivat Itä-Suomen yliopisto, VTT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Karoliininen instituutti.

Lähde:

Pekkala, Timo, Hall, Anette, Lötjönen, Jyrki, Mattila, Jussi, Soininen, Hilkka, Ngandu, Tiia, Laatikainen, Tiina, Kivipelto, Miia & Solomon, Alina. Development of a Late-Life Dementia Prediction Index with Supervised Machine Learning in the Population-Based CAIDE Study. JAD 55(3), DOI: 10.3233/JAD-160560

http://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad160560

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Hauraus ei kuulu ikääntymiseen – proteiinista apua

Hyvässäkin ravitsemustilassa olevilla ikääntyneillä proteiinin ja muiden suojaravintoaineiden saanti voi olla heikkoa.…

Melatoniinia iäkkäille, ei lapsille

Markku Partinen Terveystoimittajien luennolla. Melatoniini saatavana ravintolisänä. Ei kannata antaa lapsien unettomuuteen,…

Persoonallisuuden muutos keski-iän jälkeen: mielialahäiriö vai dementiaa?

Monimuotoiset psykiatriset oireet ovat tavallisia otsalohkodementiaa sairastavilla potilailla. Tämä etenevä muistisairaus usein…

Uutta tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä

Muutokset suolistomikrobiston koostumuksessa tai toiminnassa on yhdistetty useisiin tauteihin. Esimerkiksi ärtyneen suolen…