E-pillerit pitäisi saada ilmaiseksi Emilii Dove

Isossa-Britanniassa saa raskauden ehkäisyyn tarkoitetut e-pillerit, kierukat ja muut reseptillä olevat ehkäisyvalmisteet ilmaiseksi ikään katsomatta. Samankaltainen järjestelmä pitäisi saada Suomeenkin.

Kuva iStock
Ilmainen raskaudenehkäisy vähentäisi ei-toivottuja raskauksia. Kuva iStock

On osoitettu, että ilmainen ehkäisy laskee merkitsevästi raskaudenkeskeytysten ja teiniraskauksien määrää.

Norjassa tehdyssä kokeilussa alle 25-vuotiaille annettiin ilmainen raskaudenehkäisy, minkä seurauksena aborttien määrä puolittui. Ruotsissa ja monissa muissa EU-maissa valtio osallistuu ainakin osittain ehkäisyn kustannuksiin, koska siten vältetään ei-toivottuihin raskauksiin liittyvät suuremmat kustannukset.

Tuoreesta yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta selviää myös, että ilmainen ehkäisy ei lisää riskikäyttäytymistä eikä sukupuolitautien määrää. Mielestäni ilmaiset ehkäisymenetelmät lisäisivät sen sijaan tasa-arvoa.

Esimerkiksi e-pillerit saa noin 10 eurolla kuukaudessa. Ei suuri summa, mutta rahaa se on sekin. Ehkäisystä kun ei saa Kela-korvaustakaan, koska kyseessä ei ole sairauden hoito.

Jos rahaa ei satu olemaan juuri sillä hetkellä, kun pitäisi apteekista hakea pillerit, saattaa ehkäisyyn tulla tarpeeton tauko. Tauko taas lisää riskiä ei-toivotulle raskaudelle ja laskimotukokselle.

Nuorilla voitaisiin muutenkin suosia enemmän pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä, kuten hormonikierukkaa ja implantaattia. Ne ovat käyttäjälleen helppo menetelmä ja tulevat ajan myötä edullisemmiksi kuin päivittäin otettavat e-pillerit.

Ilmaiset ehkäisymenetelmät ovat nimensä mukaisesti ehkäisevää terveydenhuoltoa. Juuri sitä, johon meidän pitäisi pyrkiä: ennaltaehkäisyyn.

STM:n Terveyden edistämisen laatusuositus kyllä ehdotti, että ensimmäinen ehkäisy (ehkäisytabletit, kierukka, ehkäisyrengas, kondomeja) annettaisiin ilmaiseksi. Idea on hyvä, ja näin usein toimitaankin. Mutta paketti kortsuja tai parin kuukauden annos e-pillereitä ei ole millään muotoa riittävä toimenpide.

Jos raskaudenehkäisyä ei voida antaa kaikille ilmaiseksi, annettaisiin edes alaikäisille ja opiskelijoille. Sen ei pitäisi olla liikaa pyydetty.

 1. Tärkeä asia. Kondomi ja naisten kondomi (esim. Pasante Female Condom) ovat erityisen hyviä ideoita, koska vähentävät (eivät 100% estä, mm. koska eivät peitä kaikkia ihoalueita) sukupuolitauteja.

  Maisten kondomeista suosituin merkki, Pasante on lateksiton eli ei allergisoi ainakaan lateksin kautta.
  Suomessa ovat kalliita ja vaikea löytää, Suomeen ehkä halvin paikka tilata on Amazon UK.

  Suomessa muutenkin typerää säästämistä. Esim. kansalliseen rokotusohjelmaan ei kuulu 9-vaikutteinen Gardasil 9 joka estäisi valtaosan kondyloomatartunnoista, vaan ilmaiseksi annetaan vain 2-tehoinen Cervarix, joka on hyvä ehkäisemään syöpiä, mutta ei ehkäise lainkaan Suomen yleisintä sukupuolitautia kondyloomaa.

  Toisaalta vielä yleisempänä sukupuolitautina voisi pitää herpestä ja huuliherpestä, niitä vain ei tilastoida sukupuolitaudeiksi Suomessa, ainakaan huuliherpestä. Kun niitä on muka “lähes kaikilla”. On monia eläkeläisiä, joilla ei ole, joten kaikilla ei todellakaan ole huuliherpesvirusta elimistössä!

  Suomessa ei myöskään ilmaiseksi testata herpestä eli HSV-1 ja HSV-2, edes maksullista testausta ei juuri markkinoida.

 2. Implantaatti ihon alle kuulostaa hyvältä ajatukselta raskauden ehkäisyyn. Laskee raskauden riskiä useaksi vuodeksi.

  NexPlanon lienee tällä hetkellä ainoa Suomessa myytävä merkki.

  Wikipediasta löytyy artikkeli nimellä
  Etonogestrel birth control implant
  “Etonogestrel birth control implant, sold under the brand names NexPlanon among others, is a device made up of a single rod containing etonogestrel which is used for birth control. It is one of the most effective forms of birth control with a one-year failure rate around 0.05%. The device is placed under the skin and lasts at least 3 years. Following removal fertility quickly returns”.

  Enkunkielinen Wikipedia antaa ymmärtää, että jos ulkomailta saakin muun merkkisiä, ne ovat kuluttajan näkökulmasta oleellisesti samoja, kuin NexPlanon, paitsi lienee hyvä varmistaa, että näkyvät röntgenkuvassa (x-ray) ja tietokonetomografiassa (siinäkin käytetään röntgensäteilyä).

  “NexPlanon can be located using traditional X-ray or CT-scan because of the inclusion of barium sulphate. There have been rare reports of NexPlanon implants having reached the lung via the pulmonary artery. Correct subdermal insertion reduces the risk of these events”.

  NexPlanon and Implanon NXT are essentially identical to Implanon except Nexplanon and Implanon NXT have 15 mg of barium sulphate added to the core, so it is detectable by x-ray. Nexplanon / Implanon NXT also has a pre-loaded applicator for easier insertion”.

  —-
  Ehkäisyrengas voi ärsyttää paikallisesti emättimessä,

  Kierukka voi ärsyttää paikallisesti kohdussa,

  Laastarista en ole selvittänyt yhteensopivuutta ihmiselle joka saunoo, ui, suihkuttelee tai kylpyammeilee paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Ei tekosyitä liikkumattomuudelle

Liikunnalla ei ollut järin hyvä viikko. Yhden tutkimuksen mukaan siitä ei ole…

Kesä tulee – karvat pois

Bikinirajan karvojen poisto aiheuttaa tulehdusriskin. Sekä vahaus että höyläys aiheuttavat vaurioita iholle, jolloin…

Yli puolet haluaa tietää suomalaisen lääkevaihtoehdon

Apteekit on velvoitettu kertomaan, jos määrätylle lääkevalmisteelle löytyy edullisempi vaihtoehto. Suomalaisista 57…

Varo näitä verkkoapteekkeja

Olen aiemmin kirjoittanut, miten ostaa lääkkeitä turvallisesti verkkoapteekeista Suomen ulkopuolelta (tässä linkki…