E-savukkeissa käytettyjen nikotiininesteiden aiheuttamat myrkytykset lisääntyneet Emilii Dove

Myrkytystietokeskuksen mukaan elektronisissa savukkeissa käytetyt nikotiininesteet aiheuttavat enenevässä määrin myrkytyksiä. Nikotiininesteitä koskeneiden myrkytyspuheluiden määrä on parissa vuodessa moninkertaistunut. Vuonna 2010 puheluita tuli vain yksi, vuonna 2011 kahdeksan ja vuonna 2012 jo yhteensä 33 puhelua. Vuonna 2013 puheluita oli tullut jo lokakuun loppuun mennessä 33.

kuva iStock
Turvakorkki nikotiininestepullossa vähentäisi pikkulasten myrkytyksiä.

Kaikista tupakkatuotteista tulleista puheluista e-savukkeita koskevia on alle 10 prosenttia, mutta e-savukkeiden käytön yleistyessä myös myrkytykset lisääntyvät.

Huolestuttavaa on, että yli neljäsosa myrkytyksistä koski alle 6-vuotiaita lapsia. Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri, professori Kalle Hoppu muistuttaa, että sähkötupakat ja niissä käytetyt nesteet on syytä huolella pitää poissa lasten ulottuvilta.

– Lasten myrkytysten kannalta potentiaalisia ongelmia ovat korkean nikotiinipitoisuuden omaavat nesteet, joiden osalta varsin pieni määrä voi olla pikkulapselle vaarallinen, Hoppu huomauttaa.

Nikotiininesteet pakataan yleensä pieniin 10–30 millilitran pulloihin ja nikotiinipitoisuus niissä vaihtelee välillä 0–40 mg/ml. Nesteitä myös maustetaan aina purukumista tupakan makuun. Hoppu pitää nesteiden maustamista riskinä.

– Lapsille tutut ja houkuttelevat maut pitäisi kieltää. Toisaalta neste on aina jonkinlaisessa suljetussa pakkauksessa, eikä loju pitkin poikin kuten savukkeet, joten pienimpien lasten on vaikeampi päästä käsiksi nesteeseen. Tätä voisi vielä tehostaa turvakorkilla tai vastaavalla suojalla, Hoppu ehdottaa.

Yleisimmät nikotiininesteen aiheuttamat haitat myrkytyksissä olivat ärsytys, pahoinvointi ja oksentelu.

Farmaseutti Suvi Pajarre-Sorsa on selvittänyt nikotiininesteiden aiheuttamia myrkytyksiä Suomessa ja esittää tulokset Euroopan kliinisen toksikologian kongressissa Brysselissä toukokuussa. Siellä kuullaan myös muiden maiden tuloksia.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa myrkytyspuheluiden määrä on myös lyhyessä ajassa kasvanut. Vuonna 2012 tuli 29 puhelua, mutta vuonna 2013 jo 139. Siellä yli kolmasosa myrkytyksistä koskee alle neljävuotiaita lapsia.

 1. Kiitokset siitä, että kirjoitit sangen kiihkottoman artikkelin aiheesta. Tästä aiheesta ovat iltapäivälehdet repineet kohu-uutisia jo helmikuusta, alkaen Ruotsista.

  Uutisoidessa myrkytyskeskuksen saamien puheluiden määrästä, koskien sähkösavukkeissa käytettävistä nesteistä, voisi sanoa nousseen äärettömästi, sillä ensimmäinen puhelu nostaa prosenttiosuuden äärettömään. Jotta välttyisit kohu-uutisoinnilta, niin artikkelissa pitäisi mainita myrkytyskeskuksen vuosittain saamat puhelumäärät, jotka ovat noin 44 000 ja suhteuttaa kohonnut myrkytysriski siihen. Myöskin kannattaisi mainita, että tupakkatuoteiden aiheuttaman vastaavat tapaukset lasketaan sadoissa, noin 700 vuonna 2013.

  Kun kyse on pikkulapsista, niin syypää tapahtuneeseen myrkytystapaukseen on lapsen vanhemmilla, sillä he ovat jättäneet myrkytyksen aiheuttaneen pullon lapsen saataville, eikä etsiä sitä tuotteessa. Mistään muusta myrkytystapauksia johtaneesta tuotteesta, esimerkiksi valkaisuaine, ei ole uutisoitu näin näyttävästi.

  Muutkin kotitalouksissa käytettävät myrkylliset siivouskemikalit luottavat lapsiturvalliseen pakkaukseen ja maalaisjärkeen, samoin, kuin Europpalaisen nikotiinillisten höyrytinnesteiden valmistajat. Kuvituskuvassasi olevat nestepullot omaavat muuten lapsiturvallisen korkin.

  Se, että lapsia kiehtovalla nestemaulla, esimerkiksi nallekarkki, olisi heitä kiehtova vetovoima, perustuu ainoastaa anekdoottimaisiin todisteisiin. Itseasiassa nikotiinia sisältävät nesteet haisevat mielikuvia pahemmilta kuin ne höyryteltäessä maistuvat. Et ole tainnut koskaan edes haistaa karkkimakuisina myytäviä nikotiinipitisia nesteitä?

  Suositelen myös tutustumaan Dr. Farsalinoksen kyselytutkimuseen, joka on vertaisluettuna julkaistu täällä http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/research/2014/161-survey-ecig siihen, miten sähkötupakoitsijat ovat siirtyneet tupakoinnista niiden käyttöön.

  Kun näyttää siltä, että sinulla ei ole henkilökohtaista kokemusta sähkösavukkeista, niin voi järjestää sinulle lääke-esittletyyppisen tilaisuuden niistä.

  1. Kyseessä on puhtaasti uutisjuttu, jossa ei ole mukana omia mielipiteitäni. Kommentit ovat professorin ja myrkytysten suhde tupakan aiheuttamiin myrkytyksiin mainitaan.
   Olen raskaana, joten tällä erää kieltäydyn esittelystä. 😉 Kiitos tarjouksesta!

   1. Onnittelut raskaudesta 🙂

    Kannataa kuitenkin uutisoinnissakin ajatella kokonaisuutta eikä tuoda julki yksipuolisia mielipiteitä, tässä tapauksessa siteeraamasi professorin.

    USA:n FDA julkaisi muuten oman näkemyksensä sähkösavukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden sääntelystä ja CASAA:n kommentit löytyvät täältä: http://blog.casaa.org/2014/04/casaa-assessment-of-fda-deeming.html Tuon linkin takaa löytyy myös FDA:n 241 sivuinen lausunto siitä, miten he niitä aikovat säädellä.

    PS. Eihän lääke-esittelyissä tietääkseni nautita esiteltyjä lääkkeitä 🙂

    1. Kiitos!
     Tarjouksesta kieltäytymiseen on toki toinenkin syy: Tervetuloa tänne Englantiin pitämään esittelyä, täällähän kyseessä ei ole lääke.

     1. Englannissa on lähes jokaisessa kaupungissa höyryttimiä myyviä kivijalkaliikkeitä, joten suosittelen käväisemään sellaisessa tutustumassa aiheeseen. Siellähän MHRA haluaa luokitella höyryttimet lääkkeisksi suojellakseen lääketeollisuuden intressejä, jotka eivät rajoitu pelkästään NRT-tuotteisiin.

      Höyryttimien lääkeluokittelu on muuten EU:n jäsenvaltioissa kaatunut joka kerta kun sitä on käsitelty ja tuleva TPD ei myöskään niitä lääkkeiksi luokittele.

      Lääke-esittelyviittauksella tarkoitin vastaavaa demotilaisuutta, joita lääkeyhtiöiden edustajat pitävät lääkäreille ja farmaseuteille.

 2. Hienoa, että asiasta kirjoitellaan, mutta niinkuin Rotax edellä mainitsi, asiasta kannattaa ottaa selvää ja perehtyä, ennenkuin julkaisee. Tosin oletin lukevani blogia, joka tähänastisen käsitykseni mukaan tarkoittaa jonkin ihmisen ajatuksia, kokemuksia ja mielipiteitä. Ei suoraa kopiota keltaisesta lehdistöstä. Toisekseen tietoa lainauksesta en löytänyt mainittavan mistään.

  1. En ole lainannut juttua mistään, vaan olin itse yhteydessä Myrkytystietokeskukseen, josta tiedot sain professori Kalle Hopulta.

 3. Puheluiden määrä kertoo _kysymysten_ määrästä. Ei myrkytystapausten määrästä. Ei edes myrkytys_epäilyjen_ määrästä.

  Nikotiini ei edes ole läheskään niin myrkyllistä, kun vanhoihin arvailuihin perustuneet LD50-arviot ovat olleet. Tupakassakin ne varsinaiset myrkyt muodostuvat kasvin lehden _palokaasuista_, eivät itse nikotiinista. Ja sähkö’tupakassahan’ ei mikään pala, mistä syystä sitä onkin parempi kutsua sähköhöyrystimeksi.

  Nikotiini itseasiassa suojaa parkinsonintaudilta ja alzheimerilta, mistä tuli juuri hetki sitten uutta tutkimusnäyttöä. Näin siis sekä hyödyt että haitat ovat varsin samalla tasolla kuin kofeiinissa (kunhan sitä nikotiinia ei nautita polttamalla tupakkaa), ja keski-ikäisestä ylös päin molemmat ovat jopa terveyttä edistäviä tuotteita – ehkä jo nuorempanakin kun uusimpien tutkimustietojen mukaan aivojen degeneroituminen alkaa jo 24-vuotiaana.

  Ainoa tunnettu tapaus, joka on kuollut nikotiininesteisiin, oli USA:ssa itseensä vahvaa nikotiinia itsemurhatarkoituksessa piikittänyt henkilö. Huonon olon nikotiininesteiden juominen toki voi tuottaa, ainakin jos yhtään enemmän juo.

  Kuten nikotiinipurukumikin, samaa tavaraahan ne ovat, paitsi että nikotiinipurkkapakkauksissa ei ole lapsikorkkeja, ja paljon todennäköisemin lapsi niitä houkuttelevilla makuaineilla maustettuja ihan hyvän makuisia purukumeja suuhunsa pistää, kun pahanmakuista nikotiininestettä pikkuputelista, jossa on siis se lapsikorkkikin.

  Miksevät ‘huolestuneet kansalaiset ja toimittajat’ lobbaa turvakorkkeja nikotiinipurkkapaketteihin, ja niitä houkuttelevia hedelmä-, lakritsi- ja minttumakuja näistä purkista kiellettäviksi?

  1. Tässä tapauksessa puheluiden määrä koskee nimenomaan myrkytysten määrää. Suvi Pajarre-Sorsan selvityksessä on jätetty pois pelkät kyselyt ja tiedustelut.

   Mielestäni pointti ei ole siinä, sattuuko kuolemantapauksia. Lasten kohdalla jokainen myrkytys on liikaa, vaikka oireet eivät olisi vakaviakaan.

   Kyllä muihinkin hyvän makuisiin lääkkeisiin on puututtu. Aiheesta oli juuri hiljattain juttua.
   “Myrkytystietokeskus kieltäisi kokonaan aikuisille tarkoitetut hyvänmakuiset lääkkeet.”
   http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/myrkytystietokeskus–hyvanmakuiset-laakkeet-tulisi-kieltaa/3144258

   1. Niin, myrkyllisyyshän on kaikilla aineilla sidoksissa vain ja ainoastaan nautittuun määrään. Huono olo toki määritellään sekin myrkytysoireeksi, vaikkei siitä mitään muuta haittaa tulisikaan kuin se huono olo. No, voihan se olla epämukavaa. Onko se todellisuudessa vaarallista, nähdään sitten tilastoista kuten kuolemantapaukset. Toki, jos myrkky on keräytyvää, kuten kalojen elohopea, karsinogeenista tai mutageenista kuten tupakansavun polonium, pieniäkin altistumisia kannattaa välttää. Meille tosin syötettiin koulussa kalaa, jopa silakkaa…

    Varmaan raportoit sitten tarkemmin tuosta tutkimuksesta, mitkä olivat voimakkaimmat seuraukset ‘myrkytyksistä’ esim. Suomessa, ja montako tapauksia oli – siis näitä voimakkampia. Jos kaikki ei-toivotut altistumiset joista soitettiin, raportoitiin myrkytyksiksi, niin silloinhan mukana on niitäkin, joissa on soitettu ja kysytty, mitä teen kun esim. höyrykettä täyttäessä nestettä kaatui käsille.

    Jos lapsi on käpälöinyt höyryttimiä ja huolestunut äiti aloittaa hirveän hässäkän: “Onko sulla nyt huono olo, pyörryttääkö?” – niin eiköhän moni lapsi reagoi siihen vaikkapa kertomalla, että joo on huono olo. (Toki jos nestettä on nielty, niin huono olo varmaankin sitten on)

    Maistoin juuri purukumin makua (höyrytellessä) jäljittelevää nikotiininestettä, ja pahaltahan se maistui. Kirpeän karvasta, eikä edes makeaa. Ei tullut huono olo. Nikotiinipurkkaa syön kyllä ihan mielelläni maun puolesta, mutta se aiheuttaa pahoja ilmavaivoja. Strepsilsistäkin tykkäsin lapsena.

    Täsmennän siis vielä: höyrytellessä hyvänmakuiset nikotiininesteet tuskin maistuvat nieltäessä kenenkään mielestä hyvänmakuiselle.

    http://nypost.com/2014/04/24/the-deadly-war-on-e-cigarettes/
    Tuossa American Council on Science and Healthin lääketieteellinen johtaja, tohtori Gilbert Ross kertoo mielipiteitään sähköhöyryttimistä ja lainsäätäjien puuhasteluista asiassa. Blogia seuraavien toimittajienkin kannattaa tuo lukaista. Lienee ihan hyvämaineinen lehti.

 4. Antismoking-porukoita alkaa ottaa pattiin, kun ei löydy konkreettista näyttöä sähkötupakan vaarallisuudesta. Kaikki marginaalinen, joutava roskakin syötetään medialle, joka kiltisti yhtyy kuoroon. Emilii hyvä, 33 sähkötupakkaa koskevaa puhelua myrkytyskeskukseen ei ole uutinen, etenkin jos otetaan huomioon, että päivittäin sähkötupakoivia on Suomessa jo yli satatuhatta. En usko, että mitään nikotiinimyrkytyksiä on edes tapahtunut. Ei niitä tapahdu tavallisella tupakallakaan, jonka sisältämät nikotiinimäärät ovat huomattavasti korkeampia kuin sähkötupakassa. Tupakansavun nikotiini myös iskee elimistöön paljon tehokkaammin kuin höyrystetty nikotiini.

  “Lapsille tutut ja houkuttelevat maut pitäisi kieltää. Toisaalta neste on aina jonkinlaisessa suljetussa pakkauksessa, eikä loju pitkin poikin kuten savukkeet, joten pienimpien lasten on vaikeampi päästä käsiksi nesteeseen. Tätä voisi vielä tehostaa turvakorkilla tai vastaavalla suojalla, Hoppu ehdottaa.” Tästä käy helposti ilmi “uutisen” propagandaluonne. Nesteen maku ei miellytä lapsia pelkästään sen takia, että sen nimi on “mansikka” tai “purukumi”. Juotuna neste on hirveän makuista. Piste. Nestepulloissa on myös lähes poikkeuksetta lapsiturvalliset korkit. Miksi Hoppu silti maalailee uhkakuvia em. perusteilla? Tietääkö hän asioista ylipäätään yhtään mitään? Tottakai, mutta totuuden kertominen ei kuulu nikotiinin vastaisen sodan agendaan. Riittää, että mainitaan sana “mansikka”, niin lapset ja nuoret ovat vaarassa ajautua hirvittäviin vaaroihin. Uskomatonta jeesustelua.

  “Farmaseutti Suvi Pajarre-Sorsa on selvittänyt nikotiininesteiden aiheuttamia myrkytyksiä Suomessa ja esittää tulokset Euroopan kliinisen toksikologian kongressissa Brysselissä toukokuussa.” Vau, 33 puhelun perusteella saadaan tutkimustulos, jota kelpaa esitellä oikein kansainvälisesti. Ei jumaliste, maailma on tullut hulluksi.

 5. Kyllä minäkin ihmettelin, kun tämä Hoppu (ja lukuisat muut ns. asiantuntijat eri puolilla maailmaa) ilmeisesti luulee, että nikotiinineste on hyvänmakuista. Samoin hän ei ole selvillä siitä, että pääsääntöisesti nämä nesteet myydään lapsiturvallisella korkilla varustetuissa pulloissa. Herranjestas, hänhän on myrkytysTIETOkeskuksen ylilääkäri! Kyllä pitäisi tietää, jos asiasta jotakin lausuu julkisesti. Höyryttelijät eivät tahallaan maistele näitä nesteitä, mutta minullakin on muutaman kerran tullut pisara imuputkeen kondensoitunutta nestettä suuhun. Vaikka käytän nikotiinipitoisuudeltaan hyvin mietoja nesteitä, maku on erittäin väkevä ja karvas. Välitön reaktio on sylkäistä se pois ja huuhdella suu ja laitteen suukappale kunnolla. Onneksi laitteiden kehitys on ollut nopeaa, ja tällaisia malleja on liikeellä yhä vähemmän. Pulloissa en ole koskaan nähnyt mitään kuvia tai värejä, joiden kuvittelisi houkuttelevan lasta, samoin nesteen tuoksu on lähes olematon ennen kuin höyrystetään.

  Ei ole kaukana ajatus, että tämäkin sammakko on päästetty loikkimaan ihan vain sähkötupakan maineen pilaamisen varmistamiseksi. Terveyspuolen ihmiset ovat osoittautuneet käsittämättömän tietämättömiksi, vastuuttomiksi ja helposti johdateltaviksi tässä asiassa.

  1. Ehkäpä ‘terveyspuolen’ ihmiset ovat tosissaan huolestuneita siitä, miten tupakkateollisuus taas vedättää kansaa. Miksiköhän tupakkateollisuus on erittäin vahvasti mukana tässä e-savukebisneksessä? Ei ainakaan sen takia, että tupakoitsijat lopettaisivat teollisuuden erittäin kannattavan bisneksen.

   Toinen huolen aihe ‘terveyspuolen’ ihmisillä on tietenkin nikotiiniriippuvuus. E-savukkeiden (nikotiinipatruunoilla) nikotiinipitoisuus nousee savukkeiden tasolle, kun taas verrattuna nikotiinikorvaustuotteissa (jotka ovat tutkittuja lääkevalmisteita) nikotiinipitoisuudet pidetään matalana, jotta tupakoitsijat pääsisivät eroon riippuvuudestaan. Olettaen tietenkin, että korvaustuotettaita käytetään oikein.

 6. Minun mielestä kannattaisi suosia sähkötupakka malleja missä on suljetut nikotiinikapselit missä on suljetut nesteet ja vaihto tapahtuu vaihtamalla patruuna niin ei tarvitsi räpläillä näillä nesteiden vaihdoilla esimerkiksi XSmoke. Mutta vika ei kyllä siltikään sähkötupakassa vaan vanhemissa jotka ei huolehdi tuotteiden oikeaoppisesta säilytyksestä. Kotitaloudesta löytyy vaikka mitä myrkyllisiä aineita esimerkiksi jotkut pesuaineet ja niistä ei tule tälläinen haloo kun ne aiheuttavat myrkytyksiä lapsille. Asioihin pitää löytää aina iso perspektiivi.

  1. Tämän jutun tarkoitus olikin osaltaan varoitella vanhempia, jotta huomaavat pitää nämä tavarat poissa lasten ulottuvilta. Jos jutun ansiosta estyy yksikin myrkytystapaus, oli se julkaisun arvoista.

   Aiempiin kommentteihin vielä sanottakoon, että nesteen
   paha maku ei välttämättä estä myrkytyksiä ainakaan pikkulapslla. Eihän mausta tiedä, ennen kuin on maistanut. Ja lapselle jo kulaus nestettä melko varmasti aiheuttaa haittoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Näin saat lapsen ottamaan lääkkeensä

Lääkkeen ottamisesta ei voi lapsen kanssa neuvotella, koska lääke on otettava. Vauvoille…

Mustikasta kotitekoinen kasvonaamio

Metsät on nyt mustikkaa pullollaan. Pakastamisen ja piirakoiden teon lisäksi sitä voi…

HPV-testin voi tehdä myös kotona

HPV-testi on ollut Papa-kokeen vaihtoehtona hoitosuosituksessa jo vuodesta 2010 lähtien. Suomen Syöpärekisterin…

Allergian siedätyshoito voi vähentää lasten riskiä sairastua astmaan

Allergian kielenalussiedätyshoito ehkäisi astmaoireiden kehittymistä lapsilla, joilla oli heinän siitepölyn aiheuttama allerginen…