E-pillereiden veritulpan riski hallintaan Emilii Dove
Keskustele lääkärin kanssa veritulpan riskistä - älä pohdi sitä yksin. Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää
Keskustele lääkärin kanssa veritulpan riskistä – älä pohdi sitä yksin.
Kuva Lääkäriliitto, Heidi Mäenpää

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden veritulpan eli laskimotukoksen riski on puhuttanut ja hämmentänyt. Euroopan lääkevirasto EMAn selvityksen mukaan hormonaalisen raskaudenehkäisyn hyödyt ovat riskejä suuremmat, mutta siitä huolimatta e-pillereiden käyttö on vähentynyt puolessa vuodessa jopa viidenneksellä.

E-pillereihin ja muihin yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin liittyvä veritulpan riski on pieni. Lisäksi laskimotukos ilman riskitekijöitä on harvinainen. Sen takia yhdistelmäehkäisyä yhtenä vaihtoehtona ei kannata sulkea pois.

Millainen riski siis on kyseessä?

Helsingin Sanomien jutussa Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter sanoo, että riski kuolla esimerkiksi jalkapalloharrastuksen vuoksi on selvästi suurempi.

Lisää esimerkkejä. Veritulpan riski raskauden aikana on kaksinkertainen ja synnytyksen jälkeisinä viikkoina kymmenkertainen verrattuna yhdistelmäehkäisyn käyttöön.

Kaikille e-pilleri ei silti sovi. Lääkärin tehtävä on säännöllisesti tarkistaa yhdistelmäehkäisyä käyttävän potilaan veritulpan riski. Riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, lihavuus, ikä, migreeni ja laskimoveritulppien esiintyminen suvussa.

Entä mistä lisää mielenrauhaa?

Omaa riskiään voi kartoittaa lisäksi geenitestillä. Veren hyytymistekijöissä voi esiintyä perinnöllisiä muutoksia, joiden vuoksi tukosten vaara kasvaa. Geenitesti testaa kaksi yleisintä laskimotukostaipumukseen liittyvää geenimuotoa, jotka ovat hyytymistekijä V:n ja protrombiinigeenin muunnokset.

Hyytymistekijä V- geenin mutaatio nostaa laskimotukoksen riskin noin kolminkertaiseksi normaaliväestöön verrattuna. Yksistään tämä ei ole suuri riskin nousu, mutta yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa se voi olla merkittävä.

Yhdistelmäehkäisypillereiden käyttäjillä geenimuunnos lisää tukosriskin 30-kertaiseksi. Tukosriskin vaara näilläkään luvuilla ei ole vielä järisyttävän suuri, mutta yhdistelmäehkäisyä ei kuitenkaan suositella, jos henkilöllä on hyytymistekijä 5:n muutos. Tällöin sopivia ehkäisymuotoja ovat mm. minipillerit ja kierukka.

Tieto perinnöllisestä tukosalttiudesta mahdollistaa suojautumisen myös muissa riskitilanteissa, kuten pitkää lentoa, isoa leikkausta tai raskautta varten. Geenitestin voi tehdä kotona ja lähettää näytteen laboratorioon analysoitavaksi. Tuloksen saa noin kahdessa viikossa.

Varsinkaan ns. positiivisen testin tulosta ei kannata jäädä yksin pohtimaan vaan siitä tulisi keskustella lääkärin kanssa, sillä testi ei yksin kerro riittävästi tukosvaarasta.

Veritulpan riski on aina suurimmillaan yhdistelmäehkäisyn aloitusvaiheessa. Siksi ehkäisystä ei ole tarvetta pitää pidempiä taukoja. Itse asiassa pidempiä taukoja kannattaa välttää, koska tauon jälkeen veritulpan riski on taas korkeampi kuin jatkuvassa käytössä. Tämä ei siis koske neljän viikon sykliin kuuluvaa viikon taukoa, vaan pidempiä, kuukausien mittaisia taukoja.

Yhdistelmäehkäisyä käyttävien on tärkeää tunnistaa veritulpan oireet. Niitä ovat esimerkiksi kipu tai turvotus alaraajassa, äkillinen selittämätön hengenahdistus, hengityksen tihentyminen tai yskä, rintakipu sekä kasvojen, ylä- tai alaraajan heikkous tai tunnottomuus. Jos kehittyy yksikin näistä oireista, tulee hakeutua välittömästi lääkäriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vaihdevuosien jälkeinen lihaskuntoharjoittelu vahvistaa luita

Naisten kannattaa vaihdevuosien jälkeen kiinnittää erityistä huomiota luuston hyvinvointiin. Luiden vahvistamista ja…

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin

Jos kuukautisten aikana ei selviä kivuista tavallisella särkylääkkeellä, pitäisi hälytyskellojen soida. Kivun…

Vinkkejä flunssan hoitoon

Lepo on yksi flunssan paras lääke. Särky- ja kuumelääkkeet auttavat, mutta muitakin…

Iän karttuessa verensokerin vaihtelun riski kasvaa – Tarkkaile näitä oireita

Normaaliin vanhenemiseen liittyy monia sokeriaineenvaihdunnan muutoksia, jotka lisäävät diabeteksen kehittymistä. Merkittävin muutos…